Ar išvysime jachtas pašto ženkluose?

Lietuvos buriuotojų bendruomenė norėtų, kad Lietuvos paštas išleistų proginius pašto ženklus su jachtomis, kurios yra apiplaukusios pasaulį.

Keturios jachtos

Šiuo metu aplink pasaulį yra apiplaukusios keturios Lietuvos jachtos – „Lietuva“, „Laisvė“, „Ambersail“ ir „Ragainė II“. Kiekviena iš tų jachtų yra legendomis ir socialiniais projektais tapę įvykiai, garsinantys Lietuvą ir formuojantys jos įvaizdį. Todėl, manoma, kad yra tinkami vaizduoti pašto ženkluose, atkeliaujančiuose tiesiai į viso pasaulio gyventojų namus.

„Pašto ženklų leidyboje norėtųsi daugiau marinistikos, kad pakeistume savo artojo įvaizdį į labiau šiuolaikinį, įvairiapusį, galiausiai, kad užkrėstume jaunimą pozityvaus gyvenimo kūrimui“, - teigiama kreipimesi į pašto darbuotojus su prašymu, kad būtų išleisti ženklai su jachtomis.

Temos – trejiems metams

Vilčių, kad per artimiausius trejus metus bus išleistas pašto ženklas su pasaulį apiplaukusiomis Lietuvos jachtomis nėra daug.

Lietuvos susisiekimo ministro 2015 metų birželio 29 d. įsakymu jau patvirtintas pašto ženklų, pašto blokų ir ženklinimo atvirukų leidybos planas 2016 metams ir temos 2017 ir 2018 metams.

Tuose planuose ne tik, kad nėra jachtų, bet ir iš viso nėra jokio jūrinio simbolio ar ženklo. Šiemet planuojama išleisti 26 pašto ženklus pagal 17 temų. Pasirodys pašto ženklai su vyčiais, technikos paveldu, grybais, Kauno ąžuolynu, žemaitukų arklių veisle, kulinariniu paveldu, olimpinėmis žaidynėmis, kelių asmenų jubiliejais, įvairių Lietuvos renginių 25-mečiais.

Tos pačios temos kartojasi ir 2017, 2018 metais, tik jau prie kulinarinio paveldo kitas regionas, prie Lietuvos raudonosios knygos – kiti augalai, žemaitukus serijoje Lietuvos gyvūnai keis kiti.

Ir taip metai iš metų be galimybių įsiterpti į leidžiamų pašto ženklų sąrašą kokiam nors jūriniam ženklui.

Grupė jūrinių organizacijų kreipėsi į Susisiekimo ministrą prašydama, kad

svarstant jūrinės tematikos pašto ženklų, pašto blokų ir ženklintų atvirukų leidybą, į posėdį būtų kviečiami Lietuvos saugios laivybos administracijos sudarytos darbo grupės „Lietuva – jūrinė valstybė“ nariai ir pasakytų savo nuomonę dėl jūrinių temų pašto ženklų leidyboje.

Tai yra bandymas pramušti sustabarėjusią pašto ženklų leidybos sistemą, kur metai iš metų vyrauja tos pačios temos.

Yra jūrinių ženklų

Panašius žygius leidžiant jūrinius pašto ženklus 2013 metais buvo dariusi Jūrinės kultūros koordinacinė taryba prie Klaipėdos miesto savivaldybės. Ji prašė išleisti pašto ženklas „Klaipėdos uosto perdavimui Lietuvai - 90 metų“. Tuomet Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamento vadovas Ervinas Vaišnoras sakė, jog toks ženklas, nors prašymas pateiktas ir pavėluotai, bus išleistas. Jam pasirodė, kad Klaipėdos uosto perdavimo Lietuvai - 90 metų jubiliejus yra svarbus įvykis.

E.Vaišnoras nesutiko, kad jūrinė tematika pašto ženkluose per mažai atspindima. Jis įvardino išleistus pašto ženklus, skirtus Kuršių nerijai, Klaipėdos 760 metų jubiliejui, temomis „Švyturiai“, „Senieji Baltijos laivai“, „Baltijos pajūrio gamta“. Atskiras ženklas buvo išleistas netgi 2009 metų burlaivių regatai, kurios vienas iš etapų vyko Klaipėdoje.

Šiemet išimties tvarka jūrinis pašto ženklas buvo išleistas skirtas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos 25 metų jubiliejui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių