Atsainus požiūris į jūrininkų gerovę Klaipėdoje keičiasi

Per pastaruosius metus požiūris į jūrininkus, kurie atplaukdavo

į Klaipėdos uostą, buvo keistas, nesuprantamas, padiktuotas asmeninių ambicijų.

Per pastaruosius metus požiūris į jūrininkus, kurie atplaukdavo į Klaipėdos uostą, buvo keistas, nesuprantamas, padiktuotas asmeninių ambicijų.

Jūrininkų taryba

Dabar situaciją jau keičiasi. Dar šį mėnesį Susisiekimo ministerija patvirtins Jūrininkų gerovės tarybos nuostatus. Suburta taryba pateiks siūlymus, kaip Klaipėdos uoste turi būti sudarytos sąlygos tinkamai priimti laivais atplaukusius užsienio šalių jūrininkus.

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža teigė, kad tarptautiniai teisės dokumentai, o ypač Konvencija dėl darbo jūrų laivyboje, kurią Lietuva yra ratifikavusi ir ji įsigalios šiemet rugpjūtį, numato, kad jūrininkams turi būti užtikrinta teisė krante naudotis sveikatos ir gerovės priemonėmis.

Tai numato ir Lietuvos įstatymai – viena Uosto direkcijos funkcijų yra organizuoti jūrininkų socialinį buitinį aptarnavimą. Kai direkcijai vadovavo Sigitas Dobilinskas, ši funkcija buvo užtikrinama. Atėjus į Uosto direkciją Eugenijui Gentvilui, Jūrininkų centro finansavimas buvo pristabdytas iki minimumo, centro veikla ėmė merdėti.
"Pati Uosto direkcija pasiskelbė, kad vykdys jūrininkų aptarnavimo funkciją. Tačiau leidinyje, į kurį įrašyti viso pasaulio Jūrininkų centrai, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, kaip jūrininkų gerovės funkcijos vykdytojos, nebuvo", - pastebėjo P.Bekėža. 

Trukdė įvažiuoti į uostą

Nors ir merdėdamas Jūrininkų centras bandė organizuotai vežti iš laivų jūrininkus į miestą, prasidėjo nesuprantami procesai. Paleidus gandus, dalis kompanijų atėmė leidimus įvažiuoti į uostą jūrininkų misiją vykdantiems asmenims.

Lietuvos jūrininkų sąjunga kreipėsi į atskiras uosto bendroves. Dalis jų situaciją išsiaiškino ir leidimus atnaujino, o dalis taip ir liko abejingi. Tarptautiniai teisės aktai numato, kad jūrininkų gerovę vykdantiems asmenims turi būti sudarytos sąlygos laisvai lankytis uostuose.

P.Bekėža prašė, kad ne uosto kompanijos, o Uosto direkcija išduotų jūrininkų misiją vykdantiems žmonėms leidimus vykti į uostą. Tačiau uosto dalių apsaugą vykdo uosto kompanijos ir jos sprendžia, kas gali, o kas negali įvažiuoti į jų teritorijas.

Jei kompanijos neįsileidžia į savo teritorijas jūrininkų misiją vykdančių asmenų, tai tegul sudaro sąlygas jūrininkams tinkamai išeiti iš laivų. P.Bekėžos nuomone, uostuose prie krantinių, o taip pat prie kompanijų vartų turėtų būti įrengti informaciniai stendai, kurie nurodytų jūrininkams kelią į miestą, kur yra jūrininkus dominantys objektai, kaip Jūrininkų centras, "Akropolis" ar kita.  

Uostas pinigų suras

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidento Vaidoto Šileikos nuomone, prie krantinių yra sunkiai įsivaizduojami informaciniai stendai. Geriau organizuotai išvežti jūrininkus iš laivų. Bet kas tai darytų?

Lietuvos laivybos agentų ir maklerių asociacijos prezidento Vytauto Šileikos nuomone, nereikėtų turėti iliuzijų, kad tuo užsiims laivų agentai.

O tokios iliuzijos buvo bent prieš 2–3 metus. Jūrininkus iš laivų vežiojo Jūrininkų centro autobusiukas. Tačiau nusistovėjusi tvarka buvo sujaukta, įvestas chaosas.

"Limarko" laivininkystės kompanijos valdybos pirmininkas Vytautas Lygnugaris mano, kad Uosto direkcija turėtų skirti pinigų jūrininkų gerovei Klaipėdos uoste užtikrinti. O tą veiklą turėtų vykdyti patirties turintis Jūrininkų centras.

A.Vaitkaus teigimu, direkcija skyrė pinigų Jūrininkų centrui ir šiemet numatoma skirti. Kokio dydžio tai bus lėšos, priklausys nuo susitarimų Susisiekimo ministerijoje. 

Jūrininkus apiplėšinėja

Kitas su jūrininkų lankymusi Klaipėdos mieste susijęs klausimų ratas yra jų saugumas.

Anot P.Bekėžos, Jūrininkų centre apsilankę užsienio šalių jūrininkai, ypač iš Filipinų ar Malaizijos, dažnai skundžiasi, kad išėję apsipirkę iš "Akropolio" jie yra apiplėšiami.

Į policiją apiplėšti jūrininkai vengia kreiptis. Jie bijo įsivelti į kitų šalių teisėsaugos procesines procedūras. Be to, Azijos šalyse nepalankiai žvelgiama į tuos jūrininkus, kurie "pasigauna nuotykių" kitose šalyse. 

Nei uosto kompanijos, nei Uosto direkcija neapsaugos jūrininkų prie "Akropolio". Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas A.Vaitkus paprašė, kad Jūrininkų sąjunga kartu su uosto direkcija kreiptųsi į "Akropolio" administraciją ir ši sustiprintų apsaugą prekybos centro prieigose.

Taip pat karštuose Klaipėdos taškuose, kur apiplėšiami jūrininkai, ypač azijietiškos išvaizdos, dažniau turėtų budėti ir policijos patruliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zr

zr portretas
Nesuprantu, kokia prasmė Jūrininkų sąjungai plėsti ir rekonstruoti patalpas Vilties g., o Jūrininkų centrą laikyti tuščią ir skųstis, kad jo išlaikymui trūksta lėšų. Negi jų funkcijos nesuderinamos?

bobo to larsenas

bobo to larsenas portretas
if you can read in russian ..... http://www.kurier.lt/%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%8f%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%8c-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b9/

Senis

Senis portretas
Pilnai palaikau Larsena,nes dėl atestacijos vien tik kalbos, o darbu nėra.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių