Artinasi gintarų medžioklė

Nors šiuo metu Baltijos jūra ir nėra audringa, tačiau renkančiųjų gintarą netrūksta. Kol kas išmestose jūržolėse lietuviško aukso ieškoma pramogai, o prasidėjus vėjuotiems rudeniškiems orams į vandenį bris ir profesionalai.

Džiuginant saulei ir šilumai, dažnas klaipėdietis po darbų traukia prie jūros. Daugelį vilioja į krantą bangų išmestos jūros žolės ir dumbliai.

Įvairiais šapeliais apsiginklavę miestiečiai ir pajūrio svečiai varto bei kedena jūržoles, tikėdamiesi rasti bent mažų gintaro gabalėlių.

Ekskursijas apie gintarą ir jo rinkimo subtilybes vedantis gidas Igoris Osnačas patikino, kad galimybė šiomis dienomis žolėse rasti arba jūroje pagauti gintarų prilygsta nuliui. Baltijos jūra šiuo metu nėra audringa.

„Reikia audrų, vėjo, ciklono. Dabar nelabai ką aptiksime“, – paaiškino I.Osnačas.

Pašnekovo teigimu, šiemet jau būta neblogo gintaro derliaus rugpjūčio pabaigoje, kai jūra buvo audringa ir jūros aukso jau buvo galima sužvejoti.

Profesionalūs gintaro rinkėjai ir gaudytojai tikina laukiantys tradiciškai vėjuotų klaipėdietiškų rudens orų. Tada ir jie bris į stiprias jūros bangas bei gaudys gėrybes.

Vis dėlto pašnekovas neatskleidė, kiek vidutiniškai audringoje jūroje galima sumedžioti arba į krantą išmestose žolėse rasti gintaro.

Jūros aukso derlius, panašiai kaip ir grybų, priklauso nuo paties rinkėjo bei jį lydinčios sėkmės.

„Tai yra laimės dalykas. Kaskart sekasi skirtingai“, – nedaugžodžiavo gidas.

Gintaro žinovas pabrėžė, jog norint surinkti kuo daugiau ir didesnių gintarų nevertėtų tik sklaidyti pakrantėje gulinčių žolių – dėmesio verti šios brangenybės gabaliukai slepiasi jūroje.

Todėl tik specialiai pasirengus galima sugauti net papuošalams tinkančių gintaro gabalėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių