Reljefiniai atvirukai mažiesiems neregiams Klaipėdoje nešė džiaugsmą ir nuostabą

Klaipėdoje neregiai ar itin silpnai matantys vaikai pasaulį pažįsta naujai – liesdami specialius reljefinius priešinius ir atvirukus. Juos sukūrę moksleiviai sako nesitikėję, kad jų darbeliai suteiks tiek džiaugsmo.

Aklieji ar silpnai matantys pasaulį pažįsta skaitydami knygas Brailio raštu. O tai – tik balti, taškeliais išbadyti lapai, todėl aklųjų bibliotekos fondus papildę uostamiesčio moksleivių spalvoti reljefiniai piešiniai džiugina, ypač mažuosius bibliotekos lankytojus.

„Tai kartu yra pažintinė priemonė, nes tos atvirutės kuriamos iš įvairiausių medžiagų. Liesdamas neregys susipažįsta su pasauliu. Be to, aš manau, kad tai yra abipusė pagalba: regintieji susipažįsta su neregio pasauliu“, – kalbėjo Lietuvos aklųjų bibliotekos Klaipėdos sk. Vedėja Daiva Žiemelienė.

Projekte „Jausti – vadinasi matyti“ apie pusmetį darbelius akliesiems kūrę moksleiviai sako, kad tai nebuvo taip lengva, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

„Reikia pasistengti įsivaizduoti, kad tu esi jo vietoje – pasirinkti medžiagas, kurias tu geriau pajustum – kartais net bandydavom užsimerkę pačiupinėti, koks jausmas. Ir kažkas pavyko“, – džiaugėsi moksleivė Agnė Virvilaitė.

„Iš tikrųjų nesitikėjau tokios reakcijos. Geras jausmas padėti vaikams. Ypač tiems, kurie dar maži, jie dar daug ko nežino. Kuo galim, tuo padedam“, – kalbėjo moksleivis Laimonas Noreika.

„Vabalas toksai? Aaa. O čia kas, pažiūrėkim. Čia musė!“, - stebėjosi neregintis berniukas, čiupinėjantis vieną iš darbelių.

Moksleivių darbeliai bus eksponuojami ne tik Klaipėdos, bet ir Telšių, bei Vilniaus regionuose. Vėliau turėtų virsti knygomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių