Apsileidėliams gresia didesni mokesčiai

Uostamiesčio valdžia drausmins netvarkomų sklypų savininkus. Apsileidėliams siūloma taikyti maksimalų mokesčio už žemę ar jos nuomą tarifą. Tokiu atveju šios išlaidos netvarkomų sklypų savininkams gali išaugti nuo 10 iki 40 kartų.

Bankrutavusių neįtraukė

Miesto tarybai bus teikiami tvirtinti du apleistų žemės sklypų sąrašai. Į pirmąjį įtraukti keturi nenaudojami privatūs, į antrąjį – trys išnuomoti.

Šį klausimą jau svarstė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė pasakojo, kad iš pradžių kalba ėjo apie 20 nenaudojamų žemės sklypų.

Tačiau apžiūrėjus paaiškėjo, kad trys – Liepų g. 41A, 71, Žalgirio g.13A – yra sutvarkyti.

Dar šešių – Joniškės g. 3, Kretingos g. 100, 179A, Liepų g. 36A, Pievų Tako g. 36A, Vilniaus pl. 8 – nuomininkų teisinis statusas yra bankrutavęs, o Tilžės g. 28A yra areštuotas.

„Pagal nustatytą tvarką į sąrašus negali būti įtrauktos teritorijos, kurių savininkai ar nuomininkai yra bankrutavę, vyksta bankroto ar restruktūrizacijos procedūros. Matyt, būtent dėl šios priežasties tie sklypai ir yra nenaudojami“, – aiškino vedėja.

Pasak R.Gružienės, dar vienas sklypas – Skerdėjų g. 8 – yra išnuomotas aukciono būdu. Nuomos mokestis yra maksimalus ir viršija 4 proc. sklypo vertės.

Nenaudojamų ir apleistų sklypų savininkams, nuomininkams ir naudotojams buvo išsiųsti pranešimai, kuriuose prašyta iki birželio 1 d. susitvarkyti ir apie tai informuoti savivaldybę.

Sureagavo ne visi

Į prašymus sureagavo Baltijos pr. 111 ir Didžiosios Vandens g. 28 sklypų naudotojai. Jie iš dalies sutvarkė teritorijas. Pirmieji uždengė inžinerinių tinklų šulinius, iškirto sumedėjusius augalus, nupjovė žolę, sutvarkė tvorą. Panašius darbus atliko ir Didžiosios Vandens g. 28 nuomininkai ir naudotojai. Jie nupjovė žolę, surinko šiukšles, išlygino žvyro krūvą, sudėjo išmėtytas plytas.

Tad po pakartotinio patikrino šių sklypų taip pat nuspręsta netraukti į apsileidėlių sąrašus.

Teritorijų Nemuno g. 47, Skautų g. 33, Šilutės pl. 48A, Turistų g. 8A savininkai, Uosių g. 25 naudotojas ir Skerdėjų g. 2 ir 6 nuomininkas į pranešimus nereagavo.

Dalyje jų ir toliau stūkso apleisti pastatai ar jų griuvėsiai, teritorijos neaptvertos, apaugusios žole ar piktžolėmis, krūmokšniais, sumedėjusiais augalais.

Kai kuriuose sklypuose yra išvirtusių medžių, pilna šiukšlių, statybinių atliekų. Uosių g. 25 sklype užfiksuota, kad laikomi ir seni, nenaudojami, sulūžę lengvieji automobiliai

Skerdėjų g. 6 sklypas yra iškasinėtas. Duobėse kaupiasi vanduo. Teritorijoje yra ir atviras inžinerinių tinklų šulinys. Atkreiptas dėmesys, kad šis sklypas yra aptvertas kartu su šios gatvės 2 ir 8 sklypais.

„Situacijos yra užfiksuotos. Turime nuotraukas“, – teigė vedėja.

Mokestis išaugs 

Į apsileidėlių sąrašą įtrauktų sklypų savininkams, nuomininkams ar naudotojams bus taikomas maksimalus žemės ar jos nuomos mokesčių tarifai. Jis siekia 4 proc. nuo sklypo vertės.

Pasak R.Gružienės, jei taryba pritars, tada apsileidėliams minėti mokesčiai išaugs nuo 10 iki 40 kartų. Pavyzdžiui, jei iki šiol mokėjo 189 eurus, tai padidės iki 3,78 tūkst.

„Šis sprendimas papildytų miesto biudžetą, tačiau pagrindinis tikslas nėra tas. Siekiame priversti apleistų sklypų šeimininkus tvarkytis. Gaila, kad ne maža dalis yra bankrutavę ir jiems negalima taikyti maksimalaus tarifo“, – tvirtino vedėja.

Komiteto nariai atkreipė dėmesį, kad savininkai gali būtų bankrutavę kelis dešimtmečius. Politikai domėjosi, ką daryti, kad tie apleisti pastatai ir sklypai nebadytų akių. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad užsienio šalyse esant tokioms situacijoms turtas yra nacionalizuojamas.

R.Gružienė tvirtino, kad už apleistus sklypus, pastatus yra skiriamos nuobaudos, surašomi reikalavimai susitvarkyti. Norint nacionalizuoti netvarkomą turtą, reikėtų keisti įstatymus.

Anksčiau miesto taryba tvirtindavo tik apleistų statinių sąrašą. Jų savininkams maksimalus nekilnojamo turto mokesčio tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

keista

keista portretas
O kaip su Liepų 36 a.? Kodėl miesto valdžia taip globoja šią teritoriją? Daug kam aišku – kodėl. Baisu, kad greitai gali atsitikti didelė nelaimė. Jos pranašų jau yra.

kora

kora portretas
Zalgirio 13 sutvarkytas? Zole nupjove, tai jau skaitosi sutvarke ta pijoku ir narkimanu roju?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių