6 mln. litų Klaipėdos biudžete optimizmo neįkvėpė

Nors per pirmąjį pusmetį į šiųmetį Klaipėdos biudžetą pavyko surinkti maždaug 6 mln. litų daugiau nei planuota, jais neskubama taškytis, nes baiminamasi, jog antroji metų pusė bus prastesnė ir galutinė viršplaninių pajamų suma sieks tik apie 2 mln. litų.

Vykdo 103 proc.

Į šiųmetį Klaipėdos iždą, kurį vasarį patvirtino miesto taryba, planuojama surinkti apie 370 mln. litų. Per pirmąjį pusmetį į biudžetą jau prikapsėjo 215 mln. litų – 6 mln. litų daugiau nei planuota. Biudžeto surinkimo vykdymo planas siekia 103 proc.

Daugiausia, kaip įprastai, surinkta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) – 68,7 mln. litų, o jo gauti buvo planuota 1,6 mln. litų mažiau.

"Nors surinkta daugiau nei planuota, tačiau tendencijos nėra labai geros. Esmė ta, kad šiemet per pirmąjį pusmetį surinkome tik 48,3 proc. metinio GPM plano, kai pernai tuo pat metu jau buvome gavę 51,3 proc. Tai reiškia, jog antrąjį šių metų pusmetį GPM turėtume surinkti daugiau nei per pirmuosius šešis mėnesius, todėl mažėja ir tikimybė, kad daugės viršplaninių pajamų.

Jų gali sumažėti, tačiau tikimės, kad apie 2 mln. litų pajamų, kurios nebuvo planuotos, pavyks išsaugoti", – teigė Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė.

Šiemet kur kas geriau nei pernai sekasi rinkti nekilnojamojo turto (NT) mokestį. Per pirmąjį pusmetį jo į Klaipėdos biudžetą surinkta 18,029 mln. litų – 83,9 proc. viso metinio plano ir 2,3 mln. litų daugiau nei planuota. Pernai per tą patį laikotarpį NT mokesčio į miesto iždą buvo surinkta 16,6 mln. litų.

Gauta daugiau dividendų

"Bendra situacija tokia, kad per pirmąjį pusmetį pavyko surinkti 58 proc. metinio plano mokestinių pajamų. Pernai šis rodiklis buvo 60 proc., vadinasi, šiemet pajamas į biudžetą sekasi rinkti šiek tiek prasčiau, todėl ir neskubame į miesto tarybą jo koreguoti – perskirstyti viršplanines pajamas. Pernai jau birželį miesto tarybos nariai įvairioms sritims paskirstė apie 5 mln. litų viršplaninių pajamų, o šiemet lauksime spalio, nes norime būti tikri dėl gautos neplanuotų įplaukų sumos", – aiškino A.Špučienė.

Tai, jog į miesto biudžetą ir šiemet bus surinkta daugiau pinigų nei planuota, rodo kai kurios iždo pozicijos, kurios jau nesikeis. Pavyzdžiui, dividendų iš savivaldybės valdomų įmonių planuota gauti 3 mln. litų, o gauta 3,5 mln. litų, nes jų daugiau sumokėjo bendrovė "Klaipėdos energija".

Anot A.Špučienės, puikiai sekasi rinkti ir vietines rinkliavas, pavyzdžiui, už atliekų tvarkymą ar automobilių stovėjimą. Po pirmojo pusmečio miesto biudžeto vietinių rinkliavų eilutėje įrašytas skaičius yra 1,2 mln. litų didesnis, nei buvo planuota.

Skolininkai bankrutuoja

Finansų ir turto departamento direktorė pabrėžė, jog visų mokesčių į miesto biudžetą surinkta arba tiek pat, arba daugiau nei planuota, išskyrus dvi pozicijas.

Į Klaipėdos iždą per pirmąjį pusmetį baudų surinkta 400 tūkst. litų mažiau nei planuota.

"Tai susiję su vadinamuoju užmaršumo mokesčiu, kai už automobilio stovėjimą nesusimokėję vairuotojai, kai būna pričiupti, gali susimokėti už visą dieną ir taip išvengta baudos. Todėl jų surinkimas mažėja, o vietinės rinkliavos didėja", – teigė A.Špučienė.

Dar vienas nepasisekimas – žemės nuomos mokestis. Nors terminas jį sumokėti yra iki lapkričio 1 dienos, tačiau buvo planuota, jog pirmąjį pusmetį įplauks pajamos už žemės nuomą iš tų nuomininkų, kurie pernai vėlavo sumokėti ar teismai yra įpareigoję juos tai padaryti.

"Planavome, jog gausime 1,3 mln. litų žemės nuomos mokesčio, o gavome 1,1 mln. litų", – skaičius įvardijo valdininkė.

Ji teigė, jog Teisės skyriui yra pateikta informacija apie skolininkus, kurie savivaldybei turi sumokėti 3,5 mln. litų žemės nuomos mokesčio.

"Tačiau jau dabar aišku, kad 2,2 mln. litų šios sumos, matyt, taip ir nesulauksime, nes ją skolingos bendrovės arba jau bankrutavo, arba pradėjo bankroto procedūras", – apgailestavo A.Špučienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių