Parodos diskusija keliasi į virtualią erdvę

  • Teksto dydis:

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) šiuo metu veikiančios eksperimentinės socialinės parodos „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas?“ kūrybinė komanda: projekto kuratorė Inga Norkūnienė ir dizaineriai Lina Jaruševičiūtė bei Virginijus Bakas išsikėlė tikslą kartu su miesto bendruomene iš naujo peržvelgti, kokiais simboliais šiuo metu pristatomas Klaipėdos įvaizdis ir ar tie simboliai atitinka šiuolaikinės visuomenės lūkesčius.

Norėdami išanalizuoti dabartinę padėtį ir miestiečių požiūrį į situaciją, organizatoriai surengė miesto bendruomenės apklausą – įvairiose Klaipėdos viešose vietose 1 300 asmenų žodžiu ir raštu buvo paklausta, ką jie mano apie nuolat eksploatuojamus miesto įvaizdžio simbolius. Pasak KKKC Meno kiemo kūrybinių dirbtuvių lektorės dizainerės Linos Jaruševičiūtės, apklausos rezultatai nustebino: „Žmonės išreiškė labai skirtingas nuomones ir akivaizdu, kad mes gyvename skirtingų bendruomenių mieste. Suvienyti jų požiūrį į savo miestą yra ilgas ateities darbas ir galbūt ši paroda duos tam pradžią. Vienas iš keisčiausių niuansų, kad mes nuo labai seniai eksploatuojame tuos pačius simbolius. Teko atrasti prieš 50 metų gamintą saldainių dėžutę, kurioje lygiai tie patys simboliai – Žvejo skulptūra, Atgimimo aikštė, „Meridianas“, švyturys – kurie ir šiandien yra ant atvirlaiškių, žemėlapių. Tarsi nieko per tiek metų mieste neįvyko. Taigi vienas iš šio projekto aspektų – paskatinti bendruomenę pasvarstyti: gal kažkas tiesiog užmiršo pažiūrėti, kas jau yra įvykę per tą laikotarpį Klaipėdoje?“

Grafinio dizaino srityje dirbantis VDA dėstytojas Virginijus Bakas, pristatydamas projektą, pabrėžė diskusijos tarp parodos organizatorių ir miesto bendruomenės svarbą: „Mano pradinė idėja buvo socialiai provokatyvi. Tačiau aptardami projektą nutarėme, kad vis dėlto reikėtų ne demonstruoti savo poziciją, o pradėti nuo diskusijos. Paliekame lankytojams patiems nuspręsti, kurie simboliai, jų nuomone, reprezentuoja miestą, o kurie yra vizualinė tarša. Apklausos metu žmonių išsakytos nuomonės kai kuriais atvejais kardinaliai skiriasi. Tai gal ir reikėtų pradėti diskusiją, kad mūsų kalba netaptų monologu, kad kartu nuspręstume, kokie objektai turėtų tapti miesto simboliais. Technologijų amžiuje labai paprasta bet kokį objektą paversti miesto įvaizdžiu, dažnas pilietis, valdantis technologijas, interneto erdvėje reiškia savo privačią iniciatyvą. Bet tai nereiškia, kad mes norime, jog mūsų miestas būtų taip reprezentuotas. Norėtume, kad miesto bendruomenė pasižiūrėtų ir nuspręstų, ir kad toje mūsų diskusijoje gimtų tiesa“, – įsitraukti į diskusiją kvietė V. Bakas.

Diskutuoti apie šiandieninį miesto įvaizdį, tapusį Klaipėdos tapatumo ikona, galima ne tik apsilankius parodoje „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas?“, kurios ekspoziciją sudaro 21 didelio formato (130x170 cm) sugretintas vaizdas su skirtingo laikmečio nusistovėjusiais miesto reprezentaciniais simboliais.

Visus šiuos dizainerių užfiksuotus ir pagal tematiką sugrupuotus simbolius galima rasti ir socialinio tinklo „Facebook“ KKKC Meno kiemo paskyroje www.facebook.com/menokiemasklaipeda/. Šioje virtualioje ir visiems lengvai pasiekiamoje erdvėje iki pat parodos uždarymo vyks Klaipėdos simbolio ir antisimbolio 2017 rinkimai. Miesto bendruomenė kviečiama aktyviai dalyvauti ir rinkti savo favoritus. Labiausiai bei mažiausiai patikę Klaipėdos reprezentaciniai objektai bus įamžinti atvirlaiškiuose.

Kad būtų lengviau apsispręsti, už kuriuos objektus balsuoti, projekto kūrybinė komanda birželio 1 ir 3 dienomis 18.00–18.45 val. kviečia miestiečius į ekskursiją po parodą su menininkais. Labiausiai patikusius parodos meno objektus lankytojai turės galimybę įsigyti birželio 16 d. 19 val. vyksiančiame aukcione.

Paroda veiks iki birželio 18 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių