Atliko tyrimą: triukšmo Klaipėdoje – mažiau?

Triukšmo požiūriu kone blogiausiai Europoje atrodžiusioje Klaipėdoje situacija šiuo metu nėra tokia prasta. Išsamų vertinimą atlikę specialistai tikino ištaisę tam tikras ankstesniojo žemėlapių rengėjo klaidas.

Klaipėdos tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pirmadienį buvo pristatyti naujai parengti strateginiai triukšmo žemėlapiai.

Uostamiesčio triukšmo kartografavimo paslaugas atliko kauniečių bendrovė "Infraplanas". Sutartis su savivaldybės administracijos atstovais pasirašyta 2017-ųjų gruodį.

Pagal tam tikras metodikas specialistai parengė pagrindinių kelių ruožų, geležinkelio kelių, pramoninės veiklos zonų, įskaitant jūrų ir vidaus vandenų uosto, triukšmo sklaidos modeliavimą.

Pasak įmonės "Infraplanas" atstovo Dariaus Pratašiaus, gauti duomenys leidžia palyginti, kaip pakito triukšmo sklaida mieste po penkerių metų (nuo 2012-ųjų).

Specialistas įžvelgė akivaizdų skirtumą.

"Gera žinia, kad Europoje nebebūsime numeris vienas", – atkreipė dėmesį D.Pratašius.

Triukšmo matavimai atlikti iš viso šešiolikoje vietų, vienas matavimo taškas – prie geležinkelių, o likusieji – prie gatvių.

"Palyginę ankstesnius kartografavimo duomenis su dabartiniais, matome akivaizdų skirtumą. Todėl gali susidaryti įspūdis, kad rengėjai klaidingai atlieka vertinimą. Siūlyčiau savivaldybei gautus duomenis kaskart perduoti naujam rengėjui, kad jis galėtų informaciją vis atnaujinti, papildyti. Nes dažniausiai užduotį gavęs rengėjas turi pradėti nuo nulio, o tai stipriai iškreipia rezultatus", – komentavo įmonės atstovas.

"Krovininio ir lengvojo transporto mieste padaugėjo tūkstančiais, traukinių srautai irgi išaugo, o jūs vis tiek sakote, kad tai buvo klaida?" – stebėjosi komiteto narė Aldona Staponkienė.

Ji suabejojo, ar šiuo tyrimu buvo siekta matyti realią situaciją, ar ją dirbtinai pagerinti?

"Niekas nesako, kad klaida. Tiesiog mes naudojomės detalesne informacija – triukšmo monitoringu, mieste taip pat buvo numatytos triukšmo zonos, įmonės pasitvirtino sanitarines apsaugos zonas", – motyvavo D.Pratašius.

Teigiama, kad patvirtintų strateginių triukšmo žemėlapių duomenys bus naudojami triukšmo prevencijos zonoms, tyliosioms zonoms nustatyti, atnaujinant triukšmo prevencijos veiksmų planą, informuojant visuomenę, teikiant duomenis Europos Komisijai, rengiant teritorijų planavimo dokumentus.

Lietuvos Respublikos triukšmo valdymo įstatyme numatyta, kad strateginiai triukšmo žemėlapiai turi būti sudaromi (jau sudaryti patikslinami) ir kompetentingų institucijų patvirtinami ne rečiau kaip kas penkerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulė

Saulė portretas
Kam užsakinėti tyrimus, kai atliekas monitoringas ne tik triukšmo, taršos bet ir kt. Monitoringe aiškiai matosi gatvės, kuriose vyrauja triukšmas, viršijantis normas tiek dienos, tiek nakties metu. Triukšmo vertinimą atlieka skirtingi rengėjai ir klausimas ar tuose pačiuose taškuose. Klaipėdoje yra gal trys tyliosios zonos, bet ar taip tikrai ar tik popieriuje. Apie kokią čia triukšmo prevenciją kalbama, kai nėra mechanizmo jį reguliuoti. Tokiam selui leidžia rengti triukšmo koncertus gyvenamajame rajone, o triukšmą matuoja toliau nuo triukšmo šaltinio. Duomenų neskelbia, nes matavimus vykdo selo organizatorių nusamdytą įmonė. Tiesiog anekdotas.

kur darbai?

kur darbai?  portretas
visokiems Tyrimams didžiuliai pinigai išmetami, o konkretiems darbams padaryti jų ir nebelieka.Padarei tyrimą -žiniaskleida paviešino garsiai na ir viskas tuomi užsibaigia. A aaa?

Tik pyst- ir vėl pinigėliai į naują tyrimą

Tik pyst- ir vėl pinigėliai į naują tyrimą portretas
Dvi kadencijas tik projektų projektai ir visokie fix tyrimai, kurie jokiais konkrečiais veiksmais nebepasireiškia (be rezultato), Tai, kaip balsas tyruose.,ar pinigai į balą, Ar reikia tirti tai, kas ir taip gerai matoma, oi atsiprašau-GIRDIMA; Kur veiksmai, kas padaryta dėl čia gyvenančių GEROVĖS, na čiuo atveju ramybės???
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių