„Salve Musica“: Baltijos gitarų kvartetas virpins klaipėdiečių širdis

Klaipėdos koncertų salėje vykstančiame šventinės klasikos festivalyje „Salve Musica“ antradienį 18 val. pasirodys Baltijos gitarų kvartetas su naujausia savo programa.

Koncerte „Tradición nuevo: naujoji tradicija“ kvartetas pristatys savo naujausią kompaktinę plokštelę. Kvarteto muzikavimas publikai visada suteikia daug malonių ir įsimintinų akimirkų. Tikėtina, kad toks bus ir pastarasis koncertas.

Baltijos gitarų kvartete groja įvairių konkursų laureatai lietuviai Zigmas Čepulėnas, Saulius S.Lipčius, Sergejus Krinicinas ir belgas Chrisas Ruebensas. Gitaristai turi platų gerbėjų būrį tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse, kur yra pristatomi kaip lyderiaujantis šio žanro kolektyvas Baltijos šalyse. Kvartetas koncertavo daugelyje Europos ir Azijos šalių, žymiose koncertų salėse.

Šiemet ansamblis surengė koncertų turą Kinijoje ir buvo pakviestas vėl ten sugrįžti. Pasak atlikėjų, šalyje, kurioje visose srityse vyrauja didžiulė konkurencija ir aukščiausi reikalavimai, tai tikrai aukštas įvertinimas.

Šio kvarteto nariai groja specialiai jiems žymaus ispanų meistro Manuelio Contreraso pagamintomis gitaromis.

Koncerto programa „Tradición nuevo: naujoji tradicija“ pavadinta pagal Kanadoje gyvenančio gitaristo ir kompozitoriaus, didelio A.Piazzollos muzikos gerbėjo P.Roux kūrinį „Concerto Tradiciónuevo“. Kompozitorius, išgirdęs kaip šį kūrinį kvartetas atlieka su orkestru, pasiūlė pagroti aranžuotę keturioms gitaroms. Pasak atlikėjų, ši kompozicija puikiai atspindi jų naujosios kompaktinės plokštelės sumanymą – naująją tradiciją.

Programoje skambės ir trys kvarteto nario Ch.Ruebenso kompozicijos: „Fenestrae“ (lot., liet. „Langai“), improvizacinė istorija apie gražiąją čigonę „Gitana Linda“ ir publikos pamėgta „Summer dance“ (angl., liet. „Vasaros šokis“).

Bus atlikti ir tango meistro A.Piazzollos kūriniai „Adios Nonino“ ir „Invierno Porteño“, tarp kurių kontrastingai suskambės pasaulyje pirmą kartą keturiomis klasikinėmis gitaromis atliekama A.Schnittke‘s „Gogolio siuita“. Kūrinį aranžavusiam Z.Čepulėnui teko ne tik įsigilinti į A.Schnittkes komponavimo stilių, perklausyti nemažai įrašų, bet ir dar kartą paskaityti žymiuosius N.Gogolio literatūros veikalus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių