Stiklo arfa kvies pabūti tarp dangaus ir žemės

  • Teksto dydis:

Dar vienas nuostabus “Salve Musica” festivalio koncertas tarpušvenčio laikotarpiu – tai gruodžio 29 d., ketvirtadienį, 18.30 val. vyksiantis Vilniaus savivaldybės šv. Kristoforo kamerinio orkestro pasirodymas. Šiam puikiam kolektyvui jau 30 metų vadovauja dirigentas Donatas Katkus.

Klaipėdos koncertų salės scenoje šalia styginių orkestro instrumentų matysime ir stiklo taures. Tai stiklo arfa, arba „angelų vargonai“. Instrumentas, kurį meistriškai valdys Glass Duo atlikėjai Anna ir Arkadiuszas Szafraniecai (Lenkija).

Daugelis pirmą kartą išvydę grojant stiklo taurėmis turbūt pamano, kad tai avangardinis reiškinys, tačiau dar labiau stebina faktas, kad šią muziką tolimuosiuose Rytuose žmonės žinojo jau viduramžiais. Europoje pirmosios žinios apie šį instrumentą užfiksuotos XV amžiaus pabaigoje. Jis ypač paplito po 1761 metų ir greitai įsiliejo į Europos muzikos meną. Muziką jam kūrė W.A. Mozartas, L.van Beethovenas ir kiti garsūs kompozitoriai. Nepaisant to, kad stiklo muzika greitai išpopuliarėjo, taip pat greitai ir išnyko. Tai įvyko 1835-aisiais.

XX amžiuje Richardas Straussas vėl pradėjo groti stiklo arfa, bet tikrasis jos atgimimas siejamas su Bruno Hoffmannu, kurio sukurtas angeliškas instrumentas labiausiai panašus į šiuolaikinį instrumentą.

Dabar atlikėjai grojantys iš vyno taurių pagamintais instrumentais vartoja įvairius terminus jiems pavadinti. Vieni populiariausių yra muzikaliosios arba dainuojančios taurės ir stiklo arfa.

„The Glass Duo“ („Stiklo duetas“), įkurtas Annos ir Arkadiuszo Szafraniecų, yra vienintelis toks duetas Lenkijoje ir vienas iš nedaugelio profesionalių šios muzikos ansamblių pasaulyje. Stiklo taurių garso fenomenalumas sužavėjo muzikų vaizduotę ir jie greitai paliko Baltijos filharmonijos orkestrą Gdanske, kuriame grojo tradiciniais instrumentais – smuiku ir trimitu. Pasišventę stiklo arfai jie praturtino pasaulio muziką subtiliais, rafinuotais ir tikrai unikaliais garsais.

„The Glass Duo“ turi didžiausią stiklo arfą pasaulyje, kurios diapazonas siekia beveik penkias oktavas. Anna ir Arkadiuszas groja pirštais braukdami per taures. Koncertuoti kaip “The Glass duo” jie pradėjo 1997 metais. Stiklo muziką duetas atlieka su įvairiais ansambliais, kameriniais ar net simfoniniais orkestrais. Beje, 2009 metais duetas lankėsi Klaipėdos koncertų salėje ir grojo su Klaipėdos kameriniu orkestru.

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro ir „The Glass Duo“ koncerto programoje skambės pati įvairiausia muzika, pradedant Wolfgango Amadeuso Mozarto Serenada „Mažoji nakties muzika“, Piotro Čaikovskio siuita iš baleto „Gulbių ežeras“ ir baigiant Astoro Piazzolla’os ir Stingo kūriniais. Orkestras patvirtins savo universalumu, profesionalumu ir menine vaizduote garsėjančio kolektyvo reputaciją. Charizmatiškojo maestro D. Katkaus batuta lydės atlikėjus ir publiką stebuklingoje kelionėje tarp dangaus ir žemės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių