Pamaryje lygiadienį pasitiko su dainomis

Šiemet pavasario lygiadienis, kai diena ir naktis susilygino, yra kovo 18-oji. Tokią dieną pasitikti saulę tapo sena, gera tradicija būriui klaipėdiečių ir priekuliškių.

Atsibusti dar prieš aušrą ir nulėkti ten, kur girdimi parskrendančių paukščių garsai, kur galima pamatyti plikąsias Kuršių nerijos kopas ir neaprėpiamas pamario pievas, kur ant stogo galima mėgdžioti sparnuočius, šokti ir dainuoti – tokį norą realybe pavertė Klaipėdos universiteto docentė, etnologė Rūta Vildžiūnienė.

Daug metų drauge švęsti lygiadienį ji kviečia savo studentus, universiteto Menų akademijos folkloro ansamblio „Auksodis“ bei priekuliškių „Vėlingis“ narius, visus pažįstamus ir nepažįstamus žmones.

Pirmieji žemę nušviečiantys saulės spinduliai skelbia šventės pradžią. Sutartinės, paukščių mėgdžiojimai, rateliai ir dainos tokį rytą pabudina ne tik šios šventės dalyvius, bet ir sparnuočius. Dažnai iš pievų pakyla būriai paukščių, o šiemet virš būrelio žmonių pakibo nenutylantis vieversys.

Tą patį ankstyvą rytą netoli Drevernos esančios kaimo turizmo sodybos šeimininkai švenčiantiems lygiadienį būna iškūrenę pirtį. Šiemet lygiadienį bendraminčių būrys pasitiko taip pat, kaip ir kasmet. Sužvarbę žmonės sėdo prie stalo, ant kurio – pačių atsivežtos vaišės.

Kadangi kovo 21-oji yra ir Pasaulinė poezijos diena, o kovo 20-oji – Žemės diena, tą patį rytą savotiškai paminimos ir šios šventės. Kiekvienas norintis skaito pamėgtas eiles, stengiamasi, kad eilėraščiai skambėtų kaip galima daugiau pasaulio kalbų.

Nė vienas anksti pabudęs ir drauge sutikęs aušrą dėl to nesigailėjo, nes kasdienybės skuba ne visada leidžia pasidžiaugti gamtos nubudimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
Nepavydėk...kiekvienas gyvena pagal savo vertybes...

vaje

vaje portretas
is karto tai pagalvojau kad vel kepenienai maudosi/ani nieko daugiau nemoka-aniem nieks daugiau nerup:D)/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių