S. Jokužio nuotraukose – nepriklausomybės aušra

Girulių bibliotekoje beveik dvi savaites – iki liepos 26-osios – veiks klaipėdiečio fotografo Sauliaus Jokužio nuotraukų paroda, skirta Sąjūdžio 30-mečiui. Nepriklausomybės priešaušrio kronikoje – dešimtys gerai uostamiestyje žinomų veidų ir nostalgiją keliantys istoriniai momentai.

"Atrišo" laisvės maišelį

"Dabar vyksta Sąjūdžio 30-mečio renginiai, tad dauguma žmonių nori būti tų laikų dalyviais – "pats buvau, alų midų gėriau ir Sąjūdžio vėliavą nešiau". Tada dirbau redakcijoje, tai buvo mano duona ir mano džiaugsmas. Laikmetis buvo labai įdomus, vyko virsmas į nepriklausomybę, o mes dirbome savo darbą ir viską fiksavome", – apie parodoje eksponuojamų nuotraukų kilmę pasakojo fotografas S.Jokužys.

Jis pripažįsta, kad publikuojamos buvo tikrai ne visos nuotraukos, nes tuo metu dar veikė vadinamasis Glavlitas, kurio darbuotojai užsiėmė spaudinių cenzūra. Bet tuo metu jau pradėtas leisti Sąjūdžio laikraštis "Mažoji Lietuva". Taigi permainos prasidėjo.

"Nereikia pamiršti, kad iš laikraščio "Klaipėda" pavadinimo žodis "tarybinė" buvo "iškirstas" ne iš karto. Tada reikėjo nemenkų tuomečio redaktoriaus Antano Stanevičiaus diplomatinių sugebėjimų, kad kai kurios nuotraukos pasirodytų spaudoje. Bet tuo metu jau buvo šioks toks politinis atšilimas. Juk M.Gorbačiovas "atrišo" maišelį ir išleido laisvės dvasią, nesuvokdamas, kas ta laisvė. Tad į viešumą ėmė lįsti tokios temos, kurios lig tol buvo tabu", – prisiminė S.Jokužys.

Baimė nyko pamažu

Trispalvės šventinimas ir jos iškėlimas ant Klaipėdos muzikinio teatro stogo, kurios pasižiūrėti ir pasveikinti susirinko apie 50 tūkst. žmonių, – vienas įspūdingiausių kadrų.

To meto nuotraukose matyti minios klaipėdiečių, užtvindžiusių visą miesto centrą.

"Man pati brangiausia nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip Rytis Staselis pirmąkart Klaipėdoje prie Biržos tilto iškėlė trispalvę, o būrys žmonių nedrąsiai vaikščiojo aplinkui ir dairėsi, ar dar neatvažiuoja jų suimti. Kai išryškinau juostą, paslėpiau ją kuriam laikui, kad nepakenkčiau tiems žmonėms. Maža kas, buvo tik pati pradžia visų tų įvykių, tačiau netrukus laisvės buvo dar daugiau ir baimės pamažu nyko", – dėstė S.Jokužys.

Laisvės dvasios pojūtis

Parodoje – per 100 publikuotų ir nepublikuotų fotografijų. S.Jokužio nuotraukose – daugybė uostamiestyje žinomų veidų, tarp jų – ir Sąjūdžio aktyvistai – Vytautas Čepas, Dionyzas Varkalis, Gintaras Tomkus, Jonas Sąlyga ir pirmieji deputatai į Aukščiausiąją Tarybą.

"Bet Sąjūdis buvo ne tik tie žmonės, Sąjūdis buvo daugumoje mūsų. Tačiau fotografavau ir tuos, kurie laisvės nesuvokė ir buvo prieš Lietuvos nepriklausomybę. "Jedinstvos" aktyvistai taip pat liko istorinėse fotografijose. Reikia didžiuotis klaipėdiečiais, kad jie sugebėjo suvaldyti situaciją ir tarp priešiškų jėgų nekilo incidentų, susistumdymo, snukdaužio, kraujo praliejimo. Manau, taip nutiko, nes Klaipėdoje gyva freištato dvasia, ji buvo nuo senų laikų", – įsitikinęs S.Jokužys.

Anot parodos autoriaus, šios nuotraukos ypač įdomios jauniems žmonėms, kurie stebisi, kad Atgimimo aikštėje kažkada stovėjo V.Lenino paminklas, jog gatvėse važinėjo tankai.

Nuotraukų paroda, kuriose užfiksuoti 30 metų senumo įvykiai, Girulių bibliotekoje bus eksponuojama iki liepos 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neringa

Neringa portretas
Buvau, puiki paroda, puikus renginys, o ir žmonės į salę nelabai tilpo. gaila tik, kad pabaigoje vienas Sąjūdietis viską sugadino.

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Nesekmingas fotošopas. Pirmoj nuotraukoj, šalia vienuolio kairėj (dryžuotp) sėdinčio žmogaus veidas "nukastas"

Kažko Girulių

Kažko Girulių portretas
kaime sukruto rengti renginius.Tikitės kad 1 ar 2 iš ten gyvenančio elito ateis?Nemanau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių