Pianisto A.Žlabio ir Klaipėdos kamerinio orkestro kontrapunktai

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdos koncertų salėje (KKS) muzikuos Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) ir pianistas Andrius Žlabys (Lietuva–JAV).

Susitiks amžiai ir miestai

„Įžvalgios ir gilios pianisto interpretacijos skambės darniu kontrapunktu įtaigiam orkestro griežimui, o meistriški Johanno Sebastiano Bacho polifonijos raštai ras atgarsį išraiškingose Benjamino Britteno melodijų linijose. Koncerte susitiks XVIII ir XX amžiai, solistas ir orkestras, Niujorkas ir Klaipėda. Atlikėjai sieks būti išgirsti ir įvertinti, o publika galės mintyse fiksuoti ryškius meninius įspūdžius“, – apie būsimą koncertą kalbėjo KKS direktoriaus pavaduotoja kompozitorė Loreta Narvilaitė.

Naują koncertinę programą „Kontrapunktai“ KKO meno vadovas Mindaugas Bačkus skiria žymaus šiuolaikinio britų kompozitoriaus B.Britteno 100-osioms gimimo metinėms.

Šame koncerte jau antrą kartą su KKO pasirodys puikiai pažįstamas ir melomanų visada laukiamas pianistas A.Žlabys. Jo kelias į muziką prasidėjo Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje, tęsėsi Interlocheno menų centre, Curtis muzikos institute bei Klivlendo muzikos institute (JAV).

Dažnai skambina Bachą

Sau artimą terpę, kurioje skleidžiasi jo talentas, A.Žlabys atrado Amerikoje. Aktyviai koncertuojantis visame pasaulyje pianistas nepamiršta ir gimtosios Lietuvos. Čia jis nuolat pristato išskirtines programas, groja solo su Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniais orkestrais, Lietuvos kameriniu orkestru ir kitais.

Išpažįstantis meilę aukščiausios prabos muzikai A.Žlabys dažnai skambina J.S.Bachą. Jis perteikia kompozitoriaus kūrybą kaip itin šiuolaikišką, atskleidžiančią ištisą vaizdų visatą, atitinkančią ir nūdienos gyvenimo idealus. J.S.Bacho muziką kartu su Lietuvos kameriniu orkestru jis atliko praėjusiame Vilniaus festivalyje, ją skambino ir pirmojo pasirodymo su KKO metu, ją interpretuos ir būsimame koncerte.

Apie koncerto programą

„Paprastąją simfoniją“ styginių orkestrui B.Brittenas parašė būdamas dvidešimties ir panaudodamas vaikystėje sukurtas temas. Jei ši simfonija yra vienas populiariausių britų autoriaus kūrinių, tai „Jaunasis Apollo“ fortepijonui ir styginiams priskiriamas prie rečiau atliekamų B.Briteno opusų. Jos solo partiją taip pat paskambins A.Žlabys.

„Variacijos Franko Bridge’o tema“ atnešė kompozitoriui tarptautinį žinomumą. F.Bridge’as buvo B.Britteno mokytojas. Jo garbei sukurtą B.Britteno kūrinį sudaro Introdukcija su tema bei 10 jos variacijų. Jose tema išradingai pateikiama romanso, itališkos arijos, vienetiško valso, giesmės, fugos ir kitų žanrų stilistika.

Kontrastą ir papildymą B.Britteno muzikai programoje „Kontrapunktai“ sudarys baroko epochos genijaus J.S.Bacho kūryba. Skambės jo garsiosios Čakonos iš antrosios Partitos smuikui d-moll aranžuotė styginių orkestrui, kurią padarė Saulius Sondeckis. Kartu su solistu orkestras atliks J.S.Bacho Koncertą klavyrui ir orkestrui Nr. 4, A-dur. Koncerto programą komentuos muzikologas Viktoras Gerulaitis.

A.Žlabio ir KKO „Kontrapunktai“ KKS skambės lapkričio 19 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių