Parodoje – Užgavėnių kaukės, kurias galima dėvėti

Klaipėdos etnokultūros centre atidaryta tautodailininko Eugenijaus Arbušausko Užgavėnių kaukių paroda. Jas radviliškietis drožia apie 4 dešimtmečius.

Užgavėnių kaukės, pasak autoriaus, užima didžiąją jo kūrybos dalį. Būtent jos ir buvo pirmieji kūriniai, kai vėl, po mokyklos laikų, į rankas paėmė drožimo įrankius. Aktyviai vieno Radviliškio folkloro kolektyvo veikloje dalyvaujantis tautodailininkas drožia tradicinių Užgavėnių personažų kaukes, kurių esą tiek daug, kad naujų ieškoti nelabai ir tereikia.

„Tai raganos, velniai, gydytojai, ubagai, žirgai. Dabar Ožkos metai – be abejo, bus ir ožka. Tiesiog kartais net ir metai padiktuoja temą“, – pasakoja E. Arbušauskas.

Medžio drožėjas sako, kad, kurdamas kaukes, ne tik stengiasi išlaikyti natūralų medienos grožį, bet ir apdailai naudoja tik natūralias medžiagas – avikailį, arklio šerius, ožkos ar karvės ragus, pakulas, linus, net to paties medžio žievę ir jos plaušus. Be to, visos kaukės skirtos ne vien eksponuoti, bet ir dėvėti per Užgavėnių šventes. Išdrožti tokias – sudėtingiau.

„Kai žinai, kad ta kaukė bus dedama ant veido, nešiojama, ypač kai tą kaukę užsidėjus reikia 2–3 val. būti, tai stengiesi išdrožti plonesnę“, – teigia E. Arbušauskas.

Tautodailininkas yra surengęs 5 autorines parodas, jo Užgavėnių kaukių yra įsigiję keli šalies muziejai. Parodą Klaipėdos etnokultūros centre nemokamai aplankyti galima iki Užgavėnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių