Uostamiesčio koncertų salėje – jubiliejinė „Aidijos“ istorija

  • Teksto dydis:

Jubiliejų švenčiantis kamerinis choras „Aidija“ šį penktadienį 18 val. Klaipėdos koncertų salėje kviečia į šventinį koncertą „Vieno choro istorija…“. 

Entuziastingo vadovo ir dirigento Romualdo Gražinio ugdomas choras jau 25 metus išlieka jaunatviškas ir gyvybingas. Energijos ir idėjų šaltinis – įstabi vadovo asmenybė ir nuolat atsinaujinanti kolektyvo sudėtis (chore dainuoja esami ir buvę Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtiniai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai). Beje, šiame chore užaugo dirigentė Mirga Garžinytė-Tyla, iki šiol dainuoja jos mama Sigutė Gražinienė. „Aidija“ yra darni ir graži šeima, puoselėjanti vertybes, kurianti tradicijas ir ištikimai atsidavusi muzikai.

Kasmet su dideliu pasisekimu kolektyvas koncertuoja Lietuvoje bei užsienyje (Moldavijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Kinijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Čekijoje). 2010 m. choras surengė pasirodymus Briuselyje (Belgija) ir koncertavo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečio iškilmingame minėjime Europos Parlamente. 2011 m. jis dalyvavo festivalyje „Pax et bonum“ Vroclave (Lenkija). 2012 m. „Aidija“ svečiavosi šiuolaikinės muzikos festivalyje Čekijoje, kur surengė B.Kutavičiaus autorinį vakarą. 2012–2014 m. bendradarbiauta su Bažnytinio paveldo muziejumi ir jame surengta 12 koncertų, o šuo metu įgyvendinamas paskaitų-koncertų ciklas „MUSICA SACRA: XIV–XXI a. bažnytinės muzikos šedevrai“.

„Aidijos“ jubiliejinio koncerto programa „Vieno choro istorija…“ simboliškai perteiks choro repertuaro ypatumus ir plačią istorinę muzikos amplitudę. Pirmoje dalyje skambės kolektyvo nuolat atliekami XVI a. motetai, baroko ir romantizmo chorinės muzikos perlai, tarp jų – C.Janequino „Paukščių balsai“, J,Brahmso „Penkios dainos“ ir  J.S.Bacho Kantata Nr. 140.

Po pertraukos choras atliks itin reikšmingą jo repertuaro dalį sudarančią lietuvių autorių kūrybą. Savo išskirtiniu skambėjimu, meistryste ir geranoriškumu „Aidija“ sutelkė nemažą ja pasitikinčių, noriai savo kūrinius dedikuojančių kompozitorių būrį. Kaip yra sakiusi kompozitorė Onutė Narbutaitė, šie atlikėjai yra vieni iš nedaugelio mūsų padangėje, kuriems rūpi ne tik kūrinio tekstas (natos), bet ir kompozitorių įkvėpęs kontekstas. Tą R.Gražinio įdiegtą jautrumą, subtilumą ir atidumą atliekamam darbui O.Narbutaitė pavadino „Aidijos“ grūdu“, kuris drauge su buvusiais choro nariais „yra jau labai plačiai paskleistas“.

Lietuviškai muzikai skirtą koncerto dalį pradės paties R.Gražinio aranžuota lietuvių liaudies daina „Vai ūžia gaudžia“. Po jos suskambės O.Balakausko chorinis ciklas „Prie mėlynos gėlės“, B.Kutavičiaus chorinis ciklas „Ištariu žodį – lūpos ledėja“ ir O.Narbutaitės daina „Vasara“. 
Koncertą užbaigs šiam kolektyvui skirta A.Martinaičio kompozicija „Vieno choro meilės istorija“, nuotaikingai apibendrinanti visą jubiliejinę programą.

Kartu su R. Gražinio diriguojamu choru šventiniame koncerte muzikuos visas kolegų būrys: Virginija Karpovičiūtė (sopranas), Eglė Čičinskaitė (mecosopranas), Justas Morkūnas (tenoras), Regimantas Mažulis (bosas), Balys Vaitkus (vargonai), Ugnius Dičiūnas (obojus), Linas Šalna (obojus), Lukas Sarpalius (anglų ragas), Šarūnas Kačionas (fagotas), Valerijus Ramoška (trimitas), Vytautas Pilibavičius (trombonas), Kauno styginių kvartetas, Arnoldas Gurinavičius (kontrabosas). Jubiliejinės programos režisierė – Birutė Mar, koncerto vedėjai – Aistė Valentaitė ir Vilius Tumalavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių