Populiaraus filmo kūrėjams – ieškinys

Klaipėdietis Vladislavas Žižoma sieks prisiteisti visas pajamas, gautas už filmą "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius". Jis įsitikinęs, kad didelio pasisekimo sulaukusi lietuvių kino juosta yra nuplagijuota nuo jo romano "Broliai Ramanauskai". Todėl V.Žižoma jau parengė ieškinį teismui dėl autorinių teisių vagystės. Filmo kūrėjai šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.


 

Klaipėdietis Vladislavas Žižoma sieks prisiteisti visas pajamas, gautas už filmą "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius". Jis įsitikinęs, kad didelio pasisekimo sulaukusi lietuvių kino juosta yra nuplagijuota nuo jo romano "Broliai Ramanauskai". Todėl V.Žižoma jau parengė ieškinį teismui dėl autorinių teisių vagystės. Filmo kūrėjai šiuos kaltinimus kategoriškai neigia.

Netikėti sutapimai

29-erių V.Žižoma tvirtina prieš beveik penkerius metus, tai yra nuo 2010 m. birželio 24 d. iki 2012 m. lapkričio 26 d., rusų kalba parašęs romaną apie du brolius Saulių ir Paulių Ramanauskus.

Kūrinys buvo publikuotas atvirame šaltinyje interneto tinklalapyje diary.ru nuo 2012 m. rugpjūčio 16 d. iki 2012 m. lapkričio 26 d.

Kūrinį sudaro trumpų apysakų serija, pasakojanti apie brolių – išgalvotų personažų nuotykius. V.Žižoma pasirašinėjo Vlado Gimbickio slapyvardžiu.

Taip pat vienos apysakos publikacija 2012 m. buvo pateikta tarptautinio mažosios prozos konkurso "Baltoji lenta" internetiniame tinklalapyje prozakonkurs.ru.

Rusiškai rašantis autorius savo kūriniui panaudojo lietuviškus vardus ir pavardes, nes esą jam patiko, kaip skamba Saulius – Paulius.

"Apie filmo "Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius" egzistavimą sužinojau filmo premjeros dieną – šių metų vasario 6-ąją, kai mano pažįstami papasakojo, kad kino teatruose demonstruojama kino juosta, kuri labai primena mano parašytą kūrinį. Vienas bičiulis net pasidomėjo, ar tik ne pagal mano kūrinį sukūrė tą filmą?" – dienraščiui pasakojo klaipėdietis.

Scenos – identiškos?

V.Žižoma teigė, kad jam pasidarė labai įdomu, pasižiūrėjęs filmą, jis buvo tikras, kad kino juosta – plagiatas.

Klaipėdietis sudarė palyginimų lentelę, kuri esą dar labiau sustiprino jo įtarimus. Sutampa ne tik personažai, kai kurios scenos – identiškos.

"Pažiūrėjau filmą ir pamačiau tiek sutapimų, jog neliko jokių abejonių, kad pasinaudota mano darbu. Esu tikras, kad jie paėmė mano personažus ir sukūrė savo siužetą. Noriu pasakyti, kad negalima Hario Poterio ar Peliuko Mikio personažus naudoti savo kūriniams be jų kūrėjų sutikimo, tai leidžiama tik tada, kai kuriamos parodijos. Dabar reikės išsiaiškinti, ar tai buvo padaryta sąmoningai, ar netyčia", – pabrėžė klaipėdietis.

Tad V.Žižoma, nieko nelaukdamas, pateikė pretenziją Autovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijai "dėl autoriaus teisių pažeidimu padarytų nuostolių atlyginimo, nuostolių išieškojimo ir moralinės žalos atlyginimo".

Asociacija pažeidimų neįžvelgė

Tačiau Autovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos atsakymas klaipėdietį nuvylė. Įvertinę pateiktos pretenzijos pagrįstumą, asociacijos specialistai jau po savaitės konstatavo, kad ji nepagrįsta nei teisiškai, nei faktiškai.

"Pirma, Autoriai patikino, jog jie nėra matę, skaitę ar kaip kitaip susipažinę su Pareiškėjo kūriniu, publikuotu internetiniame tinklaraštyje http://chon-chon.diarv.ru/. Antra, Iš Pretenzijos prieduose pateiktos informacijos nėra galimybės nustatyti, jog Filmas yra plagiatas, kadangi akivaizdu, jog Filmas ir Pareiškėjo pateiktos kūrinio ištraukos yra du skirtingi kūriniai, turintys skirtingas siužetines linijas, herojų charakterių paveikslus bei emocinę liniją. Trečia, Pareiškėjo pateikti palyginimai yra paimti iš atskirų Pareiškėjo kūrinio vietų bei sulyginti su atskiromis Autorių Filmo vietomis. Toks selektyvus kūrinių palyginimas nesudaro pagrindo daryti išvados, kad Filmas yra plagiatas. Tokių sutapimų apstu panašaus žanro kūriniuose, tiek literatūros, tiek kino", – teigiama atsakyme V.Žižomai, kurį pasirašė Autovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos direktorius Darius Vaitiekūnas (kalba netaisyta – A.D.).

Autovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijai atstovaujantis advokatas Linas Songaila nesiryžo plačiau komentuoti susidariusios situacijos, nes esą V.Žižoma ketina kreiptis į teismą.

"Aš padėjau parengti atsakymą į V.Žižomos pretenziją. Kol kas kaip teisininkas susilaikau nuo komentarų", – teigė L.Songaila.

Įtaria norą pasipelnyti

Vienas filmo kūrėjų – Ričardas Marcinkus tikino, kad niekada nematė V.Žižomos romano jokiame portale ar publikuoto kokia nors kita forma.

"Aš net rusiškai nelabai skaitau. Tad tie kaltinimai yra visiškas absurdas. Filmo pavadinimą sugalvojo mūsų operatorius, o scenarijų rašėme mes abu su Simonu Aškelavičiumi. Abu jį ir režisavome. Nežinau net kaip ir komentuoti šitą situaciją. Viskas labai keista. Manau, kad teismas išsiaiškins tiesą. Juolab jaučiuosi švarus, nieko anksčiau negirdėjau nei apie tą autorių, nei apie jo romaną "Broliai Ramanauskai". Mes patys turime idėjų, mums nereikia jų vogti", – tvirtino R.Marcinkus.

Jis įsitikinęs, kad kaltinimai plagiatu – tik noras pasipelnyti, ypač sužinojus, kad filmas yra sėkmingas ir jau uždirbo 1,5 mln. litų pajamų.

"Dar betrūko, kad plagiatu mus apkaltintų kokie nors Biblijos autorinių teisių paveldėtojai, nes Šventajame Rašte irgi yra personažai Saulius ir Paulius. Marijonas Mikutavičius taip pat sukūrė dainą apie Saulių ir Paulių. Gal dar ir jį galima apkaltinti plagiatu? Filmo apie Supermeną kūrėjai galėtų paduoti į teismą "Betmano" autorius, nes jų abiejų herojai skraido, yra superdidvyriai, abu gelbsti žmones", – ironizavo R.Marcinkus.

Esą bet kuris šiuolaikinis filmas yra kitų ankstesnių filmų mozaika, tik jų kūrėjų juk niekas nekaltina plagiatu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rasa

rasa portretas
Labai gaila, kad taip negarbingai elgiasi tokie pseudo rasytojai.

Pacanas

Pacanas portretas
Pritariu Romui: knyga perskaiciau ) zinokit, be abejones , ir cia aklam aisku - knyga buvo panauduota kaip pagrindas. Idomu buvo ziureti filma: toks jausmas, kad tu jau matei viska :D Nesitikejo matyt bahuriukai, kad autorius filma ziures :D

ROMAS

ROMAS portretas
Perskaitykite knyga, ir jokiu abejoniu del plagiato nebeliks.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių