Vaikai vaikams teatre šoks naują spektaklį „Pelenė“

Prieš keturis mėnesius Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre prasidėjęs edukacinis projektas „Šokio talentų dirbtuvės“ pasiekė kulminaciją: šokio spektaklio pagal pasaką „Pelenė“ premjera – jau šį sekmadienį.

Įvairius šokio stilius propaguojantys talentingi vaikai visą pavasarį turėjo galimybę burtis po Muzikinio teatro stogu, mokytis iš profesionalių šokėjų ir kartu su jais kurti šokio spektaklį vaikams „Pelenė“ pagal Sergejaus Prokofjevo muziką.

Gegužės 25 d. įvyksiančios premjeros nekantriai laukia edukacinės programos sumanytojai ir daugiau kaip pusšimtis jaunųjų šokėjų. Tikimasi, kad šis spektaklis taps ryškiausiu teatre vykstančio šiųmečio Jaunųjų talentų festivalio akcentu.

Idėją pasiskolino iš britų

Pasak Klaipėdos muzikinio teatro vadovo pavaduotojos menui Editos Lubickaitės, edukaciniu projektu buvo siekiama gerąją užsienio teatrų praktiką pritaikyti Lietuvoje, sudaryti sąlygas vaikams susiburti teatre, skatinti jų užklasinę edukacinę veiklą. „Šokio talentų dirbtuves“ įgyvendinti ėmėsi įvairių šokio meno iniciatyvų mieste pradininkė, baleto šokėja Inga Briazkalovaitė.

„Noras kurti spektaklį su gabiais Klaipėdos vaikais kilo prieš daugiau nei penkerius metus, tik tuomet nežinojau, kaip praktiškai tai realizuoti, – sakė edukacinės programos sumanytoja. – Kuomet mano mokinė Nerija Eimutytė pateko į projektą „London children ballet“ (Londono vaikų baletas), vykstantį jau kelis dešimtmečius, supratau, kad mano vizija teisinga ir atėjo laikas ją įgyvendinti čia, Klaipėdoje.“

Atostogų metu apie tai užsiminusi bičiulei Vaivai Jokužienei, šokėja rado sau idėjinę bendražygę, kuri ėmėsi spektakliui sukurti kostiumus ir senografiją.

„Esu dėkinga ir teatro vadovybei, visiems žmonėms, kurie manimi patikėjo bei ryžosi pradėti šį projektą dar tuomet, kai finansavimo šaltiniai buvo išties migloti“, – kalbėjo I.Briazkalovaitė.

Projekto metu jai talkino ir kolega šokėjas Ričardas Jankevičius.

Plytas jungė cementu

Pirmajame „Šokio talentų dirbtuvių“ atrankos etape šokėjams profesionalams iš visų norinčiųjų dalyvauti teko išrinkti 57 gabiausius vaikus, antrajame – jiems buvo skirstomi vaidmenys. Taip šokio spektaklyje „Pelenė“ atsidūrė 7–14 metų amžiaus klasikinio baleto, pramoginių šokių, hiphopo, meninės gimnastikos atlikėjai, projekte turėję galimybę susipažinti su skirtingomis šokio meno sritimis.

„Pelenės istoriją žino kiekvienas, todėl ilgų svarstymų, kokį kūrinį rinktis, nebuvo. Ir aš pati, dar būdama vaikas, M.K.Čiurlionio menų gimnazijoje esu šį baletą daugybę kartų šokusi. Norom nenorom mūsų spektaklyje realizuojamos geriausios įvairių „Pelenės“ pastatymų idėjos. Tiesa, jas teko perdirbti, pritaikyti vaikams, turintiems skirtingą pasirengimą“, – apie „Pelenės“ kelią į sceną pasakojo I.Briazkalovaitė.

Be vaikų, spektaklyje pasirodys trys profesionalai – teatro baleto trupės šokėjai Ana Buchovska-Zamulskienė (Fėja) ir Simonas Laukaitis (Princas) bei choro artistė Pranciška Kurmanskienė (Pamotė). Kaip sakė choreografė, „plytoms reikėjo cemento“.

„Šokio talentų dirbtuvės“ kūrybiniai susitikimai prasidėjo šių metų vasarį ir vyko kartą per savaitę. „Repeticijų ir laiko kūrybai buvo nedaug, todėl neturėjau teisės klysti. Todėl ir iš vaikų reikalavau tiek, kiek ir iš suaugusiųjų, – aiškino spektaklio choreografė. – Tai lyg upė – brisdamas per ją turi išsikelti kartelę kuo aukščiau, kad stipri srovė, nepalankūs atsitiktinumai nepakeistų tavo krypties.“

I.Briazkalovaitė pabrėžė, jog visi žanrai, net ir klasikinis šokis, „Pelenėje“ bus kiek kitokie. „Tai, kokią pažangą per tokį trumpą laiką padarė solistai – neįtikėtina. Matau, jog ir patys vaikai pradeda suprasti, ko verta galimybė pasirodyti prieš 500 žiūrovų auditoriją: vystoma atsakomybė, nugalimas baimės jausmas – teatras gali duoti labai daug.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių