Pristatytas Klaipėdos pilies džiazo festivalis (programa)

  • Teksto dydis:

Pasaulinės džiazo ir „world“ muzikos žvaigždės bei legendos, Kuršių mariose plazdenančios džiazuojančių jachtų burės, džiazuojančios parodos ir daug „geros muzikos geriems žmonėms“ – visa tai jau 22-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis, birželio 3-5 d. uostamiestį paskandinsiantis nenuilstamame džiazo ritme.

Visa jau už savaitės startuosiančio festivalio programa pristatyta ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu, uostamiestyje, Žvejų g. 18A naujai atidarytame "MICHAELSON boutique HOTEL" - išskirtiniame viešbutyje pajūryje, įsikūrusiame XVIII a. istoriniame pastate.

Muzikos stilių įvairovė

Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorės Ingos Grubliauskienės teigimu, festivalio žiūrovams tradiciškai paruoštas NEMOKAMAS, unikalus džiazo ir „world“ muzikos kokteilis, pasižymintis muzikos stilių įvairove bei išskirtinai plačia šalių, iš kurių šiemet atvyks festivalio svečiai, geografija – nuo Japonijos iki JAV.

„Vienas ryškiausių šių metų festivalio programos karūnos brangakmenių – pasaulinį populiarumą pelniusias muzikos žvaigždes iš Prancūzijos „Electro Deluxe Big Band“, - sakė I. Grubliauskienė.

- Tai garsiausių pasaulio muzikos festivalių geidžiami svečiai ir pastarojo meto Prancūzijos džiazo muzikos radijo stočių TOP dešimtukų karaliai. Drąsiai sakau, kad šis, išskirtinai aukšto lygio bigbendas kiekvieną festivalio svečią užkrės linksmos beprotybės nuotaika. Juolab kad „Electro Deluxe Big Band“ yra tikri ritmo dievaičiai, profesionalių bei stilingų improvizacijų meistrai, vienu ritmu judėti priverčiantys net ir pačias didžiausias žiūrovų minias.“

„Electro Deluxe Big Band“ – tai tik vieni iš gausaus būrio 22-ojo Klaipėdos pilies džiazo festivalio žvaigždžių.

Pirmąjį birželio savaitgalį pasinerti į nenuilstamą džiazo ritmą taip pat kvies unikalus bliuzo atlikėjas ir gitaristas iš JAV Carlos Johnson, viena iš originaliausių džiazo pianisčių bei unikali improvizacijų meistrė, grojusi net ir Baltuosiuose Rūmuose japonė Keiko Borjeson, jaunieji muzikos stebukladariai iš Bulgarijos „Funky Miracle“, Baltarusijos džiazo muzikos pasaulio vizitinė kortelė grupė „Apple Tea“, džiazo stereotipų laužytojai iš Sankt Peterburgo „Newlux“, romantiškieji vokiečiai Stefan Gwildis ir Tobias Neumann.

„Šiemet į Klaipėdą sugrįžta ir „Būgnų dievas“ Jojo Mayer. Tad festivalio žiūrovams privalu nusiteikti nenuilstančiai būgnų audrai, kurią virtuoziškai valdys Jojo. Žinia, J. Mayer yra įmažintas ir ant uostamiesčio Pilies g. 6-ojo namo sienos nutapytos Džiazo freskos, greta kitų Klaipėdoje jau koncertavusių garsiausių džiazo pasaulio žvaigždžių. Beje, šįkart šveicaras J. Mayer festivalio scenoje pasirodys kartu su vienus geriausius, išraiškingiausius ir aktyviausius Vakarų Lietuvos džiazo muzikantus suvienijusiu Klaipėdos džiazo orkestru, gerai žinomu daugeliui uostamiesčio džiazo gerbėjų“, - pasakojo I. Grubliauskienė.

Dar vienas iš šių metų Klaipėdos pilies džiazo festivalio programos karūnos brangakmenių - britų džiazo muzikos legendos „Shakatak“, galinčios pasigirti daugiau nei 30 metų neblėstančia sėkme ir populiarumu, virš 50 išleistų diskų, pasaulio radijo stočių TOP dešimtukus šturmavusiais hitais ir daugiau nei dešimčia įrašų „Guinness Book of British Hit Singles“.

„Festivalis didžiuojasi galėdamas savo žiūrovams pristatyti ne tik garsiausias pasaulio muzikos žvaigždes, bet ir unikalius lietuvių atlikėjų ir muzikantų projektus. Auksinis Lietuvos balsas Vilija Matačiūnaitė ir profesionalusis džiazo orkestras „Kaunas Big Band“ specialiai 22-ąjam festivaliui paruošė iki šiol dar niekur negirdėtą programą „Natalie Cole prisimenant“, skirtą šiai garsiai JAV muzikos atlikėjai atminti“, - teigė Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė.

Aibė kitų džiazuojančių renginių

Svariu akordu, skelbiančiu apie Klaipėdos pilies džiazo festivalio startą jau tapo uostamiesčio Baroti galerijoje rengiamos specialios „Džiazuojančios parodos“. Šiemet Baroti galerija pakvies į Augusto Bidlausko grafikos ir Jurgio Malinausko metalo plastikos darbų parodą, po kurios oficialaus atidarymo suskambs jungtinio „broliukų“ latvių ir lietuvių kolektyvo „Janis Amantovs & friends“ atliekamos muzikos garsai.

Kaip ir dera tikram prie jūros gimusiam bei augusiam renginiui, šiandien festivalis jau nebeįsivaizduojamas be gretimais Kuršių mariose plazdenančių burių.

„Gera muzika geriems žmonėms, po plazdenančiomis burėmis“ – matyt taip tiksliau turėtų skambėti Klaipėdos pilies džiazo festivalio šūkis, - sakė I. Grubliauskienė.

- Tęsiant ilgametę festivalio ir Lietuvos buriuotojų sąjungos draugystę, pirmąjį birželio savaitgalį Klaipėdoje startuos nauja regata „Jūrinių jachtų taurė – Klaipėda Jazz Race“, kurioje dalyvaus stipriausios Lietuvos kreiserinės jachtos. Tai dviejų dienų varžybos, kurių metu įvyks trys plaukimai. Du iš jų – Baltijos jūroje, o vienas – specialiai Kuršių mariose, kad festivalio žiūrovai galėtų iš arti pasimėgauti jachtų kova. Na o regatos nugalėtojams atiteks „Klaipėda Jazz“ pereinamoji taurė.“

Plazdenančiomis jachtų burėmis pasipuošęs Festivalis svarią duoklę atiduos ir jauniesiems Klaipėdos buriuotojams. Danės upėje surengtoje „Klaipėda Jazz Dancer“ regatoje susirungs kelios dešimtys „Optimist“ klasės jachtų. Vėją šioje regatoje gaudys patys mažiausieji, dar tik pradedantys buriuoti.

Dvejos atidarymo ceremonijos

Po metų pertraukos oficiali Klaipėdos pilies džiazo festivalio atidarymo ceremonija vėl persikels į Klaipėdos piliavietę, kur penktadienį, 18 val., skambant fanfaroms bus iškelta miesto vėliava.

Beje, apie pusvalandžiu anksčiau klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus pakviesti ir į regatos „Jūrinių jachtų taurė – Klaipėda Jazz Race“ atidarymo ceremoniją, vyksiančią Danės upėje, tarp Kruizinių laivų terminalo ir Biržos tilto. Jos metu Danės upė suskambs S. Šimkaus konservatorijos pučiamųjų orkestro atliekamos muzikos garsais. Specialiai regatos atidarymui trumpam pakils ir uostamiesčio Pilies tiltas.

Šiemet festivalio žiūrovai išvys ir naujus pagrindinių koncertų vedėjus – šios pareigos patikėtos žurnalistams Jolantai Svirnelytei ir Tadui Grabiui.

„Jau dvidešimt antrąjį kartą festivalio komanda, darydama mažus darbus, bet su beprotiška didele meile savo miestui, kviečia visus vasarą pasitikti Klaipėdoje džiazo ritmu. Nes gyvenimas be džiazo – tai klaida“, - pridūrė I. Grubliauskienė.

XXII KLAIPĖDOS PILIES DŽIAZO FESTIVALIO PROGRAMA

Birželio 2 D., KETVIRTADIENIS

18.00 – Baroti galerija, Aukštoji g. 1

„Džiazuojanti paroda“/ Lietuva

„Janis Amantovs & friends“ / Latvija, Lietuva

Birželio 3 d., PENKTADIENIS

17.30 – Danės upė

Iškilmingas regatos „Jūrinių jachtų taurė – Klaipėda Jazz Race“ atidarymas

Lietuvos buriuotojų sąjunga

S.Šimkaus koncervatorijos pučiamųjų orkestras

18.00 – Klaipėdos piliavietė

Iškilmingas festivalio atidarymas

S.Šimkaus koncervatorijos pučiamųjų orkestras

18.30 – Kruizinių laivų terminalas

Vilija Matačiūnaitė ir Kaunas Big Band / Lietuva

„Funky Miracle” / Bulgaria

Carlos Johnson blues band / JAV

„Shakatak” / Didžioji Britanija

00.30 – SKY 21 terrace by BarBar’a, Naujojo Sodo g. 1A

„Jam session“ – „Apple tea” / Baltarusija

Birželio 4 d., ŠEŠTADIENIS

18.00 – Kruizinių laivų terminalas

Regata „Jūrinių jachtų taurė - Klaipėda Jazz Race”

„Apple tea” / Baltarusija

Jojo Mayer ir Klaipėdos džiazo orkestras / Šveicarija, Lietuva

Keiko Borjeson / Japonija

„Electro Deluxe Big Band” / Prancūzija

00.30 – SKY 21 terrace by BarBar’a, Naujojo Sodo g. 1A

„Jam session“ – Klaipėda Jazz Band / Lietuva



NAUJAUSI KOMENTARAI

vietinis

vietinis portretas
kokios dar Klaipedos piliavietes!!?visiski debilai ir degradai..tai Memelburg piliaviete..

Verksniams

Verksniams portretas
Jus is trobos neiseinat, i darba einat ir namo bunate - darbas/namai. Iseitumete, gerai laika praleistumete. Meras stengiasi - nemokama rengini organizuoja, o jus verkiate, patys ka nors suorganizuokite. P.S. Ar jazza groja per radija, kad turite kokiu atlikeja zinoti.. Cia jums ne popsas , kad ka nors zinotumet. Ir as ne vieno nezinau, nes dziazo neklausau. Bet iseiti ir pasiklausyti galima. Galit eiti su draugais, arba keturiesi poromis. Pabendrausit su senais pazaistamais, ne vien su kompiuteriu ir telefonu.

tutu

tutu portretas
nė vienos žinomos pavardės, kažkoks keistas festivalis
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių