Operatoriaus kūrybiniame kelyje – filmai ir fotografijos

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje – konferencijų salėje ir galerijoje „13L“ surengta ilgamečio kino ir televizijos operatoriaus, fotografo Eugenijaus Maciaus dokumentinių filmų peržiūra ir pristatyta jubiliejinė fotografijų paroda.

E.Maciaus pristatomoje parodoje eksponuojamos fotografijos darytos 1960-1970 m. Tai daugiausia žymūs Lietuvos žmonės – Eduardas Mieželaitis, Stasys Krasauskas, Justinas Marcinkevičius, Marcelijus Martynaitis, Gediminas Bagdonas, kolegos – operatoriai Zacharijus Putilovas, Juozas Matonis, Moisiejus Segalis, Georgijus Chnkojanas, Gediminas Girdvainis, Kastytė Brunzaitė, TSRS didvyris – lakūnas Aleksiejus Meresjevas, Valentina Tereškova ir kiti žmonės.

E.Macius gimė 1940 m. sausio 9 d. Palangoje. Daug metų dirbo Lietuvos kino studijoje. 1967 m. dirbo TSRS ryšių priemonių pramonės ministerijos kino centre operatoriumi, vyriausiu operatoriumi, viršininku Vilniuje.

1976 m. baigė Sąjunginį valstybinį kinematografijos institutą (VVKI ) Maskvoje ir apgynė diplomą dokumentiniu filmu ,,Meilė pražydo sekmadienį“ ( režisierius Robertas Verba ir Laima Pangonytė).

1988 m. persikėlė gyventi į Klaipėdą ir iki 2002 m. dirbo operatoriumi Lietuvos televizijos Klaipėdos korespondentų punkte. Lietuvos televizijoje E.Maciui buvo suteikta aukščiausia operatoriaus kategorija. Nuo 2002 m. iki 2009 m. jis dirbo  LKAB „Klaipėdos Smeltė” atstovu spaudai.

Per savo kūrybinės veiklos laiką kaip operatorius E.Macius nufilmavo per 80  dokumentinių, mokslo-populiarinimo, informacinių ir reklaminių filmų, virš penkių tūkstančių siužetų ir laidų kino žurnalams „Tarybų Lietuva“, „Lietuvos pionierius” ir Lietuvos televizijai.

Kaip autorius-operatorius sukūrė virš 15 videofilmų apie Klaipėdos miesto jūrines įmones. 2010 m. kaip operatorius, nufilmavo dokumentinį filmą „Laiko saugotojas“ apie žymų Kaliningrado fotografą Olegą Maksimovą. Jo nufilmuoti per ,,Balticum TV” ir internetinį !Bernardinai.tv“ tinklalapį rodomi aktoriaus Sigučio Jačėno organizuoti Klaipėdos teatralų kūrybos vakarai „Vieninteliai ir nepakartojami“.

Nemažai E.Maciaus nuotraukų spausdino Lietuvos dienraščiai ir žurnalai. Eugenijus fotografuoja nuo 13 metų, kai tėvai nupirko fotoapatatą „Liubitel“. Vėliau aparatai keitėsi ir paraleliai su filmavimais  jis fotografuodavo savo malonumui, ko pasekoje susikaupė nemažas kiekis foto negatyvų.

Už savo darbus E. Macius apdovanotas visasąjunginiais ir tarptautiniais diplomais ir garbės raštais. Už filmus, atrinktus  ir demonstruotus visasąjunginėje ūkio pasiekimų parodoje  Maskvoje, apdovanotas bronzos ir sidabro medaliais. Už filmą ,,Kospas-Sarsat- kosminės gelbėjimo sistemos“ kaip filmo režisierius-operatorius, apdovanotas specialiu tarptautinės parodos Ženevoje prizu. 2012 metais apdovanotas medaliu ,,Už nuopelnus žurnalistikai“.

E.Macius yra Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos narys.

Šiuo metu jis dirba Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje – rūpinasi jos vizualinės reklamos priežiūra, filmuoja ir fotografuoja bibliotekoje vykstančius renginius (dailės ir foto parodas, knygų, žurnalų pristatymus ir pan). Visa vaizdo medžiaga talpinama bibliotekos formuojamame archyve, bibliotekos tinklapyje www.klavb.lt, internetiniame puslapyje www.krastogidas.lt.

Per daugiau nei ketvirtį amžiaus sukauptus video- ir fotografijų archyvus E.Macius padovanojo I.Simonaitytės bibliotekai. Šiuo metu dirbdamas bibliotekoje jis skaitmenina analoginiu vaizdo formatu savo filmuotus ir fotografuotus archyvinius kadrus, montuoja laidas ir filmus, kuriuos bus galima talpinti internetiniame puslapyje www.epaveldas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilona St

Ilona St portretas
Puikus, kuklus, kūrybingas žmogus ir gražūs jo darbai...Sekmės ir sveikatos, Eugenijau :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių