Uostamiesčio Koncertų salėje – koncertų koncertas

  • Teksto dydis:

Tris solistus ir simfoninį orkestrą su dirigentu priešakyje, kurie atliks trijų kompozitorių koncertus, subūrė kitą savaitę Klaipėdos koncertų salėje įvyksiantis „Koncertų koncertas“.

Bendradarbiaujant dirigentams

Pirmasis naujojo koncertinio sezono simfoninės muzikos koncertas, šiemet įsiterpęs į festivalio „Permainų muzika“ programą, bus skirtas to paties pavadinimo žanrui – koncertui.

Programos koncepciją pasiūlė koncerte muzikuosiančio Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (LVSO) meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius, nors tą vakarą prie dirigento pulto stovės Latvijos nacionalinės operos vyr. dirigentas Martinas Ozolinis. Renginio programoje – du XX a. muzikos kūrybos lyderiai – Sergėjus Prokofjevas ir George’as Gershwinas bei ryški mūsų laikų autorė iš Lietuvos Zita Bružaitė. Kūrinių solinės partijos patikėtos trims talentingiems lietuvių atlikėjams – Rolandui Romoslauskui (altas), Povilui Jacunskui (violončelė) ir Gintarui Januševičiui (fortepijonas, Lietuva, Vokietija).

Apie glaudų lietuvių ir latvių muzikų bendradarbiavimą liudija abiejų dirigentų kūrybinių biografijų faktai. Nuo šio rudens maestro G.Rinkevičius vadovauja ir Liepojos simfoniniam orkestrui, o M.Ozolinis Klaipėdoje ir Vilniuje diriguoja kitam jo vadovaujamam kolektyvui. Be pasirodymų su įvairiais Europos orkestrais, šis latvių dirigentas jau ketverius metus eina ir vyriausiojo dirigento pareigas Latvijos operos ir baleto teatre, kurio pagrindiniu kviestiniu dirigentu anksčiau kelerius metus buvo G.Rinkevičius. Šiuolaikinė muzika M.Ozoliniui taip pat artima sritis – ne kartą jis su LVSO rengė programas „Gaidos“ festivaliui.

G.Rinkevičiaus suburtas LVSO – labai laukiamas Klaipėdos koncertų salės svečias. Jis šalies simfoninių orkestrų kontekste išsiskiria universalumu ir produktyvumu. Orkestro planuose ir repertuare rastume klasikinės, šiuolaikinės viso pasaulio autorių muzikos, operos pastatymų ir net bendradarbiavimo su populiariosios muzikos atstovais.

Trys kūriniai – trys solistai

Vieno iš koncerto kūrinių autorė Z.Bružaitė savo muzika siekia emocinio kontakto su klausytojais, sugeba sudėtingus technologinius procesus pateikti žaismingai, intriguojamai. Apie savo Koncertą altui ir simfoniniam orkestrui „Pabudimas“ ji pasakojo: „Ne sonoriniai skambesiai, skirtingi garso išgavimo būdai ar šaltiniai, žymintys modernistinį skambesį, yra šio kūrinio pamatinė atrama. Tai yra šokančio, mąslaus arba dainuojančio alto ir orkestro vienovė, trinanti akademinės muzikos ir lengvesnio žanro ribas.“ Koncerto alto partiją atliks buvęs klaipėdietis, LVSO koncertmeisteris R.Romoslauskas.

„Sinfonia Concertante“ laikoma ekspresyvios S.Prokofjevo lyrikos perlu. Pirmąjį kartą praėjusio amžiaus viduryje nuskambėjęs kūrinys publikai nepaliko ypatingo įspūdžio, nes violončelės partija buvo atlikta prastai. Šįkart tai negresia, nes ji patikėta talentingam LVSO violončelių koncertmeisteriui. „Šis kūrinys man labai svarbus – labai jį mėgstu. Nors klausytis jo lengva, tai – be galo sudėtinga muzika, kelianti atlikėjui daug techninių užduočių“, –  sakė P.Jacunskas.

Hanoveryje gyvenantis pianistas G.Januševičius savo muzikinį kelią pradėjo Klaipėdoje – E.Balsio menų gimnazijoje. Jis mėgsta eksperimentuoti, į kiekvieną pasirodymą žvelgia kaip į nuotykį – nevengia netikėtų erdvių, formatų, pristato dar negirdėtus kūrinius arba į jau žinomus siūlo pažvelgti neįprastais rakursais. „Permainų muzikoje“ pianistas atliks legendinio amerikiečių kompozitoriaus G.Gershwino Koncertą fortepijonui ir orkestrui, pelniusį ne tik publikos, bet ir profesionalų pripažinimą.

„Koncertų koncertas“ į Klaipėdos koncertų salę grąžins simfoninės muzikos jėgą. Trys skirtingi vienam žanrui priskiriami kūriniai ir talentinga atlikėjų komanda spalio 4-ąją žada spalvingą festivalio „Permainų muzika“ vakarą. Pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių