Uostamiestyje atgims „Kalbantis bokštas“?

Neatmetama, kad milžiniško dėmesio sulaukęs unikalus šokio spektaklis „Kalbantis bokštas“, kurio metu šokėjų scena virto Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro siena, bus parodytas dar kartą.

Ryškus akcentas

Idėja atgaivinti gausybės uostamiesčio gyventojų bei miesto svečių dėmesio sulaukusį vertikalaus šokio spektaklį „Kalbantis bokštas“ iškelta neseniai vykusio miesto mero Vytauto Grubliausko ir spektaklio idėjos autorės Ingos Briazkalovaitės sutikimo metu.

Uostamiesčio meras negailėjo gerų žodžių ir pastebėjo, kad daugelis žmonių, birželio pradžioje stebėjusių spektaklį, tiki, jog šis gražus sumanymas turės tąsą.

„Suprantu, jog prasidėjus remontui tai šiek tiek techniškai būtų sudėtingiau, bet pats principas, pats sumanymas, šokio, šviesos, akrobatikos žaismas viename, manau, buvo užburianti idėja“, – neabejojo V.Grubliauskas.

Meras taip pat pastebėjo, kad „Kalbantis bokštas“ buvo vienas ryškiausių šio pusmečio, kai Klaipėda yra pasipuošusi Lietuvos kultūros sostinės karūna, akcentų.

Galėtų atgimti?

V.Grubliauskas pastebėjo, kad maloniai nustebinęs projektas menininkams uždėjo pareigą ateityje pakartoti kažką panašaus, nes miestas to laukia jau dabar.

I.Briazkalovaitė vylėsi, kad Klaipėdoje dar pavyks parodyti šį unikalų spektaklį bei pasiūlė idėją projektą pristatyti, pavyzdžiui, Kaunui ir taip parodyti ką gali klaipėdiečiai.

Šokėja taip pat pastebėjo, kad ant kurio kito miesto pastato spektaklį atgaivinti būtų netgi lengviau, mat Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro medžiagos techniškai nepalankios panašiai veiklai, būtinų įrengimų tvirtinimui.

V.Grubliauskas idėjos dar kartą miestui sugrąžinti kvapą gniaužiantį reginį neatmetė.

Pažėrė padėkų

Susitikimo metu miesto vadovas bei „Kalbančio bokšto“ idėjos autorė apsikeitė simbolinėmis padėkos dovanomis.

Šokėja miesto vadovui įteikė padėką bei kompaktinį diską, kuriame – vertikalaus šokio spektaklio vaizdo įrašas.

V.Grubliauskas I.Briazkalovaitei dovanojo miesto suvenyrą bei gintarinės arbatos.

I.Briazkalovaitė negailėjo gražių žodžių visiems projektu patikėjusiems ir padėjusiems jį įgyvendinti, už svarbiu metu parodytą palaikymą balerina atskirai dėkojo ir V.Grubliauskui.

„Pamačius tokią susirinkusių žmonių gausą širdis suvirpėjo“, – neslėpė šokėja ir pasidžiaugė, jog maždaug 20 min. trukęs pasirodymas sutraukė tiek gerai nusiteikusių ir kultūrai neabejingų žmonių.

Prireikė sunkaus darbo

Vis dėlto neslepiama, kad gausybei žiūrovų kvapą užgniaužęs projektas – sunkaus darbo rezultatas, kurį pasiekti nebuvo paprasta.

Pasak I.Briazkalovaitės, galėjo nutikti ir taip, kad žiūrovai pasirodymą būtų išvydę be projekcijos, kuri smarkiai sustiprino reginį, teko spręsti nemažai saugumo klausimų, susitaikyti su traumomis ar šokėjams grėsusiais pavojais, mat norint atlikti kai kuriuos šokio ar akrobatikos elementus teko atsisakyti kai kurių saugumo priemonių.

„Su apsaugomis neišeina tokių dalykų daryti. Dėl saugumo turi turėti dvi virves, tačiau tada negali suktis, nes antra virvė gali apsisukti aplink kaklą“, – detales atskleidė šokėja.

Neslepiama, kad kai kurios biurokratinės procedūros ne tik apsunkino kelią link tikslo, bet ir padidino projekto išlaidas.

Kuria naujus planus

Šokėja neslėpė, kad jau dabar brandina mintis toliau bendradarbiauti, tobulėti ir kurti su olandų teatro „Bencha teatre“ nariais, kurie su pačia I.Briazkalovaite ir Aurelijumi Liškausku šoko ant teatro sienos.

Tikėtina, kad vertikalaus šokio akcentų bus galima išvysti ir pačios I.Briazkalovaitės vadovaujamos šokių mokyklos „Coda“ pristatomuose kūriniuose.

Anot I. Briazkalovaitės, trupių, kurios rengtų tokius pasirodymus, Europoje yra tik penkios, o dabar šio meno jau išmoko ir du lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietis

Vilnietis  portretas
Mere, kada bus galima savaitgalio ryta megautis senamiescio gatvemis, o ne bomzais "zombiais" prie kiekvieno suoliuko sedinciais ir tuberkulioze nesiojanciais????? Kada bus galima atsisesti teatro aiksteje ant suoliuko ir tau i nugara nealsuos bomzu "pulkas" ? Mere kodel sie klausimai nesprendziami? nera patirties? ar politines valios? Ar bomzai tiesiog mieto puosmena? As atvykes is Vilniaus nebesuprantu ar Klaipedieciai taip nusigyveno nes ant suoliuku sedincius maciau tik bomzus ir taip visame senamiestyje. Mere kodel taip yra???????

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
V.Grubliauskas I.Briazkalovaitei dovanojo miesto suvenyrą bei gintarinės arbatos. O savo žmonai, kaip visada - tik 2000 Eur. :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių