Tapytojo E.Malinausko „Gyvenimo pėdos prie Baltijos“

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) penktadienį atidaroma jubiliejinė klaipėdiečio dailininko Edvardo Malinausko tapybos paroda „Gyvenimo pėdos prie Baltijos“. Vernisažas – 17.30 val. Paroda veiks iki balandžio vidurio.

Tapytojas E.Malinauskas pelnytai laikomas vienu žymiausių Lietuvos marinistikos atstovų, sugebančių profesionaliai ir prasmingai perteikti amžinąją jūros didybę, nuolatinę jos nuotaikų, būsenų, atspalvių kaitą. E.Malinausko tapytų jūrinių peizažų herojė viena – Baltijos jūra, todėl autorius savo darbais neabejotinai reprezentuoja Lietuvą kaip jūrinę valstybę, o Klaipėdą – kaip Lietuvos langą į jūrą.

E.Malinauskas pasireiškė ir kaip savitas bei įdomus portretistas. Talentingo kūrėjo ranka įamžino ne vieną klaipėdietį, kai kuriuos portretus nupirko Lietuvos dailės fondas. Tapydamas istorine tematika, E.Malinauskas atiduoda duoklę Klaipėdos kraštui, jo istorijai. Tačiau E.Malinausko kūrybos branduolys ir esmė, išskirianti jį iš kitų Lietuvos tapytojų ir suteikianti ypatingą statusą, – marinistinė tematika. Jūrinis peizažas tapo svarbiausia jo kūrybos tema.

„Ilgame kūrybos kelyje E.Malinauskas pažino visus jūros būvius ir nuotaikas. Atmesdamas antraeiles detales, jis susikaupia ties vandens ir dangaus akistata, sumaniai panaudoja apšvietimo, saulėlydžio, audros, rūko teikiamus efektus, supriešina ekspresiją ir ramybę, meistriškai tapo jūros bangą. Labai reti konkretesni akcentai – akmenys, tupinti žuvėdra – padeda kurti išskirtinę nuotaiką. Nuotaikų ir būsenų skalė tapytojo peizažuose tokia pat beribė, kaip ir pati gamta. Toks ilgo stebėjimo, patyrimo ir tapymo technikos tobulinimo rezultatas“, – kultūros ir meno žurnale „Durys“ apie E.Malinausko kūrybą rašė menotyrininkė Kristina Jokubavičienė.

E.Malinauskas gimė 1937 m. gegužės 21 d. Radviliškyje. 1945 m. su tėvais atvyko gyventi į Klaipėdą. 1957–1963 m. studijavo tapybą Vilniaus dailės institute (dabar Lietuvos dailės akademija). Po studijų grįžo į uostamiestį. 1963–1969 m. dirbo Klaipėdos kombinate „Dailė“, 1969 m. kartu su kolegomis įkūrė Klaipėdos vaikų dailės mokyklą ir buvo paskirtas jos direktoriumi. Šias pareigas ėjo 1969–1979 m., vėliau jų atsisakė. Nuo 2001 m. dirba tik kūrybinį darbą.

1970 m. menininkas tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. 1987 m. jam suteiktas LTSR nusipelniusio meno veikėjo vardas. Apdovanotas šalies meno veikėjo medaliu, garbės raštu už nuopelnus Lietuvos kultūrai, 2006 m. uostamiesčio savivaldybė jam suteikė Klaipėdos kultūros magistro vardą.

Parodose tapytojas dalyvauja nuo 1967 m. E.Malinauskas – daugelio nacionalinių ir tarptautinių parodų dalyvis, jo paveikslai puošia Lietuvos Respublikos Prezidentūrą, Vyriausybės rūmus, kitus visuomeninius interjerus, darbų yra įsigiję šalies ir užsienio muziejai bei privačių kolekcijų savininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių