Nidoje – knygos „Chronik der Schule zu Nidden“ sutiktuvės

  • Teksto dydis:

Kuršių Nerijos bendruomenė, istorija besidomintys Lietuvos ir Vokietijos skaitytojai gali pasidžiaugti išskirtiniu įvykiu – rugsėjo 12 d. Nidoje bus pristatyta knyga „Chronik der Schule zu Nidden“ (Nidos mokyklos kronika). Knyga išleista unikalaus praėjusio šimtmečio pradžios rankraščio pagrindu, kurį 1923–1944 m. kruopščiai pildė tuometinis Nidos mokyklos mokytojas Henry’s Fuchsas ir jo kolegos. Artėjant Antrojo pasaulinio karo pabaigai rankraštis buvo išvežtas į Vokietiją ir ilgą laiką laikytas dingusiu, išskyrus jo fragmentų kopijas. Laimingo atsitiktinumo dėka senųjų knygų kolekcininkui Gitanui Nausėdai 2012 m. pavasarį pavyko aptikti ir įsigyti šį rankraštį Berlyno aukcionų namuose “Bassenge“.  

„Pervertęs rankraštį iš karto supratau, kad nusipirkau rūpestį, kadangi tiesiog neturiu moralinės teisės padėti jo vien tik į savo knygų lentyną“, – sakė G. Nausėda. Anot kolekcininko, jis konsultavosi su pripažintais Mažosios Lietuvos istorijos žinovais prof. Domu Kaunu ir doc. dr. Silva Pocyte, kurie padrąsino imtis knygos leidybos. Rankraštis gausiai iliustruotas nuotraukomis, tuomečių laikraščių iškarpomis, žemėlapiu, laiškais ir net pinigų pavyzdžiais. Visi jie reprodukuoti knygoje.

„Chronik der Schule zu Nidden“ yra kur kas daugiau nei karo audros svetur nublokštas mokyklos dokumentas. Tai – istorinis šaltinis, padedantis giliau pažinti unikalaus Lietuvos kampelio – Kuršių Nerijos – ir ne mažiau savitos ten gyvenusios bendruomenės XIX–XX a. istoriją. Kronika įgalina atkurti ir restauruoti tai, ko neleidžia padaryti įprastiniai archyviniai dokumentai ar šaltiniai – ne tik pačią vietovės istoriją, bet ir paprastą žmogų, bendruomenę istorijos virsme. Pirmoji kronikos dalis skirta Nidos, Karvaičių ir kitų Kuršių Nerijos vietovių istorijos aprašymui, remiantis ne tik gerai žinomais, bet ir negirdėtais ir neskelbtais istoriniais šaltiniais. Antrojoje dalyje daugiausia rašoma apie pačią mokyklą, jos mokytojus, mokinius, santykius su valdžios institucijomis, reikšmingus mokyklos įvykius. Kronikoje nemažai vietos skiriama ir paties Nidos kaimo kasdieniam gyvenimui, įdomesniems nutikimams, žvejų darbui ir šiokiadieniams.

Bene atsakingiausias knygos rengimo etapas – rankraščio teksto pavertimas skaitmeniniu, kurį komplikavo vietomis sunkiai įskaitoma ir besikeičianti rašysena. Šį darbą atliko ir kitų knygos sudarymo funkcijų ėmėsi patyrusi Lietuvos istorijos instituto specialistė archeografė Vilija Gerulaitienė. Knygos vizualizacijos darbus atliko knygos dailininkė Sigutė Chlebinskaitė.

Knygą „Chronik der Schule zu Nidden“ išspausdino „Petro ofsetas“, joje yra 344 psl. ir daugiau kaip 100 iliustracijų. Knyga išleista rankraščio originalo, t. y. vokiečių, kalba. „Galutinis mūsų tikslas – išleisti  šią knygą lietuvių kalba dar iki kitąmet vyksiančios Vilniaus knygų mugės“, – dalinosi ateities planais G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SVEIKINU

SVEIKINU portretas
p. G. Nausėdą ir DĖKOJU visiems prisidėjusiems prie knygos pasirodymo labai laukiu pasirodant lietuviškai LABAI REIKALINGAS LEIDINYS kuo daugiau istorinių žinių tuo labiau būsime kultūringesni
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių