Žaismingos muzikos orkestras Klaipėdos koncertų salėje kalbins daiktus

  • Teksto dydis:

Populiariausias Klaipėdos koncertų salės edukacinis projektas „Žaismingos muzikos orkestras XIII“ kitą savaitę kalbins... daiktus ir gyvūnus. Tiksliau, garsais ir judesiais pasakos linksmas jų istorijas. Jas pirmasis sugalvojo, nuostabiai aprašė bei iliustravo rašytojas ir dailininkas Kęstutis Kasparavičiaus.

Daugeliui turbūt teko sklaidyti spalvotas jo knygeles. Subtilūs pastelinių spalvų deriniai, švelnūs pustoniai jose suskamba tarsi lyriška melodija. Rašytojo eilės tiesiog prašosi būti dainuojamos. Gal dėl to, jog K.Kasparavičius, pasirodo, yra baigęs Nacionalinę M.K.Čiurlionio meno mokyklą, kurioje mokėsi chorinio dirigavimo.

Pasak žaismingo muzikinio spektaklio kūrėjo mimo Alekso Mažono, skaitydamas Kęstučio Kasparavičiaus istorijas, imi tikėti, kad ir tavo katinas gali staiga imti kalbėti, o kaimynų leidžiama muzika – kvepėti levandomis... Išmintingos ir įmantrios istorijos byloja ne tiek apie žmonių sudaiktėjimą, kiek apie daiktų sužmogėjimą.

„Mus supa kalbantys daiktai, – tikino A.Mažonas. – Jie turi savo istorijas. Kai mes sugebame sustoti, įsižiūrėti ir pamatyti tuos daiktus, išgirstame jas. Mes iš jų mokomės, gauname atsakymus. Mes išmokstame ir žaisti, nes juk gyvenimas – žaidimas. Šiais technikos, triukšmo ir judėjimo laikais žmonės daug skuba ir negirdi vieni kitų. Jie bėga nuo savęs, įsikniaubia į TV ekranus ir nebekuria patys. Mūsų projektas nori atgręžti žmogų į knygą, kuri suteikia kuriamąją galią. Aš matau prasmę viso to, ką mes darome.“

Muzikiniame spektaklyje savo istorijas pasakos ne tik skrendančios knygos, bet ir pagalvė, žvakė, veidrodis, šviestuvas ir kiti paprasti, kasdieniški daiktai ar gyvūnai. Jiems akompanuos Klaipėdos kamerinis orkestras, o kartu su mimu Aleksu vaidins jo kolegės Jūratė Jocienė, Vaida Keserauskytė ir Birutė Mažonienė. Orkestro atliekamą muziką šiam projektui parinko jo meno vadovas Mindaugas Bačkus. Spektaklyje skambės ištraukos iš G.Rossini’o, B.Britteno, A.Schnittke’s, A.Piazzollos, E.Griego, F.Latėno ir kitų kompozitorių kūrinių.

Spektaklis subalansuotas jaunesniojo ir vidutinio amžiaus vaikams. Tačiau jis tinkamas žiūrėti ir klausytis visiems, norintiems išmokti žaisti ir atrasti stebuklus paprastuose dalykuose.

Muzikinio spektaklio premjera – spalio 17 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių