Aikštės vizijose – ir prekybos centras

Uostamiestyje tęsiasi diskusijos dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo. Šiuo metu kartu su gyventojais ir politikais siekiama nuspręsti, ar erdvę užstatyti, ar palikti atvirą – tokią, kaip yra dabar. Neatmetama tikimybė, kad čia gali iškilti net ir prekybos centras.


 

Uostamiestyje tęsiasi diskusijos dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo. Šiuo metu kartu su gyventojais ir politikais siekiama nuspręsti, ar erdvę užstatyti, ar palikti atvirą – tokią, kaip yra dabar. Neatmetama tikimybė, kad čia gali iškilti net ir prekybos centras.

Pasiekė antrąjį etapą

Klaipėdoje vis dar netyla kalbos dėl naujo Atgimimo aikštės veido. Savivaldybės užsakymu rengiama galimybių studija jau pasiekė antrąjį iš trijų rengimo etapų.

Pirmajame etape buvo atlikta istorinė ir šių dienų situacijos analizė, parengti keli galimi sutvarkymo variantai, kurie apsvarstyti su gyventojais, apklausti ir miestiečiai.

Apklausos metu klaipėdiečių nuomonės pasiskirstė beveik vienodai. Maždaug pusė gyventojų manė, jog aikštėje turėtų iškilti pastatai, o likusioji dalis įsitikinusi, jog erdvė turėtų išlikti tokia, kokia yra dabar.

Lengviausia – neužstatyti

Antrajame etape iš pateiktų variantų bus siekiama išrinkti vieną gyventojų ir politikų akimis verčiausią idėją ir detalizuoti konkretesnius veiksmus. Šiuo metu siūlomi keturi Atgimimo aikštės sutvarkymo variantai.

Pirmuoju siūloma aikštę užstatyti. Ji taptų pritaikyta komercinei ir visuomeninei veiklai.

Antruoju siūlomu variantu aikštė liktų tokia, kokia yra šiuo metu – neužstatyta. Veikiausiai būtų pakeista jos danga, atsirastų suoliukų ar panašių objektų.

Antrąjį variantą savivaldybei įgyvendinti būtų lengviausia. Miesto biudžete tam lėšų pakaktų, tačiau aikštės lankomumas, tikėtina, nepasikeistų. Dėl šios priežasties vėl tektų sukti galvą, kaip į viešąją erdvę privilioti gyventojus.

Įrengs stovėjimo aikštelę

Trečiuoju siūlomu variantu, panašiai kaip ir pirmuoju, aikštėje atsirastų statinių. Jie turėtų papildyti uostamiesčio rotušės bei Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro funkcijas. Svarstoma, kad čia galėtų įsikurti savivaldybė arba privatus verslas.

Ketvirtuoju variantu siūlomas dalinis užstatymas. Aikštėje atsirastų pastatų, tačiau būtų išlaikyta ir dalis erdvės.

Visais pasiūlytais variantais aikštėje planuojama ir požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Prie jos dar šlietųsi viešieji tualetai bei nedidelės komercinės patalpos. Studijos rengėjai pastebėjo, jog stovėjimo aikštelę pastatyti būtų kelis kartus pigiau, jeigu kartu būtų statomas ir kitas pastatas.

Iškils prekybos centras?

Neatmetama galimybė, jog pasirinkus tokį variantą, kuriuo planuojama Atgimimo aikštėje įkurdinti komercinės paskirties statinį, čia galėtų atsirasti ir kuris nors iš didžiųjų prekybos centrų.

Teigiama, kad atnaujinant aikštę būtų vertinga susisiekimo schemą planuoti taip, kad erdvė taptų savotišku traukos centru, kur koncentruotųsi gyventojų bei transporto srautai.

Klaipėdos savivaldybės tarybos narės Ramunės Staševičiūtės teigimu, neginčytina viena – erdvė turi būti daugiafunkcinė, mat tik tokiu atveju joje bursis žmonės.

Įgyvendintų etapais

Kai kurių į susitikimą su studijos rengėjais atėjusiųjų teigimu, pirmiausia vertėtų išbandyti aikštės atnaujinimą jos neužstatant, nes vėliau tokios galimybės nebebus.

„Įmanomas ir toks variantas. Jeigu savivaldybė turi pinigų, mes galime eksperimentuoti“, – pastebėjo R.Staševičiūtė.

Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė patikino, jog teritorijos užstatymas veikiausiai būtų įgyvendinamas etapais, nes reikės ieškoti investuotojų.

Tiesa, studijos rengėjams teko išklausyti aštrios kritikos. Esą trūksta tikslesnių vizijų, ką būtų galima daryti aikštėje, jeigu būtų pasirinktas antrasis variantas, kuriuo Atgimimo aikštės užstatyti neplanuojama.

Užstatymo oponentų teigimu, tai, jog aplink aikštę netrūks komercijos, dar nereikš, kad ji bus lankoma. Tokius spėjimus esą patvirtina merdinti Teatro aikštė.

Galutinį žodį dėl Atgimimo aikštės likimo turės tarti Klaipėdos savivaldybės tarybos kolegija, bus atsiklausta ir klaipėdiečių nuomonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Nors ir balandžio pirma ,būtų gerai pažiurėti i tas mordas ,kurie nori užstatyti tarybų ,lenino ,išsigimimo aikštę ,aikštę pagal galimybę reiktų patvarkyti ,jokiu budu užstatyti ,statyti reikia TOLTĄ ,kodėl visi tyli ,nėra otkato .

manau

manau portretas
Reikia statyti prekybos centrą. Po to galima bus pakeisti miesto pavadinimą į Maxima Klaipėda arba Liberalų Maxima:)

Tomas. T

Tomas. T portretas
Klaipedos centras, ir taip jau numires.Pastacius prekybos centra, dar labiau sugniuzdytumet Manto gatves smulkuji versla. Palikit aikste miestui. Pastatykit dideli grazu fontana atnaujinjkit aplinka, tai ne, dabar pastatys dar viena mini "gavnopoli", viesuju šikiniku, pozemini parkinga, ir ka mes miestieciai turesim? Savivaldibe taip ir galvoja kaip cia pinigu isgauti, o apie miesto ivaizdi jiems dzin.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių