Šventes derins prie orų prognozės

Poroms, kurios ketina tuoktuves rengti ant jūros kranto ar po atviru dangumi, sinoptikai netrukus pateiks staigmeną – peržiūrėjus 30 metų orų prognozes bus įvardyta diena, kai yra mažiausia galimybė pasipilti lietui.

Sinoptikų manymu, jaunavedžiams geriausia būtų tuoktis Nidoje, nes čia vasarą - mažiausia lietaus tikimybė.

Poroms, kurios ketina tuoktuves rengti ant jūros kranto ar po atviru dangumi, sinoptikai netrukus pateiks staigmeną – peržiūrėjus 30 metų orų prognozes bus įvardyta diena, kai yra mažiausia galimybė pasipilti lietui.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba jau siūlo galimybę užsisakyti faktinių orų aprašymą konkrečiai dienai.

„Gimtadienio ar kitos šventės proga galima paruošti faktinių orų aprašymą. Jame bus aprašyta, kokie orai buvo tą dieną, kai gimė jubiliatas, koks vėjas pūtė ir kokia buvo oro temperatūra“, – pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Informacijos skyriaus specialistė Zita Markevičienė.

Tačiau kol kas mažai tokių, kurie domėtųsi, koks bus oras suplanuotos šventės metu.

„Todėl, kad sunku nusakyti, koks bus oras šventės metu. Kol kas mes galime pateikti tik artimiausios savaitės tikslias prognozes. Žinoma, žmones labiausiai domina, ar šventės dieną lis lietus. Tačiau negalime tiksliai pasakyti, kad žmogaus kieme tikrai nelis“, – neslėpė Z.Markevičienė.

Sinoptikai daugiausia sulaukia vestuvininkų skambučių, ar švenčių rengėjų užklausų dėl orų prognozės.

„Dažnai žmonės klausia, kokią dieną metuose bus mažiausia lietaus tikimybė. Lietaus tikimybė išskaičiuojama pagal daugiamečius tos dienos orų stebėjimus. Tačiau tai nėra tiksli prognozė. Jei šią dieną nelijo dešimtmečius, nereiškia, kad būtent šiais metais taip pat švies saulė“, – aiškino specialistė.

Z.Markevičienė tikino, kad Hidrometeorologijos tarnyba yra sukaupusi daugiamečius orų stebėjimo duomenis ir dienos orų statistiką pateiks pagal 30 metų kauptus stebėjimus.
Tarnybos specialistai aiškino, kad orų statistinius duomenis gali pateikti ne tik jaunavedžiams, bet ir laidotuvininkams.

„Keistų klausimų sulaukiame. Pamenu, kai vienas žmogus teiravosi, ar bus saulėtas jo butas. Jam atsakėme, kad ne klimato stebėjimas, o būsto vieta nusakys, ar jis bus saulėtas“, – prisiminė specialistė.

Pajūrio, kur orai gali pasikeisti per pusdienį, gyventojai mažai domisi statistikos pateikiamomis orų prognozėmis.
„Dažniau pateikiame duomenis apie konkrečią juos dominančią datą“, – sakė Z.Markevičienė.

Tačiau sinoptikai jau yra įvardiję vieną tendenciją – daugiausia saulėtų dienų per metus užfiksuojama Nidoje.

„Pastebėjome, kad būtent Nida, o ne Palanga gali pasigirti didžiausiu saulėtų dienų skaičiumi“, – prisiminė specialistė.


Šiame straipsnyje: vestuvėsorų prognozėorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių