Atidengtas istorinis paminklas simbolizuos laisvę ir dovanos sėkmę

Klaipėda turi dar vieną simbolį, kuris neabejotinai taps traukos objektu. Griaudint motociklams, atidengtas paminklas, skirtas pirmajam Lietuvoje automobilių-motorračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir keliautojui Antanui Poškai atminti. Atskleista, kad smalsuoliams skulptūra dovanos sėkmę.

Kvietė mylėti ir gerbti

Paminklas pirmajam Lietuvoje automobilių-motorračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir A.Poškai atminti pastatytas Pilies, Sukilėlių ir Daržų gatvių sankryžoje. Ši vieta skulptūrai pasirinkta neatsitiktinai. Būtent čia stovėjo pastatas, kuriame buvo įsikūręs klubas „M.S.C. Memelland“.

Apie vidurdienį į ceremoniją pradėjo rinktis motociklininkai, antikvarinių automobilių entuziastai. Savo techniką jie išrikiavo Pilies gatvės dalyje, kur buvo ribojamas eismas.

Renginyje netrūko ir smalsių miestiečių, kurie apžiūrėjo plieninius žirgus, senovines mašinas.

Mintis pastatyti paminklą, skirtą pirmajam Lietuvoje automobilių-motorračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir A.Poškai atminti kilo aktyviam klaipėdiečiui, motociklininkui Aurimui Mockui.

Jis yra ir idėjos, kaip turi atrodyti skulptūra, kurios išliejimui sunaudota 600 kilogramų bronzos, o pjedestalo pagaminimui 30 tonų akmens, autorius. Mintį įgyvendino klaipėdietis skulptorius Arūnas Sakalauskas.

„Matyt, aš pats kalčiausias, kad projekto įgyvendinimas truko penkerius metus. Tiek laiko kūriau“, – šmaikštavo skulptorius. A.Sakalauskas kvietė visus mylėti ir gerbti skulptūrą.

Klaipėdiečiai turi kuo didžiuotis

Ceremonijos metu A.Mockus dėkojo visiems susirinkusiems, neabejingiems, tikėjusiems projekto sėkme, neleidusiems įjungti atbulinio bėgio ir nuleisti rankų, nors tokių akimirkų buvo, finansiškai prisidėjusiems prie paminklo atsiradimo. Taip savo gyvenimo moterims – žmonai Sonatai ir mamai.

„Sunkiomis minutėmis stengdavausi susikaupti ir pralaužti ledus. Laikas parodė, kad tai pavyko padaryti“, – tvirtino paminklo iniciatorius.

A.Mockus pabrėžė, kad klaipėdiečiai turi kuo didžiuotis. Būtent uostamiestyje įsikūrė pirmasis Lietuvoje automobilių-motorračių klubas, kuriuo užuomazgos randamos dar 1922 m.

„1925 m., kai Klaipėdos kraštas buvo atkovotas ir prijungtas prie Lietuvos, klubas rengdavo varžybas, į kurias gausiai susirinkdavo tiek automobilių aistruoliai, tiek motociklininkai. Tuometiniame Memelyje aidėdavo griausmas“, – pasakojo klaipėdietis.

Pasak A.Mockaus, A.Poška – didis keliautojas. Jis 1928 m. tapo pirmuoju Lietuvos motociklininku apvažiavusiu Baltijos jūrą. Plieninis žirgas, su kuriuo A.Poška leidosi į kelią, ir įamžintas skulptūroje.

Nepraėjus nė metams po minėtos kelionės, šis mokslininkas, antropologas, žurnalistas, vienas pirmųjų Lietuvoje esperantininkų kartu su keliautoju Matu Šalčiumi nukeliavo net iki Indijos.

„Tikrai ne be reikalo jis čia. Šiais laikais A.Poška yra primirštas. Tikiuosi, kad paminklas įkvėps daugelį plačiau pasidomėti šia asmenybe“, – vylėsi klaipėdietis.

Išsipildė didžiausios svajonės

Į renginį atvyko A.Poškos anūkė Irena Janušauskienė ir proanūkė Jūratė Janušauskaitė.

„Aurimo didžiausia svajonė buvo įamžinti pirmąjį Lietuvoje automobilių-motorračių klubą „M.S.C. Memelland“. Mano didžiausia svajonė įamžinti keliautojo, antropologo, mano senelio A.Poškos atminimą. Aurimo dėka šios dvi svajonės išsipildė“, – tvirtino anūkė.

Padėkos laišką projekto iniciatoriui atsiuntė ir A.Poškos dukra. Jis perskaitytas ceremonijos metu.

Renginyje dalyvavusi mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė, kuri pati yra motociklų aistruolė, pabrėžė, kad motociklas – tai laisvė, o Klaipėda – laisvės simbolis.

„Ši skulptūra įamžina daug dalykų: žmogų – A.Pošką, laisvę, pirmąjį Lietuvoje automobilių-motorračių klubą, buvusio mūsų miesto pavadinimo – Memelio ženklus, amžiną norą keliauti. Visi tie dalykai yra baikeryje. Jis kaip vaikas, kuris niekaip negali susitaikyti su tuo, kad gyvenimas praeina, o laisvė kažkur šalia“, – kalbėjo vicemerė.

Susirinkusiems mero pavaduotoja linkėjo gerų kelionių, laisvės pojūčio ir pasaulio pažinimo.

„Dėkoju už iniciatyvą, kuri papuošė mūsų miestą“, – tvirtino vicemerė.

Architektai Vaidotas Dapkevičius ir Vladas Balsys atkreipė dėmesį, kad paminklo projekte buvo numatyta daugiau sprendinių, susijusių su aplinka – pažymėti visai šalia skulptūros buvusią istorinę gatvę.

„Tai labai svarbus architektūrinis pasiūlymas. Tikiuosi, kad jis papildys šią kompoziciją, jog šie sprendimai bus įgyvendinti, savivaldybei toliau tvarkant Daržų gatvę“, – tvirtino V.Dapkevičius. J.Simonavičiūtė žadėjo, kad tai bus padaryta.

Atskleidė mistines savybes

Skulptūrą, skirtą pirmajam Lietuvoje automobilių-motorračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir A.Poškai atminti, atidengė A.Mockaus vaikai Tautvydas, Vėjūnė ir Jonas.

„Jie simbolizuoja naująją kartą, kuri perims mūsų palikimą ir atskleis istorijos peripetijas“, – tvirtino A.Mockus.

Atidengiant paminklą, griaudėjo motociklų varikliai, šaudė pirotechnika. Prieš pat nutraukiant audeklą, skulptūros iniciatorius atskleidė intrigą.

„Kiekviena skulptūra turi tapti kažkieno simboliu. Šis paminklas bus keliautojų talismanu. Kiekvienas suplanavęs didesnę kelionę ar grįžęs iš jos lai ateina čia ir įamžina ją – pakabina kažkokį pastarosios simbolį ant metalinio rato apačioje. Aš įamžinau praėjusių metų savo piligriminę kelionę, kai įveikiau 1,6 tūkst. kilometrų pėsčiomis“, – kvietė iniciatorius.

Susirinkusiems A.Mockus atskleidė ir dar vieną dalyką – bronzinis motociklas, ant kurio sėdi A.Poška, turi mistinių savybių. Kiekvieną patrynusį jo lempą aplankys sėkmė.

Po atidengimo ceremonijos, susirinkusieji skubėjo ne tik įsiamžinti prie skulptūros, bet ir atliko ritualą, kurį atskleidė projekto iniciatorius, bei vylėsi, kad juos tikrai aplankys sėkmė.

„Neabejoju, kad tai suveiks“, – tvirtino lempą trynę reginio dalyviai.

Įkvėpė R.Bružo knyga

Renginio metu skulptūrą pašventino Lietuvos kariuomenės ordinariato Karinių jūrų pajėgų kapelionato diakonas Nerijus Čapas.

„Šis paminklas primins ne tik A.Pošką, pirmąjį Lietuvoje automobilių-motarračių klubą, bet ir visus laisvę mylinčius vyrus ir moteris. Lai būna ši skulptūra ir keliautojų, ir per gyvenimą keliaujančių piligrimų, žmonių bendravimo simboliu. Lai primena, kad bendravimas turi būti gyvas, jog nepasislėptume už socialinių tinklų ir nebendrautume tik anonimiškai“, – pabrėžė dakonas.

A.Mockus jau anksčiau pasakojo, kad mintis pastatyti skulptūrą gimė, perskaičius žurnalisto, režisieriaus, dokumentinių-istorinių filmų kūrėjo, užkietėjusio motociklininko Rimo Bružo knygą apie Lietuvos motociklizmo istoriją, jo gimimą, raidą Lietuvoje „Biker Story LT“.

Viename puslapyje buvo nurodyta, kad pirmasis Lietuvoje automobilių ir motorračių klubas buvo įsikūręs Klaipėdoje, vadinosi „M.S.C. Memelland“ ir gyvavo jau 1925 m., jog pastatas, kuriame jis buvo nėra išlikęs.

Ši žinia suintrigavo A.Mockų ir jis pradėjo domėtis, kur šis statinys stovėjo. Tą pavyko išsiaiškinti, padedant istorikui Dainiui Elertui.

Būtent šioje vietoje ir pastatyta skulptūra. Projektas įgyvendintas A.Mockaus ir rėmėjų lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koks skirtumas

koks skirtumas portretas
stebiuosi kiek zmones turi pykcio, o dar labiau stebi mane tai kad ta pykti kursto pati Putiekiene. na nepatinka poniai bent nutyletu. man grazu, grazi undinele , ji labai tinka musu miestui, mielos visos Klaipedos skulpturos ir skulptureles. nemiela tai kad pyktis liejasi per krastus.

N. Puteikienė

N. Puteikienė portretas
Tai reikėjo pasistatyti šį paminklą ne senamiestyje, o ten, kur gyvena jo iniciatorius. Gyvenamuosiuose rajonuose nė su žiburiu nerasi jokio akcento, o tuo tarpu senamiestis tampa panašus į kažkokią suvenyrų krautuvėlę, prigrūstą daugiau ar mažiau kičinių ar šiaip ne vietoj pastatytų skulptūrų, pradedant Undinėle, baigiant šituo - kai kas sako Basanavičium, kai kas sako - Vydūnu. A, tiek, to.Toks įspūdis, kad liberalai, puikiai suvokdami, kad jų savivalės laikas jau baigiasi, bando įamžinti save absurdiškiausiais dalykais (Mėnulio aikštė, tiltas per kopas tarp dviejų Melnragių). Juk jeigu tiek tos savo energijos paskirtų taršos mažinimui, seniai kvėpuotumėme žymiai švaresniu oru. Ir Vilniaus Žaliojo tilto liaudies atstovų skulptūras lipdė žymiausi to meto skulptoriai. Taip ir Klaipėdoje - apsidrausta su kaupu ir visi bijo pasakyti, kad karalius nuogas. Nuogas, įžūlus ir kvailas. Fasadinės laisvės simbolis.Spekuliuojantis istorija. Ir kaip pridera niekučiui - "nešantis sėkmę".

Memellander

Memellander portretas
Šaunuoliai , gražus paminklas ir toliau garsinkite Memelio kraštą .
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių