Vienetines dovanas artėjančioms šventėms klaipėdiečiai kuria patys

Neatsiejama didžiųjų metų šventės tradicija – dovanos artimiausiems, mylimiausiems žmonėms – viena vertus, susijusi su papildomais rūpesčiais bei išlaidomis. Tačiau retas galėtų paneigti, jog teikti dovaną kitam yra ne mažesnis malonumas nei ją gauti.

Neatsiejama didžiųjų metų šventės tradicija – dovanos artimiausiems, mylimiausiems žmonėms – viena vertus, susijusi su papildomais rūpesčiais bei išlaidomis. Tačiau retas galėtų paneigti, jog teikti dovaną kitam yra ne mažesnis malonumas nei ją gauti. Norintieji nustebinti, pradžiuginti originaliais sprendimais vis dažniau renkasi ne masinės gamybos produktus, o atsigręžia į rankdarbius.

Kuria vienetinius daiktus

Jau ne pirmus metus prieš Kalėdas šventinių atvirukų, kalėdinių žaisliukų kūrybos ar angeliukų dekoravimo dirbtuvėles rengiančio salono "Artmanija" vadovė Gintarė Drungilienė pasidžiaugė, jog tokios vakaronės populiarėja. Jų dalyviai, padedami profesionalų, įgyja žinių, kaip naudotis įvairiomis dekoravimo priemonėmis bei sykiu pasigamina vienetinius kalėdinius atributus.

Pašnekovės pastebėjimu, apskritai žmonės vis daugiau dėmesio skiria ne tik dovanų personališkumui, unikalumui, bet ir jų pateikimui, pakuotei.

"Net jei artimam žmogui reikia virdulio, vis tiek tokią dovaną norisi paįvairinti kokia miela smulkmenėle, neįprastu akcentu ar bent jau kitaip įpakuoti. Pastebiu ir tai, kad žmonės ne vien ieško alternatyvų tam, ką galima rasti parduotuvėse, bet ir tiesiog nebenori išlaidauti dovanoms, – šyptelėjo Gintarė. – Rūpinimasis dovanomis priverčia mus šiek tiek sustoti, pagalvoti apie žmogų, kuriam bus skirta ta dovana. Juo labiau jei tai yra tavo kūrybos vaisius."

Vis dėlto pašnekovė pastebi, jog Lietuvoje rankdarbiai dar neretai asocijuojasi su dekupažo technika, kuri daugeliui atrodo atgyvenusi, pabodusi.

"Tačiau tai yra labai siaura sritis. Kalbėdama apie rankdarbius veikiau vartočiau žodį dekoravimas – iš tiesų tai yra labai plati veikla, pasitelkus gausybę medžiagų galima įgyvendinti fantastiškiausius sumanymus", – patikino pašnekovė.

Siūlo pagalbininkų

Anot Gintarės, bene svarbiausia kūrybinio proceso dalis – pati dovanos idėja. Tačiau ir šiuo atveju į pagalbą galima pasitelkti neišsemiamus interneto aruodus. O specializuotose rankdarbių parduotuvėlėse galima rasti gausybę priemonių ir "paruoštukų" – įvairių šablonų, iš kurių galima susikurti vienintelį tokį, nepakartojamą daiktą.

Pavyzdžiui, putplasčio burbulą galima dekoruoti senomis sagomis, pritvirtinant jas adatėlėmis. Arba panaudoti tam spalvoto popieriaus gabaliukus, karoliukus, apklijuoti siūlais, audinio skiaute, galiausiai – nudažyti.

"Kalėdinėms dekoracijoms galime pasiūlyti mūsų salono neseniai išbandytą idėją. Siūlus reikėtų pamirkyti klijų ir krakmolo mišinyje, apvynioti norimą formą ir išdžiovinti. Galima, pavyzdžiui, naudoti balionus, kurie išdžiūvus siūlams susprogdinami ir tiesiog lieka voratinklinis burbulas. Tokiais siūlais taip pat galima apvynioti iš storesnio popieriaus lakšto susuktą kūgį – bus originali kalėdinė eglutė. Naudojant mažesnę formą galima pasigaminti varpelį su parištu riešutu", – idėjas vardijo pašnekovė.

Kas virtuvės spintelėje?

Įvairių paviršių dekorui plačiai naudojamas ir specialus plastikas, iš kurio galima sukurti įdomias tūrines kompozicijas, tačiau, kaip pripažino rankdarbių meistrė, juo naudotis reikia šiek tiek įgūdžių.

Mielą dovanėlę galima sukurti tiesiog iš plokščių stilizuotų angeliukų, elnių figūrėlių šablonų. Jie spalvinami, marginami kokiais nors ornamentais, ant jų galima užrašyti norimą šventinį linkėjimą ar sentenciją.

Kalėdinius atvirukus galima dekoruoti įvairiais pabarstukais – stikliukais, blizgučiais, popieriaus, nertomis detalėmis.

Anot Gintarės, nereikėtų užmiršti ir buitinių dekoravimo priemonių – manų kruopų, kavos pupelių, originalias dekoracijas įmanoma sumeistrauti net iš figūrinių makaronų. Taip pat puiki medžiaga – paprasčiausias pajūrio smėlis. Žinoma, dirbant su šiomis priemonėmis teks pasitelkti ir pagalbininkų – specialių klijų, dažų.

Anot ‚Artmanijos" vadovės, šiandien įvairių pagalbininkų rankdarbiams kurti – gausybė, tik retas žino apie jų panaudojimo galimybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rj

rj portretas
as irgi kazka panasaus bandau daryt ,bet pastebiu kad zmonems labjau patinka kicas T.Y masine stampovke
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių