Atkurtos nuosavybės į žemę plotas netikėtai „patrigubėjo“

Vietoj 62 hektarų grąžintinos žemės, paveldėtojo teisių perėmėjai buvo atkurta nuosavybė į didesnį nei 200 ha žemės plotą - toks faktas paiškėjo Klaipėdos apygardos prokuratūroje surinkus medžiagą pagal Nacionalinės žemės tarnybos Akmenės žemėtvarkos skyriaus pareiškimą dėl galimai neskaidraus nuosavybės teisių į nekilnojamąjį turtą atkūrimo.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokuroras Aivaras Velutis, teismui parengęs civilinį ieškinį dėl Šiaulių bei Klaipėdos apskričių viršininkų sprendimų, susijusių su nuosavybės teisių į žemę atkūrimu panaikinimo bei restitucijos taikymu, nustatė, jog 63 metų šiaulietei įstatymiškai galima buvo atkurti nuosavybę į senelio turėtus 42 ha žemės bei 20,28 ha turėto miško.

Tačiau renkant medžiagą ieškiniui paaiškėjo, jog vietoj vienos Šiaulių apskrities viršininko išvados dėl žemės perdavimo neatlygintinai nuosavybėn, jų besą net penkios.

Bendras šiose išvadose nurodytas žemės plotas yra 210,96 ha, jų vertė – 346 tūkst. Lt, miško plotas – 32, 84 ha, jo vertė – 30,5 tūkst. KItaip tariant, šis plotas net 181,52 ha viršija bendrą paveldėtojai grąžintiną žemės plotą. Visi žemės sklypai, į kuriuos nuosavybės teisės buvo atkurtos, šiuo metu yra perleisti tretiesiems asmenims.

Prokurorui kilo pagrįstų įtarimų dėl galimo išvadų klastojimo, todėl pagal jo tarnybinį pranešimą Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo ir sukčiavimo.

„Klaipėdos apygardos teismui pateiktame civiliniame ieškinyje mes prašome pripažinti negaliojančiais Šiaulių ir Klaipėdos apskričių viršininkų sprendimus, taikyti restituciją ir iš atsakovės valstybės naudai priteisti 204 tūkst. Lt už perleistus žemės sklypus. Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai savo ruožtu turėtų nustatyti atsakingus asmenis dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų ir juos, jei tokie bus nustatyti, patraukti baudžiamojoj atsakomybėn“, – sakė Civilinių bylų skyriaus prokuroras A.Velutis.

Prokuroras informavo, jog teismas jau patenkino jo prašymą ir taikė laikinąsias apsaugos priemones – areštavo atsakovei priklausančius tris žemės sklypus su juose esančiais pastatais.

Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro Giedriaus Danėliaus teigimu, šiuo metu Klaipėdos apygardos prokuratūros Civilinių bylų skyriuje renkama medžiaga dėl dar kelių analogiškų ieškinių, susijusių su galimai neskaidriais nuosavybės į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo procesais. Neatmetama galimybė, jog dėl to bus pradėta ir daugiau ikiteisminių tyrimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių