Uostamiesčio vaikams – galimybė atsiskleisti

Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras kviečia mokinius tobulėti ir pramogauti Atvirose vaikų erdvėse, įsikūrusiose skirtinguose centro klubuose. Vienas jų – "Žuvėdra" – neseniai pradėjo veikti atnaujintose patalpose ir miesto vaikams siūlo įvairią veiklą: gaminti, konstruoti ar tiesiog turiningai poilsiauti.

Nuo karaokės iki "Xbox"

Atvirose vaikų erdvėse mažiesiems klaipėdiečiams laikas neprailgsta. Po pamokų atskubėję į kurį nors Vaikų laisvalaikio centro klubų jie gali rinktis iš gausybės siūlomų užsiėmimų. Arba, gelbstint pedagogams, ramiai ruošti namų darbus.

"Kai kuriems gali kilti klausimas, kas yra Atviros vaikų erdvės. Vieniems tai gerai žinoma ir mėgstama vieta, kiti galbūt dar nėra apie tai girdėję. Todėl vaikai kviečiami iš arčiau susipažinti su šių erdvių veikla", – paragino Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro direktorė Jolanta Budrienė.

Savanorišku principu veikiančios Atviros vaikų erdvės ir čia dirbantys mokytojai, atsižvelgdami į mokinių norus ir pastebėjimus, organizuoja įvairius užsiėmimus. Tačiau svarbiausia – orientuojasi į jaunų žmonių poreikius.

"Tai – saugi aplinka, skirta kurti, tobulėti kaip asmenybei, ugdyti socialinius ir gyvenimo įgūdžius, mokytis", – apibūdino J.Budrienė.

Nieko nekainuoja

Jaunuoliai ir jų tėvai Atviras vaikų erdves gali rasti įvairiose miesto vietose įsikūrusiuose Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro klubuose "Draugystė", "Liepsnelė", "Saulutė", "Švyturys", "Želmenėlis", "Žuvėdra", taip pat ir Melnragės padalinyje. Užsiėmimai vyksta kiekvieną darbo dieną nuo 14 iki 17.35 val.

"Juose dalyvauja 7–19 metų mokiniai. Erdvės atviros kiekvienam vaikui, nepriklausomai nuo jo socialinės padėties, amžiaus, lyties, pomėgių ar pasaulėžiūros. Tam, kad taptum Atvirų vaikų erdvių ugdytiniu, reikia tik noro, gero nusiteikimo ir laiko. Nė nebūtina lankyti Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro būrelių, sutartys nesudaromos, nėra dalyvio mokesčio", – aiškino direktorė J.Budrienė.

Kiekvieną dieną vaikams ir paaugliams skirtose erdvėse organizuojamos įvairios veiklos: stalo žaidimai, pamokų ruoša, viktorinos, filmų peržiūros, diskotekos, karaoke vakarai.

Ugdo verslumą

Mėgstantiesiems aktyvų laisvalaikį, erdvėse siūlomi stalo futbolas ir tenisas, kūno judesiais valdomi "Xbox" žaidimai.

Organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, sulaukiančios vis didesnio mokinių ir jų tėvelių susidomėjimo. Smagūs užsiėmimai vyksta netradicinėse erdvėse – pajūryje, laisvalaikio parkuose, muziejuose, teatruose ir kitose uostamiesčio vietose.

Kartu su mokiniais organizuojami renginiai, jaunuoliai patys juos veda, rašo scenarijus, mokosi scenos kalbos meno. Kasmet minimos ir švenčiamos valstybinės, tradicinės šventės. Užsiėmimų metu rengiamos nusikalstamumo ir žalingų įpročių prevencinės popietės.

Taip pat vyresnių klasių mokiniams suteikiama pagalba renkantis profesiją – vyksta susitikimai su įvairių specialybių atstovais, ugdomi verslumo bei darbo rinkai reikalingi įgūdžiai.

Nesutalpina visų norinčiųjų

Klaipėdos vaikų laisvalaikio centro klubas "Žuvėdra", kuriame taip pat veikia Atviros vaikų erdvės, šventes pasitiko atnaujintose patalpose. Dabar dar daugiau klubo lankytojų – įvairaus amžiaus klaipėdiečiai – gali užsiimti smagiais dalykais ir savo gebėjimus realizuoti praktikoje.

Į Herkaus Manto gatvę persikėlusi "Žuvėdra" šiandien neatsigina mažųjų lankytojų. Vaikams klubas siūlo trylika skirtingų būrelių – nuo keramikos iki kulinarijos. Visus šiuos užsiėmimus lanko daugiau kaip 400 ugdytinių.

Prie klubo veiklos perkėlimo ir patalpų atnaujinimo prisidėjusi Klaipėdos miesto savivaldybė ir jos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė pasidžiaugė, esą miestiečiams ir jų vaikams nauja vieta – saugesnė ir kur kas patogesnė susisiekimo požiūriu.

Pokyčius pašnekovė vadina puikiu sprendimu.

"Smagu, kad klubo veikla pritraukia vis daugiau mokinių, tam įtakos turi ir nauja vieta, kuri yra kur kas patogesnė nei prieš tai buvusi Valstiečių gatvėje. Direktorė J.Budrienė stengiasi dėl centro ir atliko nuostabius dalykus", – kalbėjo L.Prižgintienė.

J.Budrienė taip pat neslėpė optimizmo, jog antri metai naujoje vietoje veikianti "Žuvėdra" pelnė moksleivių susidomėjimą.

"Čia dėmesys teikiamas ne tik meno, bet ir mokslo sritims, pavyzdžiui, informacinėms technologijoms. Pasireikšti galimybę turi ir mėgstantieji gaminti – savo įgūdžius ir skonio receptorius vaikai lavina kulinarijos būrelyje", – aiškino pašnekovė.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjos, dar viena siekiamybė praplėsti to paties centro klubo "Želmenėlis" patalpas. Šiuo metu jis įsikūręs adresu Vingio gatvė 14, kur klubo auklėtiniams čia darosi labai ankšta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių