Savaitgalį Klaipėdoje - nemokami europietiško kino vakarai

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 2 ir 3 dienomis į specialiuosius nemokamus kino seansus klaipėdiečius kviečia didžiausias šalies kino festivalis „Kino pavasaris“ bei Europos Parlamento Informacijos biuras Lietuvoje: Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmų kiemelyje bus parodyti du flmai iš Europos Parlamento LUX kino apdovanojimo kolekcijos.

Rugpjūčio 2 d., penktadienį, 22 val. klaipėdiečiai kviečiami žiūrėti režisieriaus Andrea’so Segre filmą  „Šun Li ir poetas“ (Italija), kuris 2012 metais pelnė LUX apdovanojimą, rugpjūčio 3 d., šeštadienį, 22.30 val. – šiam apdovanojimui nominuotą Filipposo Tsitoso juostą „Platono akademija“ (Graikija, Vokietija). Europos Parlamento LUX kino apdovanojimas kasmet skiriamas filmams, atspindintiems Europos vertybes, tapatumą ir daugiakultūriškumą, taip pat skatinantiems diskusijas europinėmis temomis. Prieš šešerius metus įsteigtu prizu siekiama paremti Europos kiną, taip pat padėti jam įveikti kalbinius bei kultūrinius barjerus.

Filmas „Šun Li ir poetas“ pasakoja apie neįprastą seno slavų kilmės žvejo Bepio, pravarde Poetas, ir jaunos padavėjos iš Kinijos Šun Li draugystę. Ramioje Venecijos įlankos saloje susipažįsta du krizės kamuojami žmonės: tai Šun Li, kuri buvo priversta atsisakyti savo šaknų, ir senasis Bepis, kuriam sunku taikstytis su socialinėmis permainomis. Abu jie jaučiasi esą tremyje ir vienas kitą bando guosti labiau kliaudamiesi poezija nei realybe. Tačiau šį pasaulį sudrumsčia vietinių italų ir čia gyvenančių kinų konfliktas.

Filmas „Platono akademija“ – nedidelės parduotuvės savininko Stavroso ir jo draugų, kasdien sėdinčių prie krautuvėlės, stebinčių praeivius ir kritikuojančių užsieniečius darbininkus, istorija. Vyrukai labai nemėgsta atvykėlių – net jų šuo Patriotas išmokytas aploti praeivius albanus. Vieną dieną viskas apsiverčia aukštyn kojomis, mat Stavroso motina puola į glėbį darbininkui iš Albanijos, vadindama jį savo sūnumi. Draugai pradeda šnairuoti į Stavrosą: jis graikas ar albanas? Tai paskatina Stavrosą permąstyti savo gyvenimą, tapatybę ir vertybes. Anot režisieriaus F. Tsitoso, „filme bandoma atspindėti graiko suvokimą, kad beprasmiška save sieti tik su tautybe“.

Filmai bus rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais. Seansai – nemokami. Filmus pristatys festivalio „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė ir Europos Parlamento Informacijos biuro vadovė Daiva Jakaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių