Savaitgalį Šventojoje šurmuliuos bendruomenės sueigos renginiai

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Šventoji šurmuliuos šventiniu ritmu – į pirmą kartą miestelio istorijoje rengiamą bendruomenės sambūrį kviečiantys aktyvūs vietos gyventojai žada įdomių renginių ir jaukių akimirkų draugiškoje aplinkoje. Renginiuose laukiami ne tik šventojiškiai, bet ir visi, mylintys bei mėgstantys šį miestelį, poilsiautojai.

Visą savaitgalį

Visą savaitgalį Šventojoje bus galima mėgautis vietos gyventojų ir Šventosios mylėtojų kūrybos parodas, miestelio plėtros projektų pristatymus, meninę akciją „Pirmąkart Šventojoje“, tarptautinį jėgos aitvarų ir burlenčių turnyrą „Baltų vienybė“.

Bendruomenės sueigoje planuojama pagerbti ir žymias Šventosios šeimas, susirinkusieji turės galimybę išgirsti, ką geba įvairių kartų iš Šventosios kilę poetai, dainininkai, muzikantai, šokėjai.
Šį renginį organizuoja Šventosios seniūnijos gyventojų bendruomenė bei VšĮ „Šventosios ženklai“.

Laikas „pažadinti“

Viena iš Šventosios bendruomenės sueigos organizatorių Audronė Bukauskienė, paklausta, kaip kilo mintis visus sukviesti į tokį renginį, šypsojosi: „Šventoji pakankamai smarkiai miega, tad nutarėme vietos gyventojus „pažadinti“, - sakė ji.

Kartu siekiama ne tik paraginti šventojiškius susieiti, pasidžiaugti vieniems kitų sugebėjimais bei pasiekimais, bet ir paskatinti bendriems darbams, bendrai veiklai.
„Baltų vienybė“

Šventinius renginius pradės jėgos aitvarų ir burlenčių turnyras „Baltų vienybė“. Jei tik bus palankus vėjas, šio renginio dalyviai plauks nuo molo iki Palangos.

Esant netinkamam orui, gražiu reginiu pasidžiaugti norintys šventojiškiai ir svečiai neliks nuskriausti, tačiau tuomet planuojama apsiriboti tik parodomąja programa.

Istorinė paroda

Vidurdienį šventojiškiai ir svečiai kviečiami prie „Eldijos“ – pasigrožėti paroda, atspindinčia Šventosios istoriją. Šioje parodoje bus galima susipažinti su M. Balčiaus surinkta ir sistemina istorine bei kultūrine medžiaga apie Šventąją: miestelio, uosto kūrimą tarpukariu, senbuvius. Fotografijos bus eksponuojamas šalia „Eldijos“.

Parodoje taip pat bus pateikta A. Bukauskienės parengta meninė kompozicija apie senąsias, net 17 a. siekiančias šventojiškių gimines, kurių palikuonys čia gyvena ir šiandien.

Prie Šventosios istorinių fotografijų parodos savo  apie 1970 m. darytomis žvejų nuotraukomis mielai sutiko prisijungti ir iš Šventosios kilęs fotomenininkas Leonardas Skirbstas.

„Norime ne tik pristatyti turimą medžiagą, bet ir paskatinti visus šventojiškius prisijungti renkant bei kaupiant šią vertingą informaciją, kuri ateityje galėtų tapti leidinio apie Šventąją pagrindas“, – sakė A. Bukauskienė.

Menininkų darbai

Čia taip pat bus galima pasigrožėti ir menininkų darbais, sukurtais rugpjūčio pabaigoje Šventojoje vykusio menininkų simpoziumo-plenero „Šventosios žemės atminties ženklai“ metu. Tąkart vietos verslininko, projekto rėmėjo Domininko Jurevičiaus poilsinėje visą savaitę gyveno šeši dailininkai: Nijolė Vilutienė (Vilnius), Arturas Makštutis (Liškiava), klaipėdiečiai Saulė Želnytė, Dovilė Kviekštaitė, Algimantas Ramanauskas ir Dalia Čistovaitė. Prie jų savo kūryba prisijungė seni projekto dalyviai – klaipėdietė Vaidė Gaudiešiūtė, palangiškės Gražina Oškinytė-Eimanavičienė ir Miglė Jonaitienė, bei šventojiškiai, renginio organizatoriai  Audronė Bukauskienė ir Petras Baronas.  Šį savaitgalį vyksiančio bendruomenės sambūrio metu užbaigtų darbų paroda bus pristatoma kartu su naujai išleistu katalogu.

Kultūros centro patalpose šventojiškės Rasa Brigmanaitė-Budginienė, Dalia Bakaitė-Skersienė, Modesta Paulauskaitė, Birutė Paurienė ir Teodora Januitienė pristatys savo kūrybos parodą.

Marinistinis paveldas

Šventojiškiai bus pakviesti ir į Šventosios plėtros projektų, marinistinio paveldo pristatymą. „Šventosios upės kelias“ – taip pavadintas Juliaus Barono  ir Andriaus Bukausko pristatymas, kuriuo autoriai su žiūrovais pasidalins savo architektūrinėmis idėjomis. O šventojiškis Kęstutis Oginskas pristatys marinistinio paveldo parodą.

Renginio metu šventojiškiams ir svečiams koncertuos Palangos folkloro kolektyvas „Mėguva“.

Jauki sueiga

Pavakare visi vietos gyventojai ir svečiai laukiami Šventosios pagrindinės mokyklos salėje – čia bendruomenės nariai pristatys savo kūrybą, darbus, pasidalins mintimis. Savo sugebėjimus demonstruos vietos muzikantai, šokėjai, dainininkai.

„Norime, kad šios sueigos metu prisistatytų visi: žvejai, medžiotojai, mokykla, darželis beri kiti – visos mažos berndruomenės, iš kurių susideda didelė Šventosios bendruomenė“, – sakė A. Bukauskienė. Renginį ves šventojiškė Marta Sprogytė.

Šventinės pamaldos

Sekmadienį evangelikų liuteronų bažnyčia visus kviečia į šventines Šv. Arkangelo Mykolo pamaldas, kuriose dalyvauja ansamblis „Mingė“.
Į šias pamaldas kviečiami visų tikybų atstovai, o joms pasibaigus visi kviečiami neišsiskirstyti, o sudalyvauti jaukiame šventės užbaigimo renginyje.

Renginio programa:

Rugsėjo 28d., šeštadienis

10 val. – jėgos aitvarų ir burlenčių turnyras “Baltų vienybė”. Prie molo.
12 val. – meninė akcija „Pirmąkart Šventojoje“: Šventosios istorinės parodos, 2013m. dailės simpoziumo /plenero ”Šventosios žemės atminties ženklai” bei Šventojiškių kūrybos parodų pristatymai. Groja ir dainuoja “Mėguva”. Šalia „Eldijos“.
13.30 val. – Šventosios plėtros projektų, marinistinio paveldo pristatymai „Eldijos“ fojė.
17 val. – šventinė bendruomenės sueiga  mokyklos salėje. Prisistatys Šventosios žvejai, medžiotojai ir kitos bendruomenės. Išgirsime, ką geba įvairių kartų iš Šventosios kilę poetai, dainininkai  muzikantai, šokėjai.

Rugsėjo 29 d., sekmadienis

11 val. evangelikų liuteronų bažnyčia visus kviečia į šventines Šv. Arkangelo Mykolo pamaldas, kuriose dalyvauja ansamblis „Mingė“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių