Atnaujintame muziejuje – moderniai pateikta gintaro istorija

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės lėšomis 2013-2015 metais atnaujintas Palangos gintaro muziejus lankytojus pasitiko restauruotose ir atnaujintuose grafų Tiškevičių rūmuose – čia atkurti istoriniai eksterjerai ir interjerai bei įrengtos naujos aristokratų rūmų salės. Antrąjį rūmų aukštą užpildė pagausėjusi gintaro ekspozicija.

Istoriniuose rūmuose gintaro ekspoziciją projektavęs dizaineris Vytautas Puzeras sako, kad atnaujintos ekspozicijos pranašumas – moderniais būdais pateikta gintaro istorija.

„Aiškiai, sistematiškai ir patraukliai pateikta informacija apie gintaro atsiradimą, jo paplitimą, gausūs įvairų eksponatų skaičius, unikalių inkliuzų kolekcija nejučia įtraukia, verčia iš naujo įvertinti šio akmens svarbą mūsų kultūrai, - sako V.Puzeras. - Gintaras yra gilios praeities mūsų žemės istorijos liudininkas. Mokslininkai skaičiuoja, kad Baltijos gintaras pradėjo formuotis prieš 50 mln. metų. Prekyba gintaru Baltijos kraštuose prasidėjo dar neolito laikais. Baltiškasis gintaras plito į Vidurio ir Rytų Europą, pasiekė net Egiptą. Gintarą brangino ne tik graikai ir romėnai – ypatingai reikšmingas jis buvo mūsų protėviams baltams.“

Ekspozicijos įrangos projektavimo sprendimus teko derinti su jau penkiasdešimt metų šioje srityje turinčiu praktikos Lietuvos muziejaus direktoriumi Romualdu Budriu. Pasak Vytauto Puzero šis darbo procesas buvo unikalus žiniomis bei patirtimi.

V.Puzeras pasakoja, kad projektuojant gintaro ekspoziciją daug dėmesio buvo skirta apšvietimui – gintarui eksponuoti buvo projektuojamos lentynos iš peršviečiamo plastiko, o specialiai atitaikyta apšvietimo temperatūra geriausiai atskleidžią natūralią gintaro spalvą, kuri gali varijuoti nuo visiškai baltos iki rudos ar žalios.

„Modernus gintaro ekspozicijos pateikimas suteikia lankytojams progą atidžiau apžiūrėti kiekvieną, net mažiausią gintaro gabalėlį. Žaisdami su šviesa galime perteikti unikalų gintaro žavesį, spalvyno paletę, skirtingas jo formas ir faktūras“, – sako ekspozicijos kūrėjas.

Gintaro ekspozicija išsidėstė per 6 sales – unikali gintaro ekspozicija praturtinta archeologiniais eksponatais, atnaujinta ir inkliuzų kolekcija. Lankytojai gali išvysti visiškai naują gintaro istorijos ekspoziciją – gausūs archeologijos radiniai leidžia pasekti mainų prekybos kelius, pažinti pajūryje gyvenusių bendruomenių kultūrą: „Gintaru romėnai žavėjosi ne tik dėl jo grožio, jau anuomet buvo pastebėtos gydomosios šio akmens savybės.“

Inkliuzų kolekcija su 15 tūkst. objektų yra viena iš didžiausių ir moksliniu požiūriu vertingiausių pasaulyje. Vitrinose su padidinto mastelio nuotraukomis pristatomi įdomiausi egzemplioriai, tarp kurių yra ir vienas rečiausių pasaulyje eksponatų – driežas.

Archeologijos salėje eksponuojamos Juodkrantės akmens amžiaus dirbinių kopijos, didžiulė salė skirta gintaro meistrų bei profesionalių dailininkų kūrybai. Čia pateikiama visa gintaro papuošalų paletė – nuo serijinių XX a. 6–8 dešimtmečių dirbinių iki žinomų autorių darbų, kurie garsino Lietuvą pasaulio parodų salėse.

Ekspozicijos pabaigoje yra įsikūręs gintaro salonas „Gintaro pasaulis“, kuriame galima įsigyti moksliškai sertifikuotų Baltijos gintaro inkliuzų, susipažinti su šiuolaikinės juvelyrikos tendencijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių