Vyriausybei Vydūnas nerūpi?

Humanisto, rašytojo ir filosofo Vydūno įamžinimo Klaipėdoje Vyriausybė nerems. Tai paaiškėjo patvirtinus galutinę Valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimo programą. Nepaisant intrigų sostinėje, paminklas šiam iškiliam žmogui uostamiestyje iškils privačių piliečių iniciatyva. Šiandien Klaipėdos dramos teatre vyks nemokamas renginys, kuriame bus pristatytas paminklas.

200 litų banknotas

Humanistą, rašytoją, filosofą ir publicistą Vilhelmą Storostą Vydūną (1868–1953) dauguma šalies gyventojų, ypač jaunesni, pažįsta tik iš 200 litų banknotų, kurie jau irgi praeitis.

Net ir ne numizmatui akivaizdu, kad valstybinio pinigo veidu ši asmenybė pasirinkta neatsitiktinai.

Vadinasi, Vydūno statusas ir reikšmė valstybei vertinta labai aukštai.

Juolab, kaip juokavo kolekcininkas bei žurnalistas Vilius Kavaliauskas, ir filosofo išvaizda atitiko numizmatikos standartus.

"Paprastai banknotams stengiamasi parinkti ne tik nusipelniusius, bet ir ne plikus žmones. Išimtis pas mus buvo gal tik 100 litų banknotą ženklinęs Simonas Daukantas. Dažniausiai parenkami barzdoti, plaukuoti veikėjai, kad portrete būtų kuo daugiau detalių, kad būtų sunkiau juos klastoti. Pažiūrėkite, kokia Vydūno šukuosena, jis idealiai tam tinka. Juk iš Mažosios Lietuvos atstovų galėjo parinkti ir spaustuvininką Martyną Jankų, tačiau jo ševeliūra veikiausiai buvo per kukli", – šmaikštavo V.Kavaliauskas.

Vis dėlto Vydūnas mūsų istorijoje liko ne vien 200 litų banknoto veidu, kadaise jis Lietuvoje buvo tarsi koks nušvitęs Rytų išminčius, Mokytojas, prie kurio visiems jį pažinusiems norėjosi prisiliesti, iš jo mokytis, gyventi jo idėjomis.

Legenda tapo dar gyvas

Vydūnas legenda tapo dar būdamas gyvas. Sveikas gyvenimo būdas, mintys apie laisvų žmonių tautą ir polinkis į teosofiją prie jo traukė žmones.

Pasakojama, kad jam atvykus skaityti paskaitų į Klaipėdą susirinkdavo minios žmonių, kurie netilpdavo į patalpą. Tada Vydūnas išeidavo į lauką prieš auditoriją, sunerdavo ant krūtinės rankas ir tarsi visus užhipnotizuodavo.

Atgavus nepriklausomybę daugelio šalies inteligentų namų bibliotekas puošdavo ir Vydūno portretas, kai kurie jo mažus atvaizdus tarsi kokio šventojo ar palaimintojo nešiojosi piniginėje.

Mažai kas galėjo paaiškinti, kodėl jį taip šlovina, manoma, žmones veikė jo kone misticizmu alsuojanti išmintis.

Vydūnas, aktyviai veikęs ne tik Mažojoje Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų, nenuginčijamai padarė didelę įtaką lietuvių kultūrai. Aukščiausia vertybe laikęs žmoniškumą, filosofas savo veikla siekė ugdyti sąmoningų ir laisvų žmonių tautą, kuri būtų iš esmės, o ne "paviršiaus dalykuose laisva".

Biustas spinduliuoja energiją?

Klaipėdiečio žurnalisto ir garsaus kraštotyrininko Bernardo Aleknavičiaus namuose stovi skulptoriaus Liongino Garlos (1948–1983) Vydūno biusto natūralaus dydžio kopija.

Originalas iš balto marmuro eksponuojamas P.Domšaičio galerijoje.

Pats kraštotyrininkas parašė ne vieną knygą apie Vydūną, leidybai paruoštas dar vienas rankraštis apie šią įstabią asmenybę. Knygą B.Aleknavičius ruošė daugiau nei 30 metų.

"Šitas biustas stebuklingas." Tokią frazę teko girdėti iš kai kurių žmonių.

Pasakojama, kad prieš keliasdešimt metų B.Aleknavičiaus namuose po susitikimo su klaipėdiečiais apsilankė politikas Nikolajus Medvedevas.

Tada jis, įžengęs į kambarį, kur stovi Vydūno biustas, Bernardo žmonos Antaninos paprašęs, kad ši pamerktų po susitikimo jam dovanotas gėles į vazą ir pastatytų šalia Vydūno.

"Jis spinduliuoja tokią energiją, kad negalėčiau šiame kambaryje miegoti", – per tą viešnagę pasakė politikas, šia savo pastaba apstulbinęs šeimininkus.

Legendos apie iš Vydūno nuotraukų ar net jo arfos, kuria jis grojo ir kuri dabar saugoma Kintų muziejuje, sklindančią energiją teko girdėti net iš tokių žmonių, kurie toli nuo misticizmo.

I.Gandhi suglumino L.Brežnevą

Pasirodo, net sovietmečiu Vydūnas Lietuvoje buvo didžiai gerbiamas. Komunistams neužkliuvo net jo keliamas lietuviškumas. Tarybiniais laikais paminėtos 100-osios jo gimimo metinės.

O viskas prasidėjo pikantiška istorija, kai Sovietų Sąjungoje apsilankė Indijos vadovė Indira Gandhi (1917–1984).

Pasirodo, I.Gandhi senelis pažinojo Vydūną, juos siejo kažkokie dvasiniai ryšiai.

"Pasirodo, I.Gandhi senelis pažinojo Vydūną, juos siejo kažkokie dvasiniai ryšiai. Tai štai viešnagei baigiantis partijos sekretorius Leonidas Brežnevas padovanojo didelį spalvotą savo portretą. Tą ceremoniją net per televizorių rodė. Tada I.Gandhi L.Brežnevo ir paklausė apie Vydūną. Tas, žinoma, nieko nežinojo. Bet jai išvykus, pasidomėjo, kas jis toks. Tada kaip tik artėjo Vydūno 100-osios gimimo metinės ir buvo leista jas paminėti", – prisiminė B.Aleknavičius.

Taip Vydūno atminimas Lietuvoje neišblėso. Ėmė rastis bareljefų, atminimo lentų, dailininkai tapė jo portretus, jis įamžintas ekslibrisuose, pašto ženkluose.

Tačiau paminklo Vydūnui kol kas Lietuvoje nebuvo.

Keli žingsniai iki paminklo

Paminklo Vydūnui idėja tarp klaipėdiečių sklandė jau seniai. Prieš penkerius metus grupė tokių entuziastų kreipėsi į verslininką, dosnumu garsėjantį mecenatą Rimantą Cibauską, kad ši kilni idėja virstų kūnu. Jo ilgai įtikinėti nereikėjo.

Į tai buvo įtraukta Klaipėdos miesto savivaldybė, viešoji įstaiga ,,Mažosios Lietuvos kultūra", Vydūno draugija.

Per tuos metus atlikti pagrindiniai dokumentų įforminimo darbai, parinkta vieta paminklui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
uztai lansbergui jau STOVI paminklas prie klaipedos , prie jaku ziedo !!!

to To>Gėda

to To>Gėda portretas
pamanyk neduoda pinigėliu paminkliukui.Vaje vaje..Čia būtinas poreikis?Nepūskit miglų.Jau nuo praeitų metų aišku, kad Klaipėdos didžiausios valdžiagyvių galvos nusitaikė į antiVilnišką propagandos skleidimo tikslą.To tik mums ir trūksta-kad atjungus nuo Vilniaus(t.y.nuo vyriausybės kontrolės ir potvarkių)Klaipėdą, liberalų&Ko' artelė čia darytų ką nori

To >GĖDA

To >GĖDA portretas
Kiek jie dar šildysis tas kojas? lauksime, kol ir rankas pradės šildytis? Iš šito atvejo aišku, kad pinigai skiriami saviems, ne klaipėdiečiams, nes savi visada arčiau kūno, kaip sakant...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    23
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    6
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    5
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    4
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių