Š. Saukos paroda vaikams – žalinga?

Dar nė viena paroda Klaipėdoje nesukėlė tiek sumaišties, kiek Nacionalinės premijos laureato Šarūno Saukos darbų eksponavimas. Klaipėdiečiai jau mėnesį ne tik aktyviai lanko šią parodą, bet ir aršiai diskutuoja, o kai kurie piktinasi ar net bjaurisi paveikslų turiniu ir ypač tuo, kad šiuos kontroversiškai vertinamus darbus skatinami žiūrėti ir vaikai.

Tokių šlykštynių nebuvo matęs

Muziejininkas Dionyzas Varkalis per pastarąjį mėnesį, kol eksponuojama Š.Saukos paroda, taip pat apžiūrėjo garsaus dailininko darbus.

Žinomą klaipėdietį papiktino kai kurių tėvų, jo manymu, neatsakingas požiūris.

"Š.Saukos paroda sukėlė daug diskusijų. Ne dėl paveikslų turinio, o dėl vaikų būsenos, pamačius tuos darbus. Pats buvau liudininkas, kai mažieji lankytojai, išvydę pirmuosius vaizdus, sakė, kad nenori daugiau jų matyti, ir prašėsi išleidžiami į lauką pažaisti. Dar girdėjau juos klausiant mamų, kodėl čia taip baisiai nupiešta? Buvau pakraupęs. Kas leido, kad ir tėvams, traumuoti vaikų psichiką, ar tai nėra nusikaltimas?" – klausė klaipėdietis.

D.Varkalis dar kartą pabrėžė, jog nekalba apie parodos turinį, jį šiurpina, kad tėvai vedė savo atžalas į tokią vietą.

Pasak klaipėdiečio, vaikai panašiais vaizdais yra dvasiškai luošinami.

"Mačiau ir išsigandusius vaikus, ir klykiančius, kad nenori žiūrėti, mačiau, kurie tuoj pat išėjo iš Parodų rūmų. Jei dar galėčiau suprasti tėvų sprendimą ateiti į Š.Saukos parodą su vaikais, bet kodėl mokytojai ten veda moksleivius? Manau, kad turi būti nustatyta amžiaus riba, kada tokius dalykus vaikai jau gali žiūrėti. Kodėl nenustatytas amžiaus cenzas šiuo atveju? Ten plūsta masės, ir, tai baisiausia, su vaikais. Ar čia nėra tos perdėtos tolerancijos pavyzdys? Čia menas ar ne menas, su jais nepasiginčysi, bet savo gyvenime tokių šlykštynių nebuvau matęs", – įsitikinęs D.Varkalis.

Nepaisant to, kad Š.Sauka už savo kūrybą yra labai aukštai vertinamas, D.Varkalis mano, kad jo paveiksluose yra paniekinta ir paminta moteris.

"Aš nesuprantu, kodėl moterys tyli. Nors nuo Š.Saukos kliuvo ir vyrams. Bet moterys taip pažemintos, aš jūsų vietoje tikrai netylėčiau", – piktinosi D.Varkalis.

Įsiminė braškes

Klaipėdietė verslininkė Daina Bosas, auginanti mažametę dukrą, savo mergaitę atsivedė į Š.Saukos parodos atidarymą. Moteris tikina, kad jokių traumų vaikas ten tikrai nepatyrė.

"Jos reakcija į šią parodą buvo vaikiška. Kai kuriais atvejais stebėjosi, bet tikrai neišsigando. Š.Saukos darbai ir suaugusiuosius šokiruoja. Man jo darbai labai patinka, jo puiki technika, stebina gilios įžvalgos. Man Š.Saukos paveikslai paliko tikrai didelį įspūdį, o dukra sureagavo taip, kaip ir turėjo sureaguoti vaikas. Tačiau Magdalena jokiu būdu neišsigando ir vėliau nekalbėjo apie tuos paveikslus, kaip apie kažkokį blogį", – tvirtino D.Bosas.

Pasak klaipėdietės, tegul "visokie mokytojai" palieka teisę tėvams spręsti, kur vestis savo vaikus. Esą jie juk nenuvedė savo atžalų į suaugusiesiems skirtą kino filmo peržiūrą, o atėjo į žinomo ir labai gerbiamo dailininko darbų parodą.

"Ką šokiruoja tokie dalykai, tegul neina ir neveda ten savo vaikų. Mano dukra reagavo normaliai, pamatė ir pamiršo. Palikite tai spręsti tėvams, nes jie atsakingi už savo vaikų auklėjimą", – pabrėžė D.Bosas.

Klaipėdos parodų rūmų darbuotoja Rūta Bliujienė taip pat turi penkiametę dukrą, kuri atėjusi pas mamą į darbą matė Š.Saukos darbus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
kad žalingiausia ji yra senukams,kuriuos suformavo stereotipinis sovietmečio mąstymas, bet ne šiuolaikiniams vaikams.

Manau

Manau portretas
tokie dailininko darbai atspindi sio zmogaus psichika....ir nera ko piktintis.Galima ir neziureti, tuo labiau vesti vaikus....o siaip, is visko daromas biznis......parodu rumams irgi reikia pajamu.....

Renata

Renata portretas
Manau, kad tikrai nereikėtų rodyti vaikams, nes net tėvai negali numanyti jų reakcijos. Vaikams yra skirta literatūra ir menas , pagal jų amžių. juk neskaitote penkiametei Dostojevskio, tai ir Saukos paroda ne vaikams. Mokytojos turėtų tik vyresnių klasių mokinius , galbūt net prieš tai supažindinant su parodos savitumais. Man Saukos menas nepriimtinas
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių