Pasaulinė fortepijono legenda skambins vieninteliame koncerte Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdos koncertų salėje vyks išskirtinis, istorinis koncertas, kuriame skambins pasaulinė fortepijono legenda Paulas Badura-Skoda (Austrija). Kartu su juo Wolfgango Amadeuso Mozarto muziką atliks Klaipėdos kamerinis orkestras, papildytas Liepojos simfoninio orkestro pučiamųjų grupe, pianistas Rostislavas Krimeris (Baltarusija), o diriguos šios programos iniciatorius Andresas Mustonenas (Estija).

Ne tik žymus pianistas

P.Badura-Skoda yra vienas iki šiol koncertuojančių garbaus amžiaus pianistų – šį spalį jam sukanka 86-eri.

Jo tarptautinė karjera trunka ilgiau nei šešis dešimtmečius. Jos pradžioje pianistas grojo su žymiais dirigentais Wilhelmu Furtwängleriu ir Herbertu von Karajanu. Tai įvyko netrukus po to, kai 1948-aisiais P.Badura-Skoda aukščiausiais įvertinimais baigė Vienos konservatoriją kaip pianistas ir dirigentas. Talentingam jaunuoliui pripažinimo ilgai laukti neteko: 1952–1953 m. jo pasirodymai Australijoje, JAV, Kanadoje ir Pietų Amerikoje vyko pilnutėlėse koncertų salėse. Klausytojai pianistą jau pažinojo iš įrašų. 1956 m. jis dirigavo Vienos simfoniniam orkestrui, 1959–1960 m. pirmąkart koncertavo Japonijoje, o 1964 m. – buvusioje Sovietų Sąjungoje. Atlikėjo gastrolių maršrutai pasiekė Kiniją, Egiptą, Pietų Afriką...

P.Badura-Skoda specializuojasi atlikdamas W.A.Mozarto, Ludwigo van Beethoveno ir Franzo Schuberto muziką. Minint L.Beethoveno 200-ąsias metines, žymiausiose salėse jis atliko visas 32 šio autoriaus fortepijonines sonatas. Jis redagavo leidybai vieną W.A.Mozarto fortepijoninių sonatų tomų, pabaigė nebaigtus jo ir F.Schuberto opusus, sukūrė kadencijas keliems klasikos laikotarpio kūriniams. P.Badura-Skoda įrašė daugiau nei 200 plokštelių. Klaipėdoje taip pat bus daromas koncerto garso įrašas, kurį kitąmet išleis leidybinė kompanija „Estonian Record Productions“.

Jaunasis talentas iš Minsko

Legendinis austrų pianistas iki šiol mielai perduoda savo žinias ir patirtį talentingiausiems jauniesiems atlikėjams, įkvepia juos ir klausytojus savo begaline meile muzikai. Jo nuomone, muzika kuria bendruomenę, ir tai yra mūsų didžiausia viltis siekiant geresnio pasaulio.

Baltarusių pianistas R.Krimeris – Helsinkio Sibelijaus akademijos, Kelno aukštosios muzikos mokyklos ir Londono karališkosios muzikos akademijos auklėtinis, tarptautinio J.Bašmeto festivalio Minske įkūrėjas ir meno vadovas.
Jaunosios kartos atlikėjas jau yra tarptautinių konkursų laureatas, koncertuoja su žinomais muzikais ir kolektyvais. Jis grojo Londono „Cadigan Hall“, Berlyno filharmonijos, Bonos „Beethovenhalle“, Londono „Queen Elizabeth Hall“ ir „St. Martin in the Fields“, Paryžiaus „Salle Cortot“, Maskvos P.Čaikovskio, Maskvos konservatorijos didžiojoje ir kitose garsiausiose koncertų salėse.

Atliks W.A.Mozarto muziką

Trečiadienį koncerte P.Badura-Skoda kartu su R.Krimeriu ir A.Mustoneno diriguojamu jungtiniu Klaipėdos ir Liepojos muzikų orkestru Klaipėdos koncertų salėje atliks W.A.Mozarto Koncertą dviem fortepijonams ir orkestrui Nr. 10, Es-dur. Legendinis pianistas taip pat paskambins W.A.Mozarto Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 9 (Jeunehomme). Antroje programos dalyje skambės žymioji W.A.Mozarto Simfonija Nr. 40 g-moll.

Charizmatiškasis dirigentas A.Mustonenas į Klaipėdą šiemet atvyks jau net trečiąsyk. Keturis dešimtmečius jis pats vadovauja senosios muzikos ansambliui „Hortus Musicus“ (Estija), pernai pasirodžiusiame ir „Klaipėdos muzikos pavasaryje“.

A.Mustonenas groja daug baroko kompozitorių kūrinių, su chorais ir orkestrais atlieka stambios formos opusus, interpretuoja šiuolaikinę muziką. Gyvybingas ir kūrybingas atlikėjas savo įvairiapuse veikla skatina kitus ir pats nuolat siekia nestovėti vietoje. Jo pasiūlyta ši koncertinė programa, Klaipėdos koncertų salės direktoriaus pavaduotojos Loretos Narvilaitės žodžiais, suteikia unikalią galimybę klaipėdiečiams išgirsti legendinę fortepijono asmenybę ir pasiklausyti nemarios muzikos.

Koncertas vyks spalio 30 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių