Arboristų išvados dar negavo

Uostamiesčio savivaldybė dar laukia arboristų, kurie vertino Treko parke augančius šimtamečius ąžuolus, išvados. Tada bus sprendžiama, ką daryti su šiais medžiais.

Arboristai skvere, esančiame Kretingos gatvėje, augančius ąžuolus vertino prieš mėnesį. Į specialistus dėl šių medžių pagalbos kreipėsi savivaldybė. Pastaroji norėjo sužinoti, ką toliau daryti su 150 metų senumo ąžuolais – saugoti ar vis dėlto pašalinti.

Vizualiai ąžuolai, kurių apimtys siekia 336 ir 357 centimetrų, atrodo pavojingai. Jų kamienai suskeldėję, drevės užpildytos cementu, yra lūžusių ir sausų skeltinių šakų.

Arboristų prašyta pateikti ir būdus, kaip būtų galima išsaugoti ąžuolus, sąmatą, kiek tai kainuotų. Specialistai medžius apžiūrėjo prieš mėnesį. Šį kartą ši paslauga teikta nemokamai.

Medžiai buvo peršviesti specialia įranga. Aparatu nustatyta, kad medžių vidų stipriai pažeidęs puvinys. Vietomis sveikos medienos nėra ir prie žievės. Pabrėžta, kad medis gali pradėti smukti, nes neatlaiko savo svorio.

Konstatuota, kad vienas ąžuolų jau pradėjo tai daryti. Kito medžio šaka gali bet kada nulūžti. Tada visas lajos svoris susikoncentruos vienoje pusėje ir šis pasvirs į pastarąją.

Specialistai tvirtino, kad po šakos lūžio ąžuolo laukia griūtis. Kadangi kamienas stipriai pažeistas puvinio, šis procesas gali vykti žaibiškai.

Arboristų teigimu, vienas medžių vizualiai atrodo kur kas prasčiau už kitą. Tačiau pastarąjį dar būtų galima išsaugoti. Geriau atrodančiojo būklė realiai yra kur kas prastesnė. Būtent jis pradėjo smukti.

Specialistai tvirtino, kad abu medžiai – labai pavojingi. Pasak jų, vieną ąžuolą išsaugoti įmanoma, tačiau tam gali prireikti didelių lėšų.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė tvirtino, kad medžių likimas bus sprendžiamas gavus oficialią arboristų išvadą.

„Tikimės, kad ji mus pasieks artimiausiu metu. Paprašėme, kad apskaičiuotų, kiek kainuotų išsaugoti ąžuolą“, – komentavo vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
"Tu už tai sumokėsi?" Žmogau, jau sumokėta, ir labai daug sumokėta, ir niekas mudviejų tam sutikimo neklausė. 90 proc. mieste sunaikintų medžių buvo sveikutėliai (žr. kad ir 01.26 fotogaleriją šiame portale). Palikę juos gyvus, būtume sutaupę kelis kartus tiek, kiek kainuotų arboristų paslaugos, nekalbant jau apie auksinių sodinukų pirkimą.

pokum

pokum portretas
arboristam tie medžiai:D.Jeigu jiems rūpėtų tai mūsų Klaipėdoje nevyktų toks nesustabdomas ilgamečių medžių genocidas, o priešingai-jokios savivaldybės torpedos negalėtų nei vieno jų be reikalo nupjauti.Manau kad reikėtų iš viso atsisakyti visokiu bereikalingų arboristų, apželdintojų konsultantų, želdinių-želdynų a'lia specialistų ir visų KU gamtos fakultetų bei ktų panašių nesamonių.JIE GI VISTIEK NIEKO NEDARO

Neabitauskui

Neabitauskui portretas
Tu už tai sumokėsi?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių