Stilius be dydžio ribų

Julija Janus – viena iš nedaugelio Lietuvos drabužių dizainerių, kuriančių ne tik visuotinius grožio standartus atitinkantiems žmonėms. Anot kūrėjos, mada neturi dydžio, o grožis yra ta akimirka, kai žmogus nusprendžia būti savimi.

Tolerancija kūno formai

Dizainerė prioritetą teikia minimalistinei stilistikai ir natūralioms arba pusiau natūralioms medžiagomis, kad siluetus ir kirpimus pritaikytų įvairioms kūno formoms.

Jai svarbiausia – kad dėvimi drabužiai padėtų jaustis išskirtinai, patogiai, elegantiškai ir moderniai.

Nors grožio tema nėra patogi, žymi moteris nesidrovi apie tai kalbėti viešai.

Neseniai pajūryje viešėjusi J.Janus klaipėdiečius pakvietė į diskusiją Kultūros fabrike.

Šįkart apie tolerancijos ribas madoje ir kasdieniame gyvenime dizainerė pasitelkė meno kalbą – kartu su stiklo menininke iš Lenkijos Agnieszka Bar atidarė jungtinę parodą "Mes", kuri į Klaipėdą atkeliavo tiesiai iš Vilniaus dizaino savaitės.

Nesivaiko grožio etalonų

Ko gero, ne per drąsu teigti, kad moterims ir vyrams J.Janus padeda pamilti save tokius, kokie yra. Kartais tai padaryti nėra lengva.

Kaip pastebi pati Julija, tokį kūną, kuris atitiktų modeliams keliamus reikalavimus, turi tik vienetai.

"Aš nesiorientuoju į didelį kūną. Mano tikslas – kad kiekvienas žmogus turėtų galimybę atrodyti stilingai. Juk mes visi esame ne modelio sudėjimo. Dažniausiai tokie yra tik paaugliai, turintys dar nesusiformavusį kūną. Tik labai retomis išimtimis, kurias galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, subrendę žmonės sugeba išlaikyti paauglio kūną", – dalijosi mintimis pašnekovė.

Esą noras lygiuotis į žurnalų viršeliuose šmėžuojančius tariamus idealus sukelia neigiamas pasekmes, nemeilę sau ir aplinkiniams.

"Mados industrija bruka šį įvaizdį kaip grožio etaloną. Tai savo ruožtu sukelia dideles psichologines kančias. Užuot mėgavusis gražiu vaizdu pro langą ar bėgimu, moteris laužo galvą, kaip sumažinti kalorijų kiekį ir tapti kuo plonesnė. Esu už tai, kad kiekvienas būtų laimingas savo kailyje, tai yra turėdamas tokį sudėjimą, kokį jam davė gamta. Ir tai nėra apie didelį dydį. Štai labai sportiška mergina, turinti nepaprastai stiprų kūną, nešioja didesnius drabužius ir dėl to taip pat patiria nepatogumų ar net patyčių", – prisiminė dizainerė.

Diskusiją apie toleranciją įžiebusi Julija tvirtai tiki – kuo daugiau apie tai bus kalbama, tuo mažiau vietos liks gėdinimui ir patyčioms.

Stiletus prilygino vandalizmui

J.Janus užmojis – kurti maksimaliai patogius ir modernius drabužius, kurie suteiktų galimybę kiekvienam, besidominčiam šiuolaikiniu dizainu ir mada, atrasti kažką artima sau.

Jos žodžiais, labiausiai erzinančios frazės iš lietuvių lūpų – "čia ne mano amžiui", "tai ne man".

"Kuriu mąstantiems žmonėms. Tai pasakytina ne tik apie apsirengimą. Rūbas yra tik maža dalis visumos, apimančios gyvenimo būdo pokyčius, naujos profesijos įgijimą ar dar vienos kalbos išmokimą. Lietuviai žiūri atsargiai į bet kokias naujoves, todėl sakau jiems: "Think outside of the box" (liet. galvokite už savo dėžutės ribų). Juk daug kas priklauso nuo požiūrio", – įsitikinusi dizainerė.

Ji laužo stereotipus, kad grožis ir patogumo jausmas – nesuderinami dalykai.

"Dar viena gaji nesąmonė, kad norėdamas gražiai atrodyti turi susiveržti, atsistoti ant stiletų, o po valandos jaustis taip, tarsi viso pasaulio varžtai susmigo tau į koją", – samprotavo moteris.

Aukštakulnių daromą žalą ji prilygino vandalizmui: "Mokslininkai įrodė, kas atsitinka su moterų, kurios dažnai avi aukštakulnius, pėdomis. Tai yra tikrų tikriausias vandalizmas su savo kūnu. Tad kodėl mes tai darome?"

Devyni dydžiai moterims

Drabužių prekės ženklo "Julia Janus" įkūrėja tolerancijos ribas plečia ir savo darbais, ir viešais pasisakymais.

Dizainerė garsiai kritikuoja jaunystės kultą, liekno kūno eksploatavimą madoje, o jos drabužių, tinkančių įvairiems kūno siluetams, dydžių amplitudė neįtikėtinai plati: devyni dydžiai moterims ir šeši – vyrams.


Šiame straipsnyje: Julija Janusdizainerėstilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Smagu

Smagu portretas
Saunuole dizainere!Bent viena suprato,kad zemeje gyvena ne vien paaugles manekenes ar laibutes moterys,standartus atitinkantys vyrukai,bet joje gyvena ir vyresnio amziaus zmones,senjorai ir dar vyresni,bei standartu neatitinkantys zmones,kurie taip pat nori apsirengti ne vien nutysusiais"labdarynu"skudurais.Gaila tik,kad daznam tokie rubai finansiskai "neikandami"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių