Aiškėja, kaip atrodys mokykla ant šlaito: vaikai nenorės išeiti

Iki šių metų pabaigos žadama užbaigti naujos mokyklos šiaurinėje miesto dalyje projektavimą. Modernus, dviejų dalių pastatas turės skandinaviško stiliaus detalių – dominuos minimalizmas ir paprastumas. Klaipėdos valdininkija jau dabar būsimas statybas vadina nepriklausomybės įvykiu.

Nenori konfliktuoti

Naująją mokyklą Senvagės gatvėje galės lankyti 652 pirmų–aštuntų klasių mokiniai, kuriems geriau sekasi gamtos mokslai – biologija, fizika, chemija.

Dviejuose sklypuose projektuojama mokykla bus dviejų dalių. Pastarąsias sujungs keliasdešimties metrų ilgio stiklinė antžeminė galerija.

Viena svarbesnių užduočių, tekusių spręsti projektuotojams – stovėjimo aikštelės, kurios į gyvenamųjų namų kvartalą "neįsileistų" absoliučiai jokio transporto, susijusio su mokykla.

Planuojama įrengti dvi parkavimo–moksleivių išlaipinimo aikšteles.

Taip siekiama išvengti bet kokio konflikto tarp įstaigos ir gyventojų.

Maža to, saugumo sumetimais, kad patektų į mokyklą, vaikams nereikės kirsti judrios gatvės.

Projektavimui – 177 tūkst. eurų

Naująją bendrojo ugdymo mokyklą projektuoja konkursą laimėjusi bendrovė "A405".

Projekto parengimui buvo skirtas 12 mėnesių terminas. Tai Klaipėdos savivaldybei atsiėjo 177 tūkst. eurų.

Vienoje pastato dalyje įsikurs mokomasis korpusas, o kitoje – sportinis. Jo viduje bus įrengtos dvi universalios sporto salės, taip pat gimnastikos ir choreografijos salės, lauke – krepšinio aikštelė, mankštų ir treniruoklių zona, 60 metrų ilgio bėgimo takas.

Svarstoma, kad pratęsus jis virstų sveikatingumo taku ne tik mokiniams, bet ir kitiems klaipėdiečiams.

Mokysis ant milžiniško šlaito

Anot bendrovės architekto Gintaro Čičiurkos, mokykla išskirtinė ir įdomi tuo, kad atsidurs ant didelio, maždaug devynių metro šlaito.

Taip pat įstaiga turės vidinį kiemą-amfiteatrą įvairiems renginiams. Amfiteatro centre "sužaliuos" dekoratyvinis mokslo ir žinių medis, išauginsiantis kiekvienai mokinių laidai po vieną šaką.

Bus ir uždaras, saugus vidinis kiemas, kuriame mokiniai galės leisti laiką pertraukų metu. Šioje erdvėje augs tikras – tūkstantmečio ąžuolas.

Numatoma išnaudoti net ir stogus – čia galėtų būti poilsio, fizinio aktyvumo, kūrybos, poilsio erdvės.

Ekologiniais sumetimais teritorija bus apželdinta augalais, įstaigos teritorijoje nutiesti dviračių takai, įrengtos dvi dviračių saugyklos.

"Ir sunku, ir įdomu"

Mokyklos koncepciją kūrė trys konkursą laimėjusios bendrovės architektai: G. Čičiurka, Valdas Janulis ir Saulius Plungė. Vyrai teigė nenorėję, kad ji būtų niūri ir nuobodi. Priešingai – suteiktų vaikams džiaugsmo.

Išklausęs tarpinius projektuotojų pasiūlymus Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas nedaugžodžiavo.

"Įspūdžiai normalūs, lūkesčiai irgi patenkinti", – tarstelėjo jis.

Jeigu viskas vyks sklandžiai, kitąmet bus skelbiamas statybų rangos konkursas. Galbūt 2020–2021 mokslo metų rugsėjį naujoji mokykla būtų atverta mokiniams.

Iš viso šio projekto įgyvendinimui prireiks apie 6 mln. eurų. Pagal numatytą planą į naująją mokyklą persikels dirbti Tauralaukio progimnazijos pedagogų komanda.

"Šios mokyklos atsiradimas – nepriklausomybės įvykis. O kur dar tokiame šlaite tokia architektūra. Ir sunku, ir įdomu", – stebėjosi Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Linai

Linai portretas
Galiu Jums pasiūlyti veiklos.Rinkite visą info apie"laisvas"mamytes,kur dirba,ką veikia,ką valgo ar gerai prižiūri vaikus,ar tinkamai juos auklėja,su kuo bendrauja ir kai tik koks tėvelis iš Norvegijos grįš,tekina bėkit pranešti jam viską.Nepamaišytų Jūsų info ir kaimynams.:))Nesikuklinkit ir vyro paklausti ar tikrai neišgali jis savo vaikų išmokslinti Norvegijoj.Ahahah

Linai

Linai portretas
Panele,Lina,oi kaip negražu pavydėti mamytėms,kurių vyrai dirba Norvegijoje.Gyvenkite savo gyvenimą,mažiau kapstykitės svetimuose ir nustokite taip jaudintis,jeigu kažkuri Jūsų žodžiais tariant"laisva" mamytė nenuėjo dirbti į darželį ar mokyklą.Jau taip nusišnekėjot,kad toliau nėra kur,nes tas komentaras kažkoks kaip visai ir ne į temą,bet apie Jus pasakantis labai daug.Bet jeigu Jūsų nuo pavydo pavargusiai dūšelei pasidarė nuo to geriau,tai labai džiaugiamės.:))Kaip sakoma"su palengvėjimu!"

Linai

Linai portretas
Uzsienyje dirbantys tevai vaikus islaiko ut nereiskia cia lialia. Be to Norvegijoje mokslai tikrai nemokamas, jo negaleciau pasakyti apie LT. Tevams nupirkti reikia tik kuprine, viska kita duoda...
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių