Unikali paroda Klaipėdoje – gimusieji per anksti tapo garsiais genijais

Uostamiestyje trečiadienį, birželio 14-ąją, pristatoma paroda, skirta neišnešiotų kūdikių genialumo paieškoms. Specialiai tam trylika šalies ankstukų įkūnijo istorines asmenybes, pasaulį išvydusias anksčiau laiko.

Kovotojai nuo mažų dienų

Trečiadienį 17.30 val. Klaipėdos prekybos ir pramogų centre "Akropolis" bus atidaryta neišnešiotų kūdikių asociacijos "Neišnešiotukas" nuotraukų paroda "Gimę su genijaus žyme".

"Aplenkę laiką", – taip apibūdinami ne tik genijai, bet ir anksčiau laiko gimusieji.

Todėl fotografės Jūratės Karkauskienės nuotraukose 13 ankstukų įkūnijo 13 žymių, anksčiau laiko gimusių istorinių asmenybių.

Pastarųjų gyvenimai dar kartą įrodo, jog per anksti pasaulį išvydę kūdikiai yra kovotojai nuo pirmosios savo gyvenimo akimirkos.

Parodos atidaryme dalyvaus ir atmosferą sušildys Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas su dukra Elze bei televizijos projekte "Lietuvos talentai" sužibėję jaunieji rokeriai "Barzdoti vyrai".

Renginio metu klaipėdiečiams bus pristatoma ne tik parodos idėja, bet ir problemos, su kuriomis susiduria neišnešioti kūdikiai bei jų tėvai, patariama, kaip elgtis atsidūrus tokioje situacijoje.

"Keliaujame po regionus ir nešame žinią apie neišnešiotus naujagimius, apie jų iššūkius. Norime suburti vietinę bendruomenę. Turėjome fotosesiją, kurios metu fotografės J.Karkauskienės pagalba vaikai tapo garsiais pasaulio ankstukais, tokiais kaip Napoleonas Bonapartas ar Tomas Edisonas", – aiškino asociacijos "Neišnešiotukas" vadovė Asta Radzevičienė.

Nuo V.Čerčilio iki M.Tveno

Klaipėdoje paroda "Gimę su genijaus žyme" veiks iki liepos 5 d.

J.Karkauskienės nuotraukose – jau ūgtelėję ankstukai įkūnija tokias istorines asmenybes kaip Vinstonas Čerčilis, Albertas Einšteinas, Izaokas Niutonas, N.Bonapartas, Ana Pavlova, Pablo Pikaso, Markas Tvenas, Styvas Vonderis.

Fotografei pozavo ir visai maži, ir vyresni – trylikos metų modeliai.

"Pastebima, jog anksčiau laiko gimę žmonės pasižymi ypatingu mąstymo mechanizmu, todėl tarp jų daug įžymių menininkų, politikų, filosofų. Neišnešiotukas laiką dažnai aplenkia ne tik gimdamas, bet ir mąstydamas, pastebėdamas tai, ko kiti nepastebi", – atkreipė dėmesį asociacijos vadovė A.Radzevičienė.

Pašnekovės žodžiais, taip pat labai svarbu suteikti vilties ir tikėjimo šių vaikų tėveliams, tinkamai juos pasiruošti netikėtam gyvenimo atvejui susilaukus ankstuko.

Apdovanos gydytojus

Paroda "Gimę su genijaus žyme" startavo kovą Vilniuje.

Vėliau buvo pristatyta Ukmergėje, Anykščiuose, Panevėžyje, Šiauliuose, o šiltuoju metų laiku keliasi į pajūrį.

"Klaipėdoje buvome labai solidariai ir šiltai priimti, tiek merija, tiek komercinės įstaigos noriai prisideda ir gelbsti rengiant parodą. Nė viename mieste taip nebuvo",– gerų žodžių negailėjo organizatorė.

Po Klaipėdos fotografijos taip pat bus eksponuojamos Palangoje, Kaune ir Marijampolėje, o lapkričio 17 d. sugrįš į Vilniaus rotušę, kur projektą vainikuos iškilmingas labdaros renginys, skirtas paremti anksčiau laiko gimusius kūdikius ir jų šeimas.

"Planuojame medikų, prižiūrinčių pačius mažiausius Lietuvos ligoniukus, apdovanojimus "Purpurinė širdis". Manome, kad šie žmonės niekada taip ir nebuvo įvertinti", – užsiminė A.Radzevičienė.

Statistika stebina

Kasmet Lietuvoje apie 1,8 tūkst. arba maždaug 6 proc. visų naujagimių gimsta anksčiau laiko. Tai didžiausia naujagimių pacientų grupė ir jos skaičius kasmet vis didėja.

Pastebima, jog pernelyg anksti gimę žmonės pasižymi originaliu požiūriu į supančią aplinką.

Tai žmonės, kuriuose reikia ieškoti ne ligų, o genialumo apraiškų. Tokią žinią skleidžia neišnešiotų kūdikių asociacija "Neišnešiotukas".

Jos vadovė A.Radzevičienė pasakojo, kad idėjos tikslas – skatinti tėvus atrasti neišnešiotuose kūdikiuose daugiau negu ligas, tikėti ir pasitikėti savo vaiku, ugdyti jame užgimusį talentą ir kelti dvasią.

Esą visuomenei reikėtų daugiau sužinoti apie neišnešiotumo riziką ir pavojus, neišnešiotų naujagimių vystymąsi, adaptacijos bendruomenėje problemas, palaikyti tėvus ir medikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

untis

untis portretas
respect uz pozityvuma
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių