Archeologai rausia Atgimimo aikštę

Miesto centre prasidėjo žvalgomieji tyrimai. Istorinių gatvių ieškantys kasinėtojai trečiadienio popietę teigė nieko vertingo neaptikę. Šie darbai būtini ruošiantis būsimo požeminio garažo statyboms.

Klaipėdiečių dėmesį patraukė pačiame miesto centre, Atgimimo aikštėje kastuvais žemę rausiantys jauni vyrai. Buvo kasamas pirmasis šurfas netoli "Laivelio" gėlių kompozicijos.

"Kol kas nieko – tik šiukšlės", – šyptelėjo darbus atliekantis klaipėdietis Remigijus Balandis.

Tyrimai būtini uostamiesčio politikams nusprendus Atgimimo aikštėje įrengti 180 vietų požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Taip pat bus tvarkoma ir paviršinė aikštės dalis.

Gavus Kultūros paveldo departamento leidimą prasidėjo žvalgomieji archeologiniai tyrimai.

Tyrimai šioje vietoje vyko ir anksčiau – 2014 metais, siekiant užfiksuoti istorinių gatvių tinklą ir buvusius jų pėdsakus.

Tąkart sensacingais atradimais archeologai pasigirti negalėjo. Apčiuoptas vienas kitas buvusio pastato pamatas, senosios gatvės vieta.

"Prieš kelis metus žvalgomieji tyrimai jau vyko, bet, matyt, pritrūko apimties, todėl yra tęsiami. Anuomet absoliučiai nieko įdomaus neradome – tiek archeologai, tiek mes buvome šiek tiek nusivylę. Tikėjomės užčiuopti senesnius sluoksnius", – apmaudo neslėpė Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Veikiausiai taip yra todėl, kad kadaise rengiant ir vykdant tuometinės Lenino aikštės projektą archeologiniai sluoksniai buvo stipriai sumaitoti.

Kai kurie gyventojai pasakojo prisimenantys, jog kasinėjamoje vietoje, netoli buvusios gaisrinės pastato kažkada stovėjo senoji Klaipėdos ligoninė.

Kai kurie aiškina, kad ten auksinės Marijos statulos paslėptos.

"Oi, viskuo tikėti negali. Kai kurie aiškina, kad ten auksinės Marijos statulos paslėptos. Bet archeologai tikrai tą vietą ištyrinės. Kol kas tik žvalgomasi, o vėliau, kai prasidės statybos, plotas turės būti dar išsamiau tiriamas, kad neliktų jokių abejonių", – tikino V.Juška.

Atgimimo aikštės techninio projekto konkursą laimėjo Panevėžio statybos trestas kartu su Vilniaus bendrove "Cloud architektai".

Numatyta, kad šiems darbams įmonės turės metus. Kitų metų gegužę projektas jau turėtų būti parengtas ir gautas statybos leidimas.

Tada prasidės rangos darbų konkursas.

Projektavimo sutarties vertė – 127 tūkst. eurų. Aikštės rekonstrukciją planuojama



NAUJAUSI KOMENTARAI

O, dygliuotasis

O, dygliuotasis portretas
liberalų ruporas išlindo, Labas rytas, vazelininis rudnosiau.

ezys

ezys portretas
jei valdzia del kiekvieno dalyko turetu atsiklausti zmoniu - nebutu prasmes tos valdzios rinkti ;) Tam ir rinkote valdzia, kad ji sprendimus priiminetu. Nepatinka sprendimai rinkite kita, bet ir jos sprendimai jums taip pat nepatiks, o jei patiks atsiras dar desimt tukstanciu, kuriems nepatiks. Visiems niekada neitiksi.

Vokas

Vokas portretas
Ar klaipediecius kas informavo? "Jie" jau nusprende. Baisu girdet, ka si miesto "valdzia" isdarineja. Zmoniu atsiklauset? Galutinai sudarkys miesta!
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių