Atlantą perplaukusioms jachtoms – klaipėdiečių pagarba

Klaipėdiečiai vakar turėjo galimybę prisiminti pirmąjį Lietuvos buriavimo istorijoje trijų jachtų žygį per Atlantą. Šiandien Klaipėdoje minėtas jo dvidešimtmetis.

Trys jachtos - Klaipėdos „Lietuva“, Kauno „Audra“ ir Vilniaus „Dailė“ į žygį per Atlantą išsirengė 1989 metų vasarą. Perplaukusios vandenyną, jos prisišvartavo Niujorke, o rugsėjo 2 dieną grįžo į Klaipėdą.

Šiandien šį žygį minėjo ne tik jachtų įgulos, bet ir klaipėdiečiai, kurie prieš dvidešimt metų patys išlydėjo jachtas ir pasitiko jas sugrįžusias.

Kuklioje šventėje netruko sentimentų, prisiminimų.

Orkestro lydima trijų jachtų įgulų kolona Žvejų gatve atžygiavo iki Danės krantinės prie „Baltijos“ kino teatro, kur yra pastatyti trys knechtai, skirti įamžinti šį žygį. Kolonoje žygiavo ir Mikis - pliušinis meškiukas, kuris su jachta „Lietuva“ taip pat perplaukė Atlantą ir buvo tapęs įgulos narių nuodėmklausiu.

Žygiuojančias įgulas lydėjo Danėje Biržos tilto link plaukusi garsiausia uostamiesčio jachta „Lietuva“.

Įgulas sveikino daugybė žmonių, miesto meras Rimantas Taraškevičius. Į šventę buvo kviesti ir žygį padėję organizuoti Valdas Adamkus bei Algirdas Mykolas Brazauskas, tačiau dėl savo užimtumo jie atvykti negalėjo.

Atlantą perplaukę žygeiviai buvo apdovanoti asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ padėkos raštais.

„Ši šventė skirta visiems klaipėdiečiams. Prieš dvidešimt metų žmonės labai prisidėjo, kad jachtos išplauktų į žygį, aukojo pinigų. Todėl labai smagu, kad klaipėdiečiai gali prisiminti šį istorinį momentą“, - sakė vienas šventės organizatorių, asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ valdybos narys Gintaras Bendžius.

Įgulas sveikino ir pagerbė vienu metu garsiai signalizuojantys visi netoliese stovintys laivai - keltai, Pilies uostelyje buvusio jachtos.

Žygis per Atlantą yra prilyginamas Baltijos keliui, nes šio iššūkio tikslas buvo skleisti pasauliui žinią, kad Baltijos tautos nori išsilaisvinti.


Šiame straipsnyje: jachta Lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių