Šveicaras savo tarmišką bestselerį pristatys Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį 16 val. per Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje vykstančius „Europos literatūros dienų“ skaitymus, dalyvaujant autoriui, bus pristatytas į lietuvių kalbą išverstas šveicaro Pedro Lenzo bestseleris „Čia aš varatarius“.

P.Lenzas bei knygos vertėjai Markusas Roduneris ir Rimantas Kmita skaitys ištraukas iš romano Berno vokiečių bei lietuvių kalbomis ir supažindins su kūriniu.

Tai „BaltArt“ leidykla suka nauju keliu, pirmą kartą lietuviškai publikuodama šveicarų autoriaus knygą. Berno šnekamąja tarme parašyto P.Lenzo bestselerio „Čia aš varatarius“ vertimo į šnekamąją lietuvių kalbą ėmėsi lietuvių literatūrologas ir poetas R.Kmita ir Lietuvoje gyvenantis šveicarų vertėjas, kalbotyrininkas ir kultūrininkas M.Roduneris.

Apie ką ši knyga?.. Ir kodėl žmogus negali ramiai ir paprastai gyventi, neįsivelti į istorijas, susirasti moterį ir būti laimingas? Kodėl gyvenimas yra kažkoks detektyvas?.. Labai daug laimės ir džiaugsmo gyvenime Varatarius nepatyrė; tame vieninteliame gyvenime, kurio pirmus 33 metus jis praleido skylėje, vadinamoje Šumertau. Visuomeninė kontrolė čia stipri, narkotikų vartojimo lygis aukštas, o įstatymo rankos ilgos. Mirtinas smūgis šio narkomanėlio gyvenime buvo istorija su vienu arabu (ar prancūzu). Penkios tūkstantinės už to tipo pavežimą, lengvi pinigai. Ir kur dar pilnas narkotikų bagažinėje pamirštas krepšys. Kas gali pasakyti, kodėl kartais liežuvis tarsi pats ima pliaukšti: ne, nieko nežinau, kokia dar tašė? O paskui jau vėlu ir orumas neleidžia viską paversti juokais. Bet po metų kalėjimo visa tai – pernykštis sniegas. Grįžęs iš kalėjimo Varatarius nori baigti su visomis narkotikų istorijomis ir būti normalus bei laimingas žmogus...

Pasakoti istorijas yra kas kita nei plepėti. P.Lenzo sąmojingas ir melancholiškai smagus pasakojimas apie plepantį ir pasakojantį, besimokantį gražiai pralaimėti personažą įtraukia. Įtraukia Berno tarmė, kuria romanas parašytas, o išverstas į stilizuotą šiauliečių bazarą. Personažas iš Šveicarijos primena gerai lietuviams žinomo Jurgio Kunčino (anti)herojus ir galėtų gyventi tarp mūsų.

P.Lenzas (g. 1965) – poetas, rašytojas, vienas populiariausių šiuolaikinių šveicarų autorių. Pagal jo romaną-bestselerį „Čia aš varatarius“ Berno miesto teatre pastatytas spektaklis, sulaukęs didžiulio publikos dėmesio, greitai pasirodys ir filmas. Autorius gimė ir užaugo nedideliame Šveicarijos miestelyje Langentalyje, baigęs mokyklą mokėsi mūrininko amato ir kelerius metus dirbo katalikiškoje organizacijoje su jaunimu. 1995-aisiais jis išlaikė suaugusiųjų brandos egzaminus ir paskui kelis semestrus Berno universitete studijavo ispanų literatūrą. Nuo 2001-ųjų dirba kaip nepriklausomas autorius. Šiuo metu P.Lenzas gyvena Oltene, kur su dviem draugais įsigijo restoraną, jame klausosi paprastų žmonių pokalbių ir kalbasi su žurnalistais. Autorius yra parašęs tekstų įvairioms teatro trupėms ir Šveicarijos radijui. Be kitų premijų už savo tarmišką romaną, jis pelnė Berno kantono ir vokietkalbės Šveicarijos Schillerio premiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Schweiz Deutsch Sprache

Schweiz  Deutsch Sprache portretas
Įdomus pavadinimas - vokietkalbės Šveicarijos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių