Aplink Klaipėdą – afrikinio kiaulių maro užkratas?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai perspėja, jog aplink uostamiestį veriasi savotiškas afrikinio kiaulių maro užkrato žiedas. Nors didžiuosiuose šalies miestuose ūkininkų veikla uždrausta, pajūrio kraštui grėsmę gali kelti maru užkrėsti šernai.

Pavojingo užkrato židiniai fiksuojami praktiškai aplink visą pajūrį – nuo Latvijos miškų iki Kaliningrado.

"Kaliningrado sritis jau paskelbta pavojaus zona. Neatmetama, jog afrikiniu maru užkrėsti šernai lengvai gali patekti į Neringos savivaldybės miškus", – tikino Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Tarnybos praneša, kad Latvijoje indentifikuotos net 559 vietos, kuriose rasta afrikinio kiaulių maro užkrato.

"Tai tik rodo, jog užkrato grėsmė yra reali, nes jo aptikta kaimyniniuose regionuose. Afrikinio maro židiniai nustatyti ir Šiaulių rajone, Kelmės apylinkėse. Šiaulių rajono Kuršėnų savivaldybėje aptiktos šešios gaišenos, sumedžioti du šernai, kurie buvo užkrėsti maru. Telšiuose, kurie yra visai čia pat, taip pat rastos keturios užkrėstos šernų gaišenos", – faktus vardijo A.Bauža.

Veterinarijos tarnybos specialistai, bendraudami su Klaipėdos apskrities medžiotojų būreliais, buvo itin nustebinti, jog Girulių miškai nėra priskirti jokiam medžiotojų būreliui.

"Rusnės saloje taip pat rastas šernas, kuriam nustatytas užkratas. Tad tik laiko klausimas, kai šį užkratą teks fiksuoti ir šalia uostamiesčio. Savivaldybė turėtų įpareigoti kurį nors medžiotojų būrelį į medžioklės plotus įtraukti ir Girulius. Neringos medžiotojai lyg ir žada perimti šią teritoriją", – tikino A.Bauža.

Prieš keletą metų šernų medžioklė buvo organizuota Girulių miškuose, tačiau per visą akciją nebuvo nušautas nė vienas šernas.

Kiek tiksliai šernų gyvena klaipėdiečių pamėgtuose pajūrio miškuose, specialistai sako neskaičiavę, tačiau pagal išknistas miško paklotes spėjama, jog jų čia tikrai yra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne

Ne portretas
Labai suprantamas medžiotojų noras pamedžioti Klaipėdos miškuose-vieną kartą buvo leista išimties tvarka pamedžioti- patiko, tai nori Klaipėdos miškus visam laikui įtraukti į medžioklės plotus, belieka tik laukti, kol ką nors pašaus ar nušaus. Šernai tai tik priedanga pasididinti medžioklės plotusi. Ir palikit jus juos ramybėje, geriau pasidomėkite danų kiaulidėmis.

Ona

Ona  portretas
Matit seimunu galvose maras.

Greit skelbs

Greit skelbs portretas
kad afrikiniu maru serga katinai ir šunys gyvenantys su šeimininkais daugiaaukščiuose:DD)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių