Uostamiestyje – knygų gurmanų puota

  • Teksto dydis:

Spalio 5–7 d. Klaipėdos apskrities viešoji I.Simonaitytės biblioteka miesto gyventojus ir svečius, knygų gurmanus pakvies į Klaipėdos knygų mugę. Šiemet ji mini penkerių metų sukaktį.

Sveikins būrys svečių

Mugės atidarymas vyks ketvirtadienį 12 val. bibliotekos konferencijų salėje.

Renginyje dalyvaus Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Prancūzijos ambasados Lietuvoje ambasadorius Philippe Jeantaudas, Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jeanas-Marie Sani, Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacijos prezidentas Sigitas Ladukas, I.Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis.

Akordeonu gros S.Šimkaus konservatorijos studentas, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatas bei nugalėtojas Edmundas Gylys.

Populiarina knygas

Pirmoji Klaipėdos knygų mugė įvyko 2013 m. Iki tol Vakarų Lietuva panašaus renginio neturėjo.

Kasmet auganti ir vis daugiau spalvų įgaunanti mugė jau tapo ryškiu miesto kultūriniu reiškiniu.

Jos metu didžiausias dėmesys skiriamas knygoms ir jas rašantiesiems, tačiau programa pasižymi ir renginių gausa, skirta įvairaus amžiaus lankytojams. Organizuojami naujausių knygų pristatymai, susitikimai ir diskusijos su knygų autoriais, leidyklų atstovais, edukaciniai renginiai, meno parodos, filmų peržiūros, koncertai, spektakliai, konkursai, žaidimai.

Tradicinė Klaipėdos knygų mugė tarsi knygų gurmanų puota, kurios meniu galima rasti pačios įvairiausios lektūros ir užsiėmimų, skatinančių skaitymą ir kūrybiškumą. Šio renginio tikslas – populiarinti knygas ir skaitymo tradicijas Klaipėdos mieste bei Vakarų Lietuvos regione.

Pakvies parodos

Pabrėžiama, kad Klaipėdos knygų mugė įgauna tarptautinį atspalvį. Šių metų renginio programa pasiūlys daugiau nei 50 įvairių kultūrinių renginių.

Mugėje dalyvaus ne tik pora dešimčių Lietuvos leidėjų, pakviesiančių į pačių naujausių knygų sutiktuves, bet ir tarptautinės organizacijos.

Prancūzų institutas Lietuvoje pristatys menininko Jeano Marco Godes fotografijų parodą "Knygų gyvenimas" bei poeto Jacqueso Preverto koliažų parodą, taip pat mugės lankytojus pakvies į keletą pagal literatūrinius kūrinius sukurtų prancūzų filmų su lietuviškais titrais.

Lenkijos institutas Vilniuje taip pat rengiasi pristatyti net dvi parodas.

Viena jų – "Laisvės Popiežius", skirta Jonui Pauliui II, bus eksponuojama Saulės laikrodžio kieme, kita skirta šiuolaikiniam lenkų teatro spektakliui.

Svečiuose laukiama austrų žurnalistė, rašytoja dr. Judith Ludowig, kuri yra parašiusi dvikalbę (vokiečių ir lietuvių k.) knygą apie ilgamečius Lietuvos ir Šveicarijos santykius, bei Šveicarijoje gyvenanti ir kurianti lietuvė Janina Survilaitė,  pristatysianti savo naujausią knygą "Blunkančių likimų liudytojai".

Mugės lankytojai turės progą pamatyti J.Survilaitės kūrinių motyvais sukurtą filmą "Edeno sodas" (rež. Algimantas Puipa).

Pristatys edukacinę erdvę

Lietuvos bibliotekų leidybinę veiklą pristatys ir knygų mugės dalyviams gausią edukacinių renginių programą pasiūlys Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus apskričių viešosios bibliotekos, Lietuvos aklųjų biblioteka, Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešoji biblioteka, Šilalės rajojo savivaldybės viešoji biblioteka.

Ketvirtadienį 13 val. bus atidaroma pirmoji mieste edukacinė erdvė (Herkaus Manto g. 9A). Joje, be kitų čia bibliotekos organizuojamų edukacijų ir mokymų gyventojams, spaustuvė "Druka", paminėdama savo veiklos 25-metį, atidarys edukacinę spaustuvėlę.

Klaipėdos knygų mugė taip pat pasiūlys daug kitų renginių įvairaus amžiaus ir pomėgių žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių