Apsileidėlius Klaipėdos valdžia drausmins mokesčiais

Uostamiesčio valdžia nekilnojamo turto ar žemės sklypų neprižiūrinčius asmenis drausmins didesniais mokesčiais. Tikimasi, kad tada situacija mieste pagerės.

Ketvirtadienį taryba nustatė nekilnojamo turto ir žemės mokesčių tarifus, kurie galios kitais metais.

Galimas nekilnojamo turto mokesčio tarifas yra nuo 0,3 iki 3 proc. mokestinės nekilnojamo turto vertės. Jis įsigaliojo nuo šių metų pradžios. Anksčiau buvo nuo 0,3 iki 1 proc.

Nekilnojamas turtas vertinamas kas penkerius metus. Paskutinį kartą tai buvo daroma 2011 metais.

Anot Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėjos Jolantos Uptienės, atsižvelgiant į tai, kad nekilnojamo turto vertė nesikeitė, siūlyta nustatyti tuos pačius mokesčio tarifus kaip ir praėjusiais metais – bendrąjį 0,8 proc., o būstų statytojams – 0,3 proc.

Didesnį tarifą kitiems metams taikyti siūlyta apleistiems, neprižiūrimiems statiniams – 3 proc. Dabar jis yra 1 proc.

„Toks tarifas apleistų pastatų savininkų nelabai drausmina. Nėra didelio skirtumo, ar 0,8 proc., ar 1 proc. Pavyzdžiui, Žvejų gatvėje esančio apleisto pastato savininkai pagal šį tarifą sumoka 6 tūkst. litų. Jei mokesčio tarifas būtų 3 proc., tada turėtų mokėti 19 tūkst. litų“, – teigė vedėja.

Apsileidėliai turės mokėti ir didesnį žemės mokestį. Jo galimas tarifas yra nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokestinės vertės. Anot J.Uptienės, kadangi kitais metais 0,2 punkto mažėja žemės vertės mažinimo koeficientas siūloma nustatyti tokius mokesčio tarifus, kad jis mokėtojams ženkliai nesikeistų.

Siūlyta, kad žemės mokesčio tarifai būtų nuo 0,05 iki 0,46 proc., o nenaudojamiems sklypams – 2,5 proc. Vicemeras Artūras Šulcas pasiūlė, kad apsileidėliams būtų taikomas maksimalus – 4 proc. tarifas.

J.Uptienės teigimu, jei būtų nustatytas toks tarifas mokestis tokiems asmenims išaugtų 17 kartų.

Buvęs meras Rimantas Taraškevičius atkreipė dėmesį, kad, jei žmonės nevykdo veiklos, tai jie neturi pinigų.

„Kaip jie sumokės tokius mokesčius?“- klausė jis.

Tarybos narys Vidmantas Plečkaitis atkreipė dėmesį, kad savivaldybė turi pati daug nenaudojamų teritorijų: „Kiek kainuos toks baudimas?“.

Kai kurie tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad kai žmonės piktnaudžiauja – nieko nedaro, o sklypus laiko savo anūkams: „Gal nustačius maksimalų tarifą kažkas pasikeistų?“.

Tarybos narė Ramunė Staševičiūtė pabrėžė, kad žmonėms reikia išaiškinti, kad savivaldybė nori ne daugiau pinigų surinkti į miesto biudžetą, o kad kažkas mieste vyktų.

Miesto taryba nustatė maksimalų žemės mokesčio tarifą sklypų neprižiūrintiems asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių