Tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“ Klaipėdoje: aš kvėpuoju!

Su šūkiu „Aš kvėpuoju!“ Klaipėdoje rugpjūčio 5–8 dienomis vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“.

Įgavo egzistencinę svarbą

Nuo 1997 m. kas dvejus metus Klaipėdos lėlių teatro organizuojamas festivalis kiekvieną kartą siekia pristatyti amžiaus ir įsišaknijusių stereotipų ribas peržengiantį lėlių teatro meną, jungiantį tradicinę šios teatro rūšies raišką su naujosiomis bangomis ir eksperimentiniais ieškojimais, tarpdisciplininę jo prigimtį – su grynomis formomis. Šiemet festivalis netradiciškai žiūrovų lauks vasarą: pavasarį turėjęs vykti festivalis dėl karantino apribojimų buvo nukeltas.

Pasaulį sukausčiusi ir daugelį sričių į sąstingį nuvariusi pandemija neišvengiamai diktavo sąlygas: teko prisitaikyti ir atrasti būdų gyventi tokiomis aplinkybėmis – naujai, kitaip. Kažkam tai buvo įkvėpimo, kažkam – vakuumo laikas, bet visiems – laikas, kai kvėpavimas įgavo egzistencinę svarbą.

Kvėpavimas – pagrindinė žmogaus teisė ir būties sąlyga. Kvėpuojame mes ir kvėpuoja visa mus supanti aplinka. Lėlių teatre aktoriaus rankose kvėpuoja lėlė. Su jos pirmu diafragminiu krustelėjimu prasideda lėlių teatro magija. Be kvėpavimo viskas sustoja, baigiasi, miršta.

Rado būdų įkvėpti

Karantino laikotarpiu kone paskutinis prioritetinėje grupėje už durų paliktas teatras visomis jėgomis mokėsi išplėšti tarpelį orui, nuogąstaudamas uždusti. Tai verčia iš naujo permąstyti patį buvimą: tiek teatro, tiek menininkų teatre. Kokios menininkų galimybės kvėpuoti šiandieniniame pasaulyje? Kas tas deguonis, kas tas įkvėpimas ir iškvėpimas? Kaip lėlininkai įgalina lėles kvėpuoti, kalbėti tam tikromis temomis, taip šis festivalis siekia pristatyti lėlininkų trupes, profesionalius lėlių ir objektų teatro bei tarpdisciplininio meno kūrėjus, kurie šiomis kvėpavimą stabdančiomis sąlygomis rado būdų įkvėpti.

Siekdami reflektuoti laisvo kvėpavimo, įkvėpimo tema, tarptautinio lėlių teatro festivalio „Materia Magica“ organizatoriai kvies žiūrovus pamatyti jaudinančią dviejų seserų istoriją apie meilę, galinčią nugalėti bet kokią ligą; pandemijos sukrėstą pasaulį, kuriame kvėpavimas – paprasčiausias įkvėpimas ir iškvėpimas įgauna paties buvimo prasmę.

Kvies patirti ritmus

Festivalis kvies patirti ritmus: įsižiūrėti į žole ropojantį vabzdį, pasiklausyti bangų ošimo ir gulint žolėje po medžiais pajausti besąlygišką Motinos Gamtos meilę. Pasitelkdami sensorines priemones, žiūrovai išgirs ir patirs istoriją apie pievą ir jos gyventojus; pamatys šių dienų Pigmaliono mito adaptaciją – senovinis mitas apie skulptorių Pigmalioną, įsimylėjusį savo sukurtą skulptūrą, atgims šio amžiaus šviesoje, skulptūrą pakeičiant robotu su dirbtiniu intelektu. Publika mažos mergaitės akimis išvys besikeičiantį miestą pačiame karo įkarštyje. Vaizdo projekcijos visus nukels į užburiančios istorijos apie karą, kuris, „laimė“, vyksta „kažkur kitur“, centrą. O gal ne?

Klaipėdos gyventojams ir miesto svečiams bus pristatyta net 11 spektaklių iš Latvijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos, Slovėnijos, Lietuvos, lėlių ir objektų teatro instaliacija, lėlinės kino animacijos programa vaikams ir suaugusiesiems, įvairi ir įdomi edukacinė programa visai šeimai.

Kalbėkimės apie kvėpavimą – visomis formomis, visais tūriais, visais lygmenimis. Ir apie nuostabų, visa keičiantį oro gurkšnį. Aš kvėpuoju!

Festivalio programa:

Rugpjūčio 5 d.

10–21 val. – Scenos meno kritikų asociacijos (SMKA) kūrybinės dirbtuvės.

10–11, 12–13, 14–15 val. – lėlinės kino animacijos programa vaikams kino teatre „ArleKinas“.

15 val. – „Tarp žemės ir dangaus“ (Klaipėdos lėlių teatras): lėlių ir objektų teatro instaliacija vaikams nuo 7 m., jaunimui ir suaugusiesiems Klaipėdos lėlių teatre.

19–20.30 val. – lėlinės kino animacijos programa suaugusiesiems kino teatre „ArleKinas“.

21 val. – festivalio atidarymas: grupės „Planeta Polar“ koncertas „Hofe“.

Rugpjūčio 6 d.

10–21 val. – SMKA kūrybinės dirbtuvės.

11 val. – Premjera. „Muilo opera: burbuliuko meilė“ („Stalo teatras“, Lietuva): teatrinė instaliacija vaikams nuo 7 m. Klaipėdos lėlių teatre.

12 ir 14 val. – „Antis, mirtis ir tulpė“ (Vilniaus teatras „Lėlė“): spektaklis vaikams nuo 5 m. Klaipėdos dramos teatro Kamerinėje salėje.

17 val. – „Virginia Wolf“ (Balstogės lėlių teatras, Lenkija): spektaklis vaikams nuo 7 m. Klaipėdos dramos teatro Mažojoje salėje.

19.30 val. – „Išplėšk sielą“ („Psilikono teatras“, Lietuva): spektaklis jaunimui nuo 14 m. ir suaugusiesiems Klaipėdos kultūros fabriko Daugiafunkcėje salėje.

Rugpjūčio 7 d.

10–18 val. – edukacijos šeimai „Lėlininko kiemas“ Klaipėdos lėlių teatro edukacinio centro kiemelyje.

10–21 val. – SMKA kūrybinės dirbtuvės.

10 ir 11 val. – „Aš ir mano mama“ (Liepojos lėlių teatras, Latvija): spektaklis vaikams nuo 1 iki 6 m. Klaipėdos lėlių teatre.

12 ir 14 val. – „Kažkur kitur“ (Liublianos lėlių teatras, Slovėnija): spektaklis vaikams nuo 7 m. Klaipėdos dramos teatro Kamerinėje salėje.

15 ir 16 val. – „Padarėliai“ („Pojūčių teatras“, Lietuva): sensorinis spektaklis ypatingų sensorinių poreikių turintiems vaikams ir jų šeimoms arba šeimoms su 4–9 m. vaikais Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre.

19 val. – „Eliza: keista meilė“ („Meinhardt & Krauss“ kinematografinis teatras, Vokietija): spektaklis jaunimui nuo 16 m. ir suaugusiesiems Klaipėdos kultūros fabriko Daugiafunkcėje salėje.

Rugpjūčio 8 d.

10–21 val. – SMKA kūrybinės dirbtuvės.

12 val. – „Užburtas kalnas“ (Kauno valstybinis lėlių teatras, Lietuva): spektaklis vaikams nuo 8 m. Klaipėdos kultūros fabriko Daugiafunkcėje salėje.

14 val. – „Didysis sprogimas“ (Klaipėdos lėlių teatras, „Itim Ensemble“, Izraelis): spektaklis vaikams nuo 5 m. Klaipėdos lėlių teatre.

16 ir 19 val. – „Traversées“ (trupė „Théâtre de l’Entrouvert“, Prancūzija): spektaklis vaikams nuo 12 m. ir suaugusiesiems Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje.

Bilietai parduodami www.tiketa.lt ir www.teatrai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių