Aplinkosaugininkai: Nidos oro uostas gali veikti, jei nesiplės

Nidos oro uostas galėtų veikti, jeigu nesiplėstų - taip teigia aplinkosaugininkai, komentuodami svarstymus dėl oro uosto veiklos atnaujinimo. Jie taip pat primena, kad dabar Nidoje esantis objektas turi ne oro uosto, o aviacinės aikštelės statusą.

„Kol kas galėčiau pasakyti, kad tai yra tik kalbos ir nežinau, kokiam lygmenyje. Pagrindiniai dokumentai, numatantys galimybes Kuršių nerijoje ką nors daryti yra Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planas ir Neringos savivaldybės detalusis planas. Šiuose dokumentuose jokio Nidos oro uosto nėra, ten yra tik aviacinė aikštelė. Tai va, ji ten ir gali būti. Ir kol nebus pakeisti šie dokumentai, realiai galvoti apie tokio objekto įrengimą, negalima. Tai dabar tokias kalbas galėčiau vadinti tik svajonėm, neturinčiom realaus pagrindo“, - BNS sakė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorė Rūta Baškytė.

Po susitikimo su Neringos savivaldybės meru Dariumi Jasaičiu apie galimybę atnaujinti oro uosto veiklą prakalbo valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas. Jo teigimu, tam pritaria ir Krašto apsaugos, ir Aplinkos ministerijos, Lietuvos aeoroklubas ir Civilinės aviacijos administracija ir Neringos savivaldybė bei bendruomenė, o priešinasi tik VSTT.

Šiuo metu oro uostas yra uždarytas, nes neatitinka saugumo reikalavimų. Kad jis vėl galėtų veikti, reikėtų nupjauti tako pabaigoje ir Bulvikio rage šalimais esančius medžius ir krūmus. Oro uostą taip pat planuota rekonstruoti, prailginant nuo 815 iki 1200 metrų, kad jame galėtų leistis ir nedideli keleiviniai lėktuvai.

R.Baškytė sakė negalinti pasakyti, ar kirsti medžius dabar galėtų būti leista. Tačiau oro uosto plėtra, jos teigimu, būtų žalinga gamtai.

Skeptiškai į galimybę ilginti oro uosto taką žiūri ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser. Ji priminė, kad prie oro uosto yra Nidos vandenvietė.

„Tiems mažiesiems lėktuvėliams, kurie yra kelių vietų, ilgio užtenka ir jie ten gali leistis ir kilti. Buvo norėta pailginti. Jeigu čia galėtų leistis didesni lėktuvai, būtų visai kiti reikalavimai, nes jiems ten skristi tikrai neįmanoma. Tačiau ar kas to ir norėtų? Reikėtų paklausti bendruomenės ar turistų“, - abejojo A.Feser.

Nidos oro uostas oficialiai uždarytas 2001 metais, kai nuo jo kilęs lėktuvas įkrito į vandenį. Vėliau pradėta jo rekonstrukcija taip ir nebuvo baigta dėl žaliųjų protestų.

Kuršių nerija yra saugomas 98 km ilgio pusiasalis, kurio pietinė dalis priklauso Rusijos Federacijai. 2000 metais Kuršių nerija, kaip bendras dviejų valstybių objektas, įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių