Spektaklis – kontroversiška tema

Neseniai susibūręs Klaipėdos žydų teatras ėmėsi pjesės kontroversiška tema. Spektaklio veiksmas vyksta šių dienų Rytų Ukrainoje, o pagrindinės herojės – trys skirtingų tautybių moterys, kurių sūnūs netikėtai atsidūrė skirtingose barikadų pusėse.

Šio drąsaus siužeto pjesės režisierius – lietuvis Nerijus Gedminas, o aktorės – rusė, ukrainietė ir žydė, kurios spektaklyje vaidina savo tautybės moterų personažes.

"Remiantis siužetu, jos nuo vaikystės mokėsi vienoje klasėje, augo vienoje gatvėje. Susiklostė viskas taip, kad žydės sūnus pagal studentų mainų programą išvyko mokytis į Izraelį ir ten pasiliko, o rusės ir ukrainietės vaikai, prasidėjus konfliktui Rytų Ukrainoje, atsidūrė skirtingose barikadų pusėse. Bet spektaklyje kalba eina ne apie politiką, bet apie šeimą, žmogiškąsias vertybes, apie mamas, kurios laidoja savo vaikus, o taip būti neturėtų. Yra rizikos, kad pjesėje kažkas įžiūrės politiką, tačiau mūsų sumanymas kitoks", – pasakojo N.Gedminas.

Šios pjesės autorė – klaipėdietė Maja Tarachovskaja, kuri labiau žinoma ne Klaipėdoje, galbūt dėl to, kad rašo rusų kalba. Jos pjeses stato neprofesionalų ir net profesionalų teatrai Rusijoje, Ukrainoje ir kitur.

"Viešpatie, saugok mūsų vaikus ir padaryk taip, kad jiems rankos sudrebėtų, kai jie vienas į kitą ginklą nukreips", – taip meldžiasi motinos pjesėje, kurios tema šiandien itin skaudi.

Pasak režisieriaus, yra ir kitų baimių, kad gali susiaurėti žiūrovų auditorija, nes spektaklyje bus kalbama rusiškai, o dauguma jaunų žmonių šiandien rusų kalbos jau nebesupranta.

M.Tarachovskajos pasiteiravus, kaip jai kilo mintis tokiam pjesės siužetui, autorė sakė, kad kūrinys jai galvoje užgimė spontaniškai ir ji jį tik užrašė.

"Mano visa giminė iš Ukrainos, visi jie ten palaidoti ir man labai širdis skauda dėl to, kas ten vyksta. Esu įsitikinusi, kad tik motinos savo meile gali sustabdyti karą, nes neapykanta čia – ne pagalbininkas", – dėstė M.Tarachovskaja, kuri savo pačios pjesėje vaidina žydę.

Dar viena pjesės herojė – klaipėdietė Irina Aleksejenko. Ji vaidina ukrainietę, pati turi ukrainietiškų šaknų. Moteris džiaugiasi galimybe čia vaidinti.

"Pjesė labai stipri ir teisinga. Ji – apie žmogiškas emocijas ir normalius žmogiškus santykius, tokius, kokie ir turi būti", – pabrėžė Jelena, Kogan, dar viena pjesės artistė.


Šiame straipsnyje: žydaiKlaipėdos žydų teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

šaunu

šaunu  portretas
kadteatrai atsiranda o nenyksta
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių