Atostogos skęsta cigarečių dūmuose

Pajūryje pakvėpuoti tyru oru pavyksta ne visiems. Nors pliažuose yra įrengtos specialios rūkymo vietos, rūkaliai ne visada pasivargina kulniuoti iki jų ir rūko ten, kur guli.

Pajūryje pakvėpuoti tyru oru pavyksta ne visiems. Nors pliažuose yra įrengtos specialios rūkymo vietos, rūkaliai ne visada pasivargina kulniuoti iki jų ir rūko ten, kur guli.

Nuorūkų daugiau nei kriauklyčių

Prie jūros atvykusiems poilsiautojams, nusiteikusiems pasimėgauti saulės voniomis, šokoladiniais vafliais ir pušynų kvapais, kartais tenka nusivilti.

„Nespėju nė rankšluosčio paplūdimyje pasitiesti, o jau reikia eiti į kitą vietą, nes vis kas nors šalia užsimano parūkyti. Lengva susipainioti, kur esi: naktiniame bare ar paplūdimyje?“ – piktinosi kaunietė Agnė.

„Kodėl atostogaudama turiu kvėpuoti nuodais ir nervintis dėl skaudančios galvos? Yra daug žmonių, kurie cigarečių dūmams alergiški. Gadiname savo sveikatą vien dėl to, kad kitiems rūkymas – malonumas? Kartais atrodo, kad nuorūkų paplūdimyje daugiau negu kriauklyčių. Turime aiškiai rodyti nepakantumą rūkantiesiems, tik tada pasieksime rezultatų ir galėsime džiaugtis švariais paplūdimiais“,– įsitikinusi Klaipėdoje su vyru ir trimis atžalomis atostogaujanti kaunietė.

Dūmus pučia vaikams

Kartą per metus į Smiltynę pailsėti atvykstantis šiaulietis Eigirdas teigia, kad viešosios tvarkos nesilaikantys rūkantieji gadina atostogų nuotaikas ir kelia pyktį. "Važiuojame ilgą kelią tam, kad savaitę pabūtume prie jūros, išsivalytume plaučius gaiviu pajūrio oru, pastiprintume vaikų imunitetą. Būna apmaudu ir pikta, kad vis atsiranda nesusipratėlių, kurie pučia dūmus ir verčia kitus jais kvėpuoti“,– pasakojo šiaulietis. Anot jo, rūkantieji turėtų būti supratingesni. „Netikiu, kad žmonės negali išbūti kelių valandų be nikotino. Baisiausia, kai paplūdimyje rūko mamos, o jų vaikai šalia stato smėlio pilis“, – piktinosi poilsiautojas.

Drausmina ir žmonės

„Rūkau jau ilgą laiką, šiuo savo žalingu įpročiu tikrai nesididžiuoju, tačiau visada kreipiu dėmesį į aplinkinius, neignoruoju jų. Rūkau tik specialiai tam skirtose vietose“, – teigė klaipėdietis Ignas. Anot jo, iš kitų miestų atvykę turistai į draudimą rūkyti tam tikrose uostamiesčio vietose žiūri pro pirštus.

„Klaipėdiečiai savo miestą saugo, o turistus, numetusius nuorūką, dažnai sudrausmina“, – teigė jis.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės teigimu, jau nuo gegužės uostamiesčio paplūdimiuose rūkaliai nuolatos kontroliuojami. „Kartą per savaitę kartu su policijos pareigūnais vykstame į paplūdimius, pagal patvirtintą planą apžiūrime teritorijas ir tikriname, ar laikomasi tarybos nustatyto draudimo rūkyti paplūdimiuose, − teigė ji. –

Nedidelės baudos dažnai rūkančiųjų neišgąsdina, tačiau protingi žmonės supranta, kad būti baustam – nėra geras dalykas, ir tai gali tapti reikšminga aplinkybe ateityje."

Kalbėdama apie paplūdimiuose įkurtas rūkymo vietas, K.Vintilaitė džiaugėsi, jog vis daugiau rūkančiųjų nuorūkas išmeta ten, o ne palieka paplūdimyje. „Dirbame ir bandome žmones įtikinti, jog rūkyti bet kur negalima. Svarbiausia, kad yra matomi teigiami pokyčiai“, − teigė ji.

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiojo specialisto Aleksandro Siakki nuomone, specialiai rūkymo vietų paplūdimiuose galėtų būti ir daugiau. „Pastebėjome tokią tendenciją, kad vis daugiau žmonių rūko specialiai tam skirtose vietose. Žinoma, jei diena karšta, o pliaže tūkstančiai poilsiautojų, sužiūrėti ir sudrausminti visus yra sunku, tačiau džiugu, kad dauguma rūkančiųjų pradėjo elgtis kultūringai“, − teigė A.Siakki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
sia beda sutvarkyt bedrame kolidoriuje,kai paprasius nerukyt,reziama i akis ,kad esu cia viena tokia nerukanti kvaisa.Nesilaikoma jokiu zenklu,taisykliu.Su didziuliu pasimegavimu tai daroma piktavaliskai,svarbu man gerai

Jeigu

Jeigu portretas
zydrieji reikalauja lygiu teisiu,kodel rukancius tiek diskriminuot,netikiu,kad nuo ju blogio daugiau

Linute

Linute portretas
Vienintelis sprendimas LT -atskiros zonos nerūkantiems. Tūkstantis išankstinių ačiū politikui , kuris pirmas imsisi ir padarys, kaip nudistų, moterų, taip pliažai mums, nerūkantiems. Jau pykina nuo tų dūmų, basndom išsirinkti iš pažiūros nerūkančius kaimynus(pvz su leliukais, ar pensininkus), bet ir tai apsirinkam, mamytės su su vežimėliai o smilko(būtent smilko) visą dieną. Duokit mums mažus bet sveikus lopinėlius paplūdymiuose.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių